Ολλανδία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα      Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Τυρί

Οι Κάτω Χώρες φημίζονται για τα τυριά τους. Η σπεσιαλιτέ είναι το Goudse kaas, το οποίο αποκαλούμε τυρί Γκούντα. Μπορεί να το γνωρίζετε ακόμη και από το σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, το τυρί Gouda που αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ δεν προέρχεται απαραίτητα από τις Κάτω Χώρες, καθώς η ποικιλία αυτή παράγεται πλέον σε όλο τον κόσμο. Μόνο το Gouda Holland είναι βέβαιο ότι προέρχεται από τις Κάτω Χώρες, καθώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο μόνο αν έχει πράγματι παραχθεί στις Κάτω Χώρες.

Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe.

Μια άλλη ολλανδική σπεσιαλιτέ είναι το Hollandse Nieuwe. Πρόκειται για ρέγγες, δηλαδή ψάρια. Επεξεργάζονται πριν ωριμάσουν. Αυτό τους κάνει να έχουν ιδιαίτερα ήπια και νόστιμη γεύση. Συνήθως σερβίρονται με πατάτες και αυγό ή τραγανό ψωμί.

                                                      Snert

Snert

Πρόκειται για μία παραδοσιακή μπιζελόσουπα, η οποία περιέχει αρακά, χοιρινό, σέλινο, κρεμμύδια και πράσα. Μπορείτε να το φάτε σε εστιατόρια αλλά και σε υπαίθριους πάγκους. Σίγουρα ένα τέτοιο πιάτο θα σας δώσει την ενέργεια και την δύναμη για να συνεχίσετε την περιήγησή σας στην κρύα Ολλανδία.

poffertjes

Τι είναι τα poffertjes;

Ένα παραδοσιακό ολλανδικό γλύκισμα είναι τα «poffertjes». Μοιάζουν με λιλιπούτιες τηγανίτες αλλά πολύ πιο χνουδωτές. Φτιάχνονται με ζύμη και αλεύρι και συνήθως σερβίρονται με ένα κομμάτι βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Τα φρέσκα «poffertjes» κατασκευάζονται συχνά σε υπαίθριο περίπτερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σερβίρονται σε μια μικρή πλάκα από χαρτόνι. Tο βούτυρο και η ζάχαρη άχνη είναι οι πιο συχνές επικαλύψεις καθώς και η σαντιγί, το σιρόπι και οι φράουλες.

Nasi goreng

Αποικιακές επιρροές

Η ολλανδική κουζίνα επηρεάστηκε επίσης από τα πιάτα των πρώην αποικιών της, όπως η Ινδονησία. Ένα από τα πιο συνηθισμένα ινδονησιακά πιάτα είναι το nasi goreng. Πρόκειται για ρύζι με σκόρδο, τσίλι, κρεμμύδια και ό,τι άλλο μπορείτε να βρείτε στο ψυγείο. Το όλο φαγητό ετοιμάζεται σε ένα γουόκ. Αν αντί για ρύζι χρησιμοποιούνται ζυμαρικά, το φαγητό ονομάζεται Mie ή Bami Goreng αντί για Nasi Goreng.

vla,

Επιδόρπια

Ένα τυπικό επιδόρπιο είναι η vla, για παράδειγμα. Πρόκειται για μια πουτίγκα που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα υγρή της σύσταση. Στην Ολλανδία, μπορείτε επίσης να το αγοράσετε σε κουτί ποτών για όταν βγαίνετε έξω.

 

 

Leave a Reply