Ρουμανία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Το παράδοξο με το ρουμανικό πρόβειο κρέας στην ελληνική αγορά – ΕΔΟΚΓεωργία στη Ρουμανία

Το 41% της επιφάνειας της Ρουμανίας αποτελείται από αγρούς. Εκτός από το σιτάρι και τον αραβόσιτο, καλλιεργούνται επίσης κριθάρι, ζαχαρότευτλα, ηλίανθος, πατάτες και σταφύλια. Το 21 τοις εκατό της χώρας είναι βοσκότοποι. Εκεί εκτρέφονται κυρίως πρόβατα. Συνολικά, ωστόσο, η γεωργία αντιπροσωπεύει μόνο το 4,2 τοις εκατό της συνολικής οικονομίας της Ρουμανίας - παρόλο που το 28 τοις εκατό των ανθρώπων εργάζονται σε αυτόν τον τομέα.

Βιομηχανία στη Ρουμανία: Ηλεκτρονική και μεταφορές

Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 33,2% της οικονομίας, αν και δεν απασχολούνται εδώ σχεδόν καθόλου περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι στη γεωργία. Επομένως, η βιομηχανία είναι πολύ πιο κερδοφόρα. Από τη μία πλευρά, κατασκευάζονται ηλεκτρονικά είδη, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις και τηλέφωνα, και από την άλλη μεταφορικά μέσα, όπως αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Dacia είναι από εδώ.

Άλλα προϊόντα είναι ο χάλυβας, τα φάρμακα, τα είδη ένδυσης, τα τρόφιμα και τα χημικά προϊόντα. Η Εσθονία και η Ρουμανία είναι οι δύο χώρες της ΕΕ που έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη βιομηχανία από το 2013. Παρ' όλα αυτά, η Ρουμανία παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ.

διυλιστήριο της Petromidia στη Μαύρη Θάλασσα.

Φυσικό αέριο και άλλοι φυσικοί πόροι στη Ρουμανία

Η Ρουμανία είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους. Η χώρα διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ο άνθρακας, το αλάτι και το αργό πετρέλαιο είναι άλλοι φυσικοί πόροι που εξορύσσονται. Το αργό πετρέλαιο υφίσταται περαιτέρω επεξεργασία σε διυλιστήρια, όπως το διυλιστήριο της Petromidia στη Μαύρη Θάλασσα.

Τουρισμός στη Ρουμανία

Περίπου πέντε εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στη Ρουμανία από το εξωτερικό κάθε χρόνο. Αυτός ο αριθμός δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλος, αλλά η Ρουμανία έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό τους τα τελευταία χρόνια. Η χώρα διαφημίζει κυρίως την παρθένα φύση της στα Καρπάθια Όρη και στο Δέλτα του Δούναβη, καθώς και τις παραλίες της στη Μαύρη Θάλασσα. Ένα πάρκο δεινοσαύρων έχει επίσης ανοίξει στο Râșnov. Το χειμώνα, μπορείτε να κάνετε σκι στα βουνά.

Διαφθορά και φτώχεια στη Ρουμανία

Η διαφθορά αποτελεί μείζον πρόβλημα στη ρουμανική οικονομία. Είναι πολύ συνηθισμένο να πρέπει να δωροδοκήσεις κάποιον αν θέλεις να πετύχεις κάτι, για παράδειγμα σε μια δημόσια υπηρεσία ή στην αστυνομία.

Η φτώχεια αποτελεί επίσης πρόβλημα. Οι αμοιβές είναι χαμηλές και ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι Ρομά, τυγχάνουν κακής μεταχείρισης. Συχνά βλέπετε ακόμα να κυκλοφορούν στη Ρουμανία άμαξες με άλογα. Οι δρόμοι έχουν πολλές λακκούβες. Οι εργασίες στα χωράφια γίνονται με τα χέρια. Σε πολλές περιοχές εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη σύγχρονης ανάπτυξης.

Leave a Reply