Μαυροβούνιο Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Γιορτές

Ο χάρτης του Μαυροβουνίου δείχνει επίσης τις γειτονικές χώρες.

Πού βρίσκεται το Μαυροβούνιο;

Το Μαυροβούνιο είναι ένα από τα βαλκανικά κράτη. Πρόκειται για κράτη που βρίσκονται στη βαλκανική χερσόνησο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Μαυροβούνιο συνορεύει με την Αδριατική Θάλασσα στα νοτιοδυτικά, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα δυτικά και βορειοδυτικά, τη Σερβία στα βορειοανατολικά και το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία στα ανατολικά. 'Εχει έκταση 13.812 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πώς είναι το τοπίο στο Μαυροβούνιο;

Το τοπίο του Μαυροβουνίου χαρακτηρίζεται από βουνά και δάση. Το όνομα της χώρας Μαυροβούνιο προέρχεται από τη βορειοϊταλική διάλεκτο της βενετσιάνικης γλώσσας, δηλαδή Montagna negro. Αυτό μεταφράζεται ως "μαύρα βουνά".

Η χώρα αποτελεί μέρος των Δειναρικών Άλπεων και διαθέτει πολλά δύσκολα προσβάσιμα ψηλά βουνά στο εσωτερικό της. Τα βουνά κόβονται από βαθιά φαράγγια. Υπάρχουν επίσης πολλά δάση. Μόνο στα νοτιοανατολικά της χώρας η περιοχή γίνεται πιο επίπεδη και εύφορη. Υπάρχουν μερικοί πολύ απότομοι γκρεμοί στις μεσογειακές ακτές.

 

Η λίμνη αυτή είναι η Hridsko Jezero. Βρίσκεται κοντά στο Plav στα ανατολικά του Μαυροβουνίου.
Ο ποταμός Crnojević σχηματίζει έναν βρόχο εδώ.
Το Bar είναι μια πόλη στην ακτή της Αδριατικής. Από εδώ μπορείτε να δείτε τα βουνά στο ηλιοβασίλεμα. Όμορφο, έτσι δεν είναι;

 

 

 

 

 

 

 

 

Φαράγγι Τάρα

Το βαθύτερο φαράγγι της Ευρώπης

Ο ποταμός Τάρα είναι ο μακρύτερος ποταμός στο Μαυροβούνιο και ρέει μέσα από ένα φαράγγι που πήρε το όνομά του, το φαράγγι Τάρα. Έχει μήκος 78 χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνά τα 1300 μέτρα σε ορισμένα σημεία. Αυτό το καθιστά το βαθύτερο φαράγγι σε ολόκληρη την Ευρώπη και ένα από τα βαθύτερα στον κόσμο. Υπάρχουν καταρράκτες ύψους έως και 60 μέτρων.

 

 

Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά στη Μεσόγειο, όπως εδώ στον κόλπο του Κότορ. Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στην ενδοχώρα.

Πώς είναι το κλίμα στο Μαυροβούνιο;

Παρά το μικρό του μέγεθος, το Μαυροβούνιο έχει τρεις κλιματικές ζώνες. Στις ακτές, το κλίμα είναι μεσογειακό. Το καλοκαίρι γίνεται αρκετά ζεστό και ξηρό εδώ, ενώ ο χειμώνας είναι ήπιος και υγρός. Σπάνια πέφτει χιόνι, καθώς οι θερμοκρασίες το χειμώνα κυμαίνονται συνήθως μεταξύ τεσσάρων και 11 βαθμών.

Πιο μέσα στην ενδοχώρα, ωστόσο, το κλίμα αλλάζει. Στα βουνά του Μαυροβουνίου υπάρχουν συχνά πολλές βροχοπτώσεις, οπότε βρέχει συχνά. Το Crkvice είναι μάλιστα το πιο βροχερό μέρος στην Ευρώπη. Οι χειμώνες είναι πιο δροσεροί εδώ από ό,τι στην ακτή, αλλά τα καλοκαίρια είναι πιο ζεστά.

Στην υπόλοιπη χώρα, και επομένως στη μεγαλύτερη περιοχή, το κλίμα είναι εύκρατο και επομένως μοιάζει πολύ με αυτό που έχει η Κεντρική Ευρώπη. Είναι απλώς ελαφρώς θερμότερο συνολικά.

Αυτή είναι η πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα. Δεξιά στο βάθος βλέπετε τη γέφυρα Millennium.

Πώς ονομάζεται η πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου;

Η πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου είναι η Ποντγκόριτσα. Όλα τα σημαντικά πολιτικά όργανα βρίσκονται εδώ. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, η πόλη ονομαζόταν Titograd, από το όνομα του πρώην ηγεμόνα της Γιουγκοσλαβίας, Τίτο. Το σημερινό της όνομα σημαίνει "οι πρόποδες του λόφου". Στην Ποντγκόριτσα ζουν 185.000 άνθρωποι.

Η πόλη είναι επίσης το πολιτιστικό κέντρο του Μαυροβουνίου. Λόγω της παλαιότερης κατάκτησής της από τους Οθωμανούς, η αρχιτεκτονική της χαρακτηρίζεται επίσης από τουρκική επιρροή. Φιλοξενεί επίσης σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Εθνικό Θέατρο και αρκετές γκαλερί και μουσεία. Η Γέφυρα της Χιλιετίας, που άνοιξε το 2005, διασχίζει τον ποταμό Μόρατσα και έχει γίνει το ορόσημο της πόλης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση