Ρωσία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Ο χάρτης δείχνει την πυκνότητα του πληθυσμού στη Ρωσία. Όσο πιο σκούρα είναι μια περιοχή, τόσο περισσότεροι άνθρωποι ζουν εκεί. Κάντε κλικ στο χάρτη!

Κάτοικοι της Ρωσίας

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ρωσίας, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα, ζουν στο ευρωπαϊκό τμήμα της μεγάλης χώρας. Όσο πιο ανατολικά πηγαίνετε, τόσο λιγότεροι άνθρωποι ζουν εκεί. Η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι επομένως πολύ άνισα κατανεμημένη, όπως μπορείτε να δείτε στο χάρτη. Επιπλέον, το 75% του ρωσικού πληθυσμού ζει σε κάποια πόλη, ενώ το 25% ζει στην ύπαιθρο.

Συνολικά, η Ρωσία έχει πληθυσμό 144 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό καθιστά τη Ρωσία τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου από άποψη έκτασης και τη χώρα με τον ένατο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο. Κάθε γυναίκα έχει κατά μέσο όρο 1,6 παιδιά. Το προσδόκιμο ζωής είναι μάλλον χαμηλό, στα 72,7 έτη. Ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια.

Αυτός ο χάρτης δείχνει πόσοι Ρώσοι ζουν σε κάθε περιοχή. Στις κόκκινες περιοχές, πάνω από το 80% των κατοίκων είναι Ρώσοι. Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα, τόσο λιγότεροι Ρώσοι και τόσο περισσότεροι άλλοι λαοί ζουν εκεί.

Η Ρωσία είναι ένα πολυεθνικό κράτος. Λίγο κάτω από το 80 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Ρώσοι. Το υπόλοιπο 20% ανήκει σε 100 διαφορετικούς λαούς. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι οι Τάταροι (4 τοις εκατό), οι Ουκρανοί (2,2 τοις εκατό), οι Αρμένιοι (1,9 τοις εκατό), οι Τσουβάσες (1,5 τοις εκατό) και οι Μπασκίρηδες (1,4 τοις εκατό). Τουλάχιστον το 0,8 τοις εκατό είναι Γερμανοί. Άλλοι λαοί περιλαμβάνουν Τσετσένους, Μορντβίνους, Αβάρους, Οσέτιους και Γιακούτσους. Στο μακρινό βορρά, υπάρχουν μικρότεροι αριθμοί αυτόχθονων λαών, όπως οι Νένετς και οι Σαάμι.

Για ορισμένους από τους μη ρωσικούς λαούς έχουν ιδρυθεί δημοκρατίες. Υπάρχουν 21 από αυτές. Ανήκουν στη Ρωσία (ή στη Ρωσική Ομοσπονδία), αλλά έχουν το δικό τους σύνταγμα και νομοθεσία. Έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας εντός της Ρωσίας. Οι δημοκρατίες περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη Βόρεια Οσετία, την Τσετσενία, το Ταταρστάν, τη Μορδοβία, το Αλτάι και τη Σάκχα (Γιακουτία).

Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Θρησκεία στη Ρωσία: Σε τι πιστεύουν οι Ρώσοι;

Κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή μέχρι το 1990, το κράτος όριζε ότι οι άνθρωποι δεν έπρεπε να πιστεύουν σε κανέναν θεό. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκαν οι περισσότεροι Ρώσοι, κατεστάλη από το κράτος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, πολλοί άνθρωποι επέστρεψαν στις θρησκευτικές αξίες.Αν και το 30 τοις εκατό του πληθυσμού δεν έχει πίστη, η πλειονότητα των ανθρώπων τηρεί τη ρωσική ορθόδοξη πίστη. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, αλλά εκτιμάται ότι αποτελούν μεταξύ 40 και 75 τοις εκατό του πληθυσμού.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μία από τις χριστιανικές εκκλησίες. Το ποσοστό των μουσουλμάνων στη Ρωσία κυμαίνεται μεταξύ επτά και 15 τοις εκατό. Οι μουσουλμάνοι ζουν κυρίως στο Μπασκορτοστάν, το Ταταρστάν, το Νταγκεστάν και την Τσετσενία.

Έτσι μοιάζει το ρωσικό αλφάβητο.

Τι γλώσσα μιλούν στη Ρωσία;

Τα ρωσικά είναι η επίσημη γλώσσα στη Ρωσία. Η ρωσική γλώσσα θεωρείται μία από τις παγκόσμιες γλώσσες, επειδή ομιλείται επίσης σε πολλές άλλες χώρες ως δεύτερη γλώσσα ή ακόμη και ως επίσημη γλώσσα, για παράδειγμα στη Λευκορωσία ή το Καζακστάν. Στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, τα ρωσικά ήταν η πρώτη ξένη γλώσσα που μάθαιναν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης.

Κυριλλική

Τα ρωσικά γράφονται με κυριλλική γραφή. Πήρε το όνομά της από τον Κύριλλο της Σαλονίκης. Αν και δεν εφηύρε την κυριλλική γραφή, εφηύρε μια γραφή που θεωρείται ο πρόδρομος της κυριλλικής. Ήθελε να προσηλυτίσει τους Σλάβους στη Μοραβία, δηλαδή να τους πείσει για τη δική του (χριστιανική) πίστη. Και αυτή η γραφή επρόκειτο να τον βοηθήσει σε αυτό. Αυτή και η ελληνική γλώσσα εξελίχθηκαν στη συνέχεια στην κυριλλική γραφή.

Το ρωσικό αλφάβητο

Το ρωσικό αλφάβητο αποτελείται από 33 γράμματα. Μπορείτε να τα δείτε στην εικόνα στα δεξιά/πάνω. Όπως και με το δικό μας αλφάβητο, κάθε γράμμα έχει κεφαλαία και πεζά γράμματα. Δέκα από τα γράμματα αντιπροσωπεύουν φωνήεντα: а, е, ё (προφέρεται: jo), и (προφέρεται: i), о, у (προφέρεται: u), ы (προφέρεται παρόμοια με: ü), э (προφέρεται: ä), ю (προφέρεται: ju) και я (προφέρεται: ja). 21 γράμματα σχηματίζουν σύμφωνα. Και μετά υπάρχουν τα ъ και ь. Είναι το "σημάδι της σκληρότητας" και το "σημάδι της απαλότητας". Δεν χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν ξεχωριστό ήχο, αλλά δείχνουν αν το προηγούμενο σύμφωνο προφέρεται σκληρά ή μαλακά.

Ρωσικές διάλεκτοι

Υπάρχουν επίσης διάλεκτοι στη ρωσική γλώσσα. Ωστόσο, οι διαφορές είναι μικρές και όλοι οι ομιλητές των διαλέκτων μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, υπάρχουν τρεις διάλεκτοι από βορρά προς νότο: Βόρεια Ρωσική, Κεντρική Ρωσική και Νότια Ρωσική.
Άλλες γλώσσες στη Ρωσία

Οι μη ρωσικοί λαοί που ζουν στη Ρωσία έχουν τις δικές τους γλώσσες. Στις επιμέρους δημοκρατίες, η αντίστοιχη εθνική γλώσσα χρησιμοποιείται συνήθως ως δεύτερη επίσημη γλώσσα. Υπολογίζεται ότι στη Ρωσία ομιλούνται συνολικά 100 γλώσσες! Οι πιο διαδεδομένες γλώσσες είναι η ταταρική, η μπασκίρικη, η τσουβασική , η τσετσενική, η μορντβινική, η αβαρική και η οσετική.

 

 

Leave a Reply