Ρουμανία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Rumänien auf GlobusΗ Ρουμανία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η χώρα συνορεύει με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Στα ανατολικά, η Ρουμανία βρίσκεται 225 χιλιόμετρα κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Τα Καρπάθια Όρη διατρέχουν σε τόξο το νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας. Πρόκειται για μια υψηλή οροσειρά. Στα σύνορα στα δυτικά, ανατολικά και νότια, ωστόσο, η Ρουμανία είναι εντελώς επίπεδη. Ο μακρύτερος ποταμός είναι ο Δούναβης, ο οποίος διασχίζει τη Ρουμανία στα νότια.

Οι μεγαλύτερες ιστορικές περιοχές της χώρας είναι η Τρανσυλβανία, η Μολδαβία και η Βλαχία. Η Τρανσυλβανία βρίσκεται στο κέντρο της χώρας. Μας είναι γνωστή επειδή ο κόμης Δράκουλας λέγεται ότι έζησε εκεί. Ο πρίγκιπας Βλαντ Γ' ήταν πιθανότατα το πρότυπο για την ιστορία. Η Μολδαβία βρίσκεται στα βορειοανατολικά και η Βλαχία στα νότια.

Τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκε το Πριγκιπάτο της Ρουμανίας, το οποίο στη συνέχεια έγινε βασίλειο. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρουμανία απέκτησε μεγάλα εδάφη και σχεδόν διπλασίασε την έκτασή της. Αυτό σήμαινε ότι πολλοί Ούγγροι και Γερμανοί ζούσαν ξαφνικά στη Ρουμανία. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ρουμανία τέθηκε υπό σοβιετική κυριαρχία και κυβερνιόταν πλέον από κομμουνιστές. Ένας άνδρας που ονομαζόταν Νικολάε Τσαουσέσκου εγκαθίδρυσε μια σκληρή δικτατορία. Αυτή η περίοδος έληξε μόλις το 1989.

Εκτός από τους Ρουμάνους, στη χώρα ζουν επίσης Ούγγροι και Ρομά. Μικρές μειονότητες αποτελούν οι Ρουμάνοι Γερμανοί και οι Ουκρανοί. Η ρουμανική γλώσσα είναι λατινογενής γλώσσα και αναπτύχθηκε από τα λατινικά. Οι Ρωμαίοι κυβέρνησαν επίσης εδώ κατά την αρχαιότητα.

 

Έκταση 238.391  τ.χμ
Κάτοικο1 18,3 εκατ
Γλώσσα ρουμανικά
Πρωτεύουσα Βουκουρέστι (Bucureşti)
Ο μεγαλύτερος ποταμός Δούναβης (1075 χλμ. στη Ρουμανία)
Το ψηλότερο βουνό κορυφή Moldoveanu (2544 μ.)
νόμισμα Λέου
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 2007

Rumänien UmrissΣημαία Ρουμανίας

Η σημαία της Ρουμανίας είναι μια τρίχρωμη σημαία με τρεις κάθετες λωρίδες, χρώματος μπλε, κίτρινου και κόκκινου. Η σημαία καθιερώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1989, μετά την πτώση του κομμουνισμού.
[Image of Σημαία Ρουμανίας]

Τα χρώματα της σημαίας έχουν διάφορες συμβολικές ερμηνείες. Το μπλε χρώμα συμβολίζει τον ουρανό και τη θάλασσα, το κίτρινο χρώμα συμβολίζει τον πλούτο της γης και το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που χύθηκε για την πατρίδα.

Η σημαία της Ρουμανίας είναι ένα σημαντικό εθνικό σύμβολο για τους Ρουμάνους. Χρησιμοποιείται σε επίσημες τελετές και εκδηλώσεις, καθώς και από ιδιώτες. Η σημαία είναι επίσης ένα δημοφιλές τουριστικό σουβενίρ.

Ιστορία της σημαίας της Ρουμανίας

Τα χρώματα μπλε, κίτρινο και κόκκινο έχουν χρησιμοποιηθεί στη Ρουμανία για αιώνες. Η πρώτη αναφορά σε μια σημαία με αυτά τα χρώματα χρονολογείται από το 13ο αιώνα.

Η σύγχρονη σημαία της Ρουμανίας βασίζεται σε μια σημαία που χρησιμοποιήθηκε από την επαναστατική κυβέρνηση της Μολδαβίας και της Βλαχίας το 1848. Η σημαία αυτή είχε τρεις κάθετες λωρίδες, χρώματος μπλε, κίτρινου και κόκκινου.

Η σημαία αυτή χρησιμοποιήθηκε ξανά κατά τη διάρκεια του Ρουμανικού Εθνικού Συνεδρίου του 1877, όταν η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η σημαία της Ρουμανίας έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ρουμανικής ιστορίας. Χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, όταν η Ρουμανία ήταν μέλος της Αντάντ και του Άξονα αντίστοιχα. Η σημαία χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, όταν η Ρουμανία ήταν μέλος του Ανατολικού Μπλοκ.

Η σημαία της Ρουμανίας είναι ένα σημαντικό σύμβολο της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας για τους Ρουμάνους.

Εθνικός Ύμνος

Ξύπνα, Ρουμάνε, από το νεκρικό σου ύπνο,

Στον οποίο σε βύθισαν οι βάρβαροι τύραννοι!

Ή τώρα ή ποτέ φτιάξε για σένα μοίρα καινούργια,

Στην οποία να υποκλίνονται και οι πιο ωμοί εχθροί σου.

Ή τώρα ή ποτέ να αποδείξουμε στον κόσμο

Ότι σε αυτά τα χέρια κυλάει ακόμη ένα αίμα Ρωμαίου,

Και πως στα στήθη μας με περηφάνια φυλάμε ακόμη

ένα όνομα Θριαμβευτή στις μάχες, το όνομα του Τραϊανού.

Κοιτάξτε, δοξασμένες σκιές, Μιχαήλ, Στέφανε, Κορβίνε,

Το Ρουμάνικο έθνος, τα δισέγγονά σας,

Με τα χέρια αρματωμένα, με τη φωτιά σας στις φλέβες,

«Ελεύθερη ζωή ή θάνατος!» αναφωνούν όλοι.

Ιερείς, με το σταυρό μπροστά γιατί ο στρατός είναι χριστιανικός,

Το λάβαρό του είναι η λευτεριά και ο σκοπός του ιερός,

Καλύτερα να πεθάνουμε στη μάχη δοξασμένα,

Παρά να ζήσουμε ξανά σαν σκλάβοι στην πατρογονική μας γη.

Leave a Reply