Ρουμανία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Τι τρώνε οι άνθρωποι στη Ρουμανία;

Sarmale με Mămăliga

Sarmale με Mămăliga

Τα Sarmale θεωρούνται το εθνικό πιάτο της Ρουμανίας. Πρόκειται για τυλίγματα λάχανου. Φτιάχνονται με φύλλα τουρσιού λευκού λάχανου, μερικές φορές και αμπελόφυλλα, σαν τους δικούς μας σαρμάδες ή ντολμαδάκια. Τα Sarmale γεμίζονται συνήθως με κιμά και ρύζι. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα, ωστόσο, παρασκευάζονται και μόνο με λαχανικά. Το sarmale (ένα μόνο ονομάζεται sarma) σερβίρεται με mămăligă.

Πρόκειται για έναν χυλό αραβοσίτου. Το Mămăligă φτιάχνεται συνήθως από σιμιγδάλι αραβοσίτου και νερό, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξινή κρέμα ή γάλα αντί για νερό. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε μια μάλλον σκληρή μάζα. Το mămăligă μπορεί επίσης να καταναλωθεί για πρωινό προσθέτοντας απλά γάλα από πάνω. Ψήνεται με πρόβειο τυρί και ονομάζεται Mămăligă cu brânză.

Τους αρέσει να έχουν ξινή γεύση!

ciorbă de perișoare

Δεν είναι μόνο τα φύλλα λάχανου που χρησιμοποιούνται για το σαρμάλ που είναι ξινά, στους ανθρώπους γενικά αρέσει αυτή η γεύση. Οι ξινές σούπες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και ονομάζονται ciorbǎ. Κυκλοφορούν σε πολλές γεύσεις. Το ciorbă de perișoare, για παράδειγμα, παρασκευάζεται με κεφτεδάκια και λαχανικά.

... και χορταστικά!

Μπορεί επίσης να είναι αλμυρό. Στους Ρουμάνους αρέσει το ψητό κρέας εξίσου πολύ με τις πίτες με κιμά Chiftele. Τα Mititei ή mici είναι ρολάκια με κιμά στη σχάρα. Το χοιρινό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, αλλά υπάρχουν επίσης πιάτα με μοσχάρι, πουλερικά και ψάρια.

Sarailie
Papanasi

Ρουμανικά επιδόρπια

Το επιδόρπιο είναι νόστιμο και στη Ρουμανία! Πολλά επιδόρπια έχουν τις ρίζες τους στην Ουγγαρία, την Αυστρία ή την Τουρκία. Το Sarailie και ο μπακλαβάς, για παράδειγμα, είναι κέικ από σφολιάτα γεμισμένα με ξηρούς καρπούς και περιχυμένα με σιρόπι μελιού. Τα Lapte de pasǎre είναι αυγά χιονιού σε κρέμα. Οἱ Papanași εἶναι ζεστοί λουκουμάδες πού φτιάχνονται ἀπό κουάρκ (παρόμοιο με το γιαούρτι, αλλά πιο στιφτό) μεξινή κρέμα και φρούτα.

 

Leave a Reply