Ρουμανία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Λάριξ

Δάση, δέντρα και φυτά στη Ρουμανία

Δάσος στη Ρουμανία

Σχεδόν το ένα τρίτο (27%) του εδάφους της Ρουμανίας καλύπτεται από δάση. Οι βελανιδιές κυριαρχούν στο τοπίο σε χαμηλότερα υψόμετρα, αλλά υπάρχουν επίσης σφένδαμοι, πλατάνια, ιτιές και φλαμουριές. Από τα 400 μέτρα και πάνω αναπτύσσονται περισσότερες οξιές. Υπάρχουν επίσης φτελιές, τέφρες και σημύδες.

Από τα 1400 μέτρα και πάνω, αναπτύσσονται κωνοφόρα δέντρα όπως ερυθρελάτη, έλατο, πεύκο, πουρνάρι και λάριξ. Η γραμμή των δέντρων βρίσκεται στα 1800 μέτρα. Πάνω από αυτό, αναπτύσσονται μόνο γρασίδι, βρύα και λειχήνες.

Στέπα και Δέλτα του Δούναβη

Οι πεδιάδες της Ρουμανίας στα δυτικά και νότια είναι τοπία στέπας. Εκεί αναπτύσσονται κυρίως χόρτα και μόνο λίγα δέντρα. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, οι πεδιάδες χρησιμοποιούνται επίσης για γεωργία.

Το Δέλτα του Δούναβη σχηματίζει ένα ελώδες τοπίο στο οποίο αναπτύσσονται καλάμια, βούρλα, νεροκλάδια και νούφαρα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τον μεγαλύτερο καλαμιώνα στον κόσμο.

Στέπα Ρουμανίας
Δέλτα Δούναβη

 

 

 

 

 

 

 

Ποια ζώα ζουν στη Ρουμανία;

Εκτός από τους αίγαγρους (αγριοκάτσικα), τους λύκους και τους λύγκες, τα Καρπάθια Όρη φιλοξενούν επίσης πολλές καφέ αρκούδες. Λέγεται ότι υπάρχουν 6600 από αυτές. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αρκούδων που ζουν σε μια χώρα στην Ευρώπη (εξαιρουμένης της Ρωσίας). Εδώ μπορούν επίσης να βρεθούν ακόμη και αλπικοί αίγαγροι. Πάνω από εκατό από αυτά ζουν στα βουνά Rodna, τα οποία υψώνονται στα βόρεια των Ανατολικών Καρπαθίων. Ένα από τα εθνικά πάρκα της χώρας βρίσκεται επίσης εκεί σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η φύση. Γυπαετοί και χρυσαετοί πετούν στον ουρανό.

Στα δάση ζουν ελάφια, αλεπούδες, ασβοί, αγριογούρουνα και ζαρκάδια. Στις πεδινές περιοχές της Βλαχίας μπορεί ακόμη να βρεθεί ο απειλούμενος με εξαφάνιση Αγριόγαλος. Τα ποτάμια φιλοξενούν πολλά ψάρια καθώς και βίδρες. Στη Μαύρη Θάλασσα ζουν δελφίνια.

Αγριόγαλος
Αίγαγρος
Αλπικός αίγαγρος

 

 

 

 

 

 

 

Όπως και με τα φυτά, το Δέλτα του Δούναβη είναι επίσης ένας παράδεισος για τα ζώα. Μια ιδιαιτερότητα είναι ο Ροδοπελεκάνος, του οποίου η μεγαλύτερη περιοχή αναπαραγωγής στην Ευρώπη βρίσκεται εδώ. Ένας άλλος όμορφος εκπρόσωπος του κόσμου των πτηνών είναι ο πορφυροτσικνιάς.  Παρακάτω θα βρείτε φωτογραφίες αυτών των πουλιών.

πορφυροτσικνιάς
Ροδοπελεκάνος

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply