Ρουμανία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Ποιοι είναι οι κάτοικοι της Ρουμανίας;

18 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Ρουμανία. Αυτό τοποθετεί τη Ρουμανία στην ένατη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον πληθυσμό και στην έκτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Όσον αφορά την έκταση, η χώρα κατατάσσεται στη δωδέκατη θέση μεταξύ 47 κρατών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ρουμανίας ζουν στην περιοχή της Μολδαβίας (στα βορειοανατολικά) και στη Μεγάλη Βλαχία (στα νότια, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα Βουκουρέστι). Το ποσοστό γεννήσεων είναι 1,6 παιδιά ανά γυναίκα. 55% του πληθυσμού, δηλαδή λίγο πάνω από το ήμισυ, ζουν στην πόλη.

Το 92% του πληθυσμού είναι Ρουμάνοι κατά εθνικότητα. Οι Ούγγροι αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της χώρας με ποσοστό 6,3 τοις εκατό. Ζουν κυρίως στη νοτιοανατολική Τρανσυλβανία, στην ιστορική περιοχή Σέκελι (η γη του Σέκελι ή Σέκλερλαντ είναι ιστορική και εθνογραφική περιοχή της κεντρικής Ρουμανίας), η οποία σήμερα βρίσκεται στο κέντρο της Ρουμανίας. Οι Ούγγροι ζουν επίσης στα σύνορα με την Ουγγαρία. Η δεύτερη μεγαλύτερη μειονότητα είναι οι Ρομά.

Ρουμανία: Θαύμα του Αγίου Ανδρέα η ανοικοδόμηση του Εθνικού Καθεδρικού Ναού  (ΦΩΤΟ) - Ορθοδοξία News AgencyΘρησκεία στη Ρουμανία

Το 85 τοις εκατό των Ρουμάνων ανήκουν στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Επομένως, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία.

Το επτά τοις εκατό του πληθυσμού είναι προτεστάντες. Ανάμεσά τους βρίσκονται κυρίως Ούγγροι και Γερμανοί. Το 4,5 τοις εκατό είναι καθολικοί. Οι Ούγγροι αποτελούν και εδώ την πλειοψηφία.

 

Ποιοι είναι οι Ρομά;

Οι Ρομά είναι ομάδες ανθρώπων που μιλούν μια κοινή γλώσσα, τη Ρομάνι. Οι Ρομά δεν έχουν δική τους χώρα, αλλά αποτελούν μειονότητα όπου και αν ζουν.

Παλαιότερα ονομάζονταν Τσιγγάνοι στα ελληνικά, αλλά αυτό το όνομα χρησιμοποιούνταν πάντα με υποτιμητικό τρόπο και σημαίνει επίσης "περιπλανώμενοι απατεώνες". Επομένως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.

Στη Ρουμανία, οι Ρομά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα (μετά τους Ούγγρους). Ωστόσο, οι Ρομά ζουν επίσης σε σημαντικούς αριθμούς στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Οι Ρομά βρίσκονται συχνά σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από άλλες ομάδες της χώρας, δηλαδή είναι φτωχοί. Συχνά βρίσκονται σε κοινωνικά μειονεκτική θέση. Δεν μπορούν να βρουν εργασία επειδή ανήκουν στους Ρομά. Ως εκ τούτου, υφίστανται διακρίσεις σε βάρος τους. Συχνότερα από άλλους κατοίκους, ζουν σε σπίτια χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Ορισμένα παιδιά Ρομά ζουν στους δρόμους.

Ποια γλώσσα ομιλείται στη Ρουμανία;

Η ρουμανική γλώσσα ομιλείται στη Ρουμανία. Πρόκειται για την επίσημη γλώσσα της χώρας. Το 92% του πληθυσμού μιλάει ρουμανικά.

Οι Ούγγροι και οι Ρομά είναι οι επόμενες μεγαλύτερες εθνοτικές ομάδες που ζουν στη Ρουμανία. Μιλάνε τις δικές τους γλώσσες, δηλαδή την ουγγρική και τη ρομανί (γνωστή και ως Ρομά).

Η ρουμανική γλώσσα

Η ρουμανική γλώσσα είναι μια ρομανική γλώσσα (Ρομανικές γλώσσες ονομάζονται οι γλώσσες που είναι απόγονοι της λατινικής. Οι γλώσσες αυτές πήραν μορφή σταδιακά μετά την αποσύνθεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και προήλθαν από την ομιλουμένη λατινική) και ως εκ τούτου συγγενεύει με την ισπανική, την πορτογαλική, τη γαλλική και την ιταλική. Όλες οι λατινογενείς γλώσσες έχουν αναπτυχθεί από τα λατινικά. Η Ρουμανία ήταν κάποτε η ρωμαϊκή επαρχία της Δακίας και έτσι ήρθαν εδώ τα λατινικά.

Τα ρουμανικά γράφονται με λατινικά γράμματα (όπως τα γερμανικά, για παράδειγμα). Εκτός από τα γνωστά σας γράμματα, υπάρχουν πέντε ειδικοί χαρακτήρες: ă, â, î, ș και ț. Ωστόσο, τα γράμματα k, q, w και y εμφανίζονται μόνο σε λέξεις από άλλες γλώσσες.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση