Μαυροβούνιο Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Στο Μαυροβούνιο μόλις και μετά βίας μπορείτε να ζήσετε με τη σύνταξή σας. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Οικονομική ανάπτυξη

Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι περισσότεροι άνθρωποι στο Μαυροβούνιο κέρδιζαν τα χρήματά τους από τη γεωργία. Οι περισσότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που υπήρχαν μέχρι τότε καταστράφηκαν μετά τον πόλεμο. Στη συνέχεια, η οικονομία απογειώθηκε στη σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία. Στη δεκαετία του 1980, η παραγωγικότητα της οικονομίας του Μαυροβουνίου αυξήθηκε πάρα πολύ. Για παράδειγμα, κατασκευάστηκαν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αλουμινίου, μια χαλυβουργία και ένα εργοστάσιο ψυγείων.

Παρ' όλα αυτά, η οικονομία του Μαυροβουνίου ήταν κάπως ασθενέστερη από εκείνη των άλλων γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, το Μαυροβούνιο αποκόπηκε από τις δυτικές χώρες. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν λίγες εταιρείες από τη Δυτική Ευρώπη στη χώρα.

Ένα κρουαζιερόπλοιο αγκυροβολεί στο λιμάνι του Κότορ.

Νόμισμα και οικονομικοί τομείς στο Μαυροβούνιο

Σήμερα, η χώρα έχει οικονομία της αγοράς παρόμοια με εκείνη της Ελλάδας. Η αναδιοργάνωση της οικονομίας προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της "Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας", την οποία το Μαυροβούνιο σχημάτισε μαζί με τη Σερβία από το 1992 έως το 2003. Το ευρώ εισήχθη επίσης στο Μαυροβούνιο το 2002. Προηγουμένως, το νόμισμα ήταν το γερμανικό μάρκο. Αν και το Μαυροβούνιο δεν είναι μέλος της ΕΕ ή της ευρωζώνης, χρησιμοποίησε το ευρώ όταν αυτό εισήχθη. Η χώρα εξακολουθεί να μην έχει το δικό της νόμισμα. Τέσσερις τομείς είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την οικονομία: ο τουρισμός, η γεωργία, η ενέργεια και η ναυτιλία.

Οι παραλίες του Μαυροβουνίου προσελκύουν πολλούς τουρίστες.

Τουρισμός

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας του Μαυροβουνίου. Ήδη από τη δεκαετία του 1920, πολλοί τουρίστες ήρθαν στο Μαυροβούνιο για να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα και να ξαπλώσουν στις όμορφες παραλίες της. Τη δεκαετία του 1930, η παραλία Becici του Μαυροβουνίου ψηφίστηκε μάλιστα ως η πιο όμορφη στην Ευρώπη.

Αυτό λειτούργησε μέχρι που ξέσπασε ο γιουγκοσλαβικός πόλεμος. Μετά την ένοπλη σύγκρουση, ο τουρισμός άργησε να ανακάμψει. Στο Μαυροβούνιο δεν μπορείτε μόνο να ξαπλώσετε στον ήλιο δίπλα στη θάλασσα, αλλά και να κάνετε σκι! Τα πολλά βουνά της χώρας προσφέρουν τέλειες συνθήκες γι' αυτό.

Μια βοσκοπούλα οδηγεί τα πρόβατά της στο Zabljak.

Γεωργία

Το Μαυροβούνιο είναι μια πολύ ορεινή χώρα και πάνω από το 40% της έκτασης καλύπτεται από δάση. Ως εκ τούτου, δεν είναι εύκολο να καλλιεργηθεί εκεί, καθώς υπάρχουν μόνο λίγες περιοχές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, η γεωργία του Μαυροβουνίου δεν είναι τόσο σημαντική λόγω της μαζικότητας των προϊόντων της, αλλά επειδή οι μικρότερες ποσότητες είναι ιδιαίτερα καλές και ποικίλες.

Υπάρχουν περίπου 400 είδη φυτών στο Μαυροβούνιο που επεξεργάζονται βιομηχανικά ή για ιατρικούς σκοπούς. Στις ακτές συγκομίζονται φρούτα όπως δαμάσκηνα, πορτοκάλια, ελιές και σταφύλια. Οι μέλισσες παρέχουν πολύτιμο μέλι και τα κρασιά Vranac και Krstac είναι επίσης γνωστά και εκτός των συνόρων της χώρας.

Leave a Reply