Λιχτενστάιν Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά      Γιορτές

Το Λιχτενστάιν φιλοξενεί έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ειδών ορχιδέας.

Η χλωρίδα του Λιχτενστάιν

Αν και λόγω της θέσης και του υψομέτρου, το αναμενόμενο κλίμα θα ήταν αλπικό, οι επικρατούντες νότιοι άνεμοι χαρακτηρίζουν το κλίμα του πριγκιπάτου σχετικά ήπιο. Το κλίμα χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό, με ψυχρούς νεφοσκεπείς χειμώνες με συχνή χιονόπτωση ή βροχή. Τα καλοκαίρια είναι σχετικά θερμά, με νεφώσεις και υγρασία. Το κλίμα αυτό είναι πολύ ευνοϊκό για πολλά φυτά. Αν και η χώρα είναι αρκετά μικρή, το Λιχτενστάιν φιλοξενεί 1600 είδη φυτών, 800 από τα οποία βρίσκονται μόνο στα βουνά.

Συνολικά, διακρίνονται τρεις περιοχές τοπίου: η κοιλάδα του Ρήνου, οι ανερχόμενες ορεινές πλαγιές και η αλπική περιοχή. Το Λιχτενστάιν είναι ιδιαίτερα διάσημο για την ποικιλία των ορχιδέων του. Μόνο 48 είδη έχουν καταμετρηθεί σε αυτή τη μικρή χώρα.

Τα αγριόγιδα αισθάνονται επίσης σαν στο σπίτι τους στο Λιχτενστάιν.

Ποια θηλαστικά και πτηνά ζουν στο Λιχτενστάιν;

55 είδη θηλαστικών ζουν στο Λιχτενστάιν, συμπεριλαμβανομένων μόνο 17 ειδών νυχτερίδας. Λόγω των υψομετρικών διαφορών της χώρας, ο ζωικός κόσμος είναι πολύ ποικιλόμορφος. Στις Άλπεις ζουν κόκκινα ελάφια, αγριοκάτσικα και αγριόγιδα. Ακόμη και ο χρυσαετός βρίσκει ακόμη καταφύγιο στα βουνά.

Πολλά ελάφια ζουν στις μεταβάσεις από την κοιλάδα στα βουνά, καθώς και αλεπούδες και ασβοί. Διάφορα είδη δρυοκολάπτη και ο ευρασιατικός μπούφος μπορούν να παρατηρηθούν σε μεσαία υψόμετρα. Περισσότερο απειλούμενα από τα ζώα στα βουνά είναι τα είδη που ζουν στις κοιλάδες. Σπάνια είδη πουλιών αναπαράγονται εδώ, συμπεριλαμβανομένου του καλαμοκανά, ο οποίος απειλείται με εξαφάνιση. Εκεί μπορούν επίσης να εντοπιστούν οι καστανολαίμηδες.

Κάστορας

Η επιστροφή του κάστορα

Οι κάστορες αισθάνονται επίσης σαν στο σπίτι τους στο Λιχτενστάιν. Τα ζώα αυτά προστατεύονται επειδή είναι πολύ σημαντικά για το περιβάλλον. Πολλά άλλα ζώα εγκαθίστανται επίσης εκεί όπου βρίσκονται. Αλλά οι δραστήριοι κάστορες κάνουν ένα πράγμα πολύ καλά: χτίζουν φράγματα.

Οι κατασκευές τους έρχονται μερικές φορές σε σύγκρουση με τη γεωργία και την προστασία από τις πλημμύρες. Ειδικά οι οικολόγοι χαίρονται για την επιστροφή των καστόρων, ενώ άλλοι τους καταριούνται. Καημένοι κάστορες, κάνουν μόνο αυτό που έχουν μάθει να κάνουν.

 

 

 

χρυσαετός
Ευρασιατικός μπούφος
Καστανολαίμης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply