Ρωσία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Μεγάλη ποικιλία βλάστησης συναντάται στη Ρωσία

Τι αναπτύσσεται στη Ρωσία;

Όσο μεγάλη είναι η Ρωσία και όσο διαφορετικά είναι τα τοπία και το κλίμα, τόσο διαφορετικά είναι και τα ζώα που ζουν εδώ και τα φυτά που φυτρώνουν στη Ρωσία. Η Τούντρα και η Τάιγκα είναι τα σημαντικότερα τοπία της χώρας.

Στην τούνδρα, όπου το έδαφος είναι παγωμένο σχεδόν όλο το χρόνο, αναπτύσσονται μόνο χαμηλά φυτά, όπως λειχήνες, βρύα και χόρτα. Τα είδη περιλαμβάνουν τα σκανδιναβικά βατόμουρα, τα μούρα και τα τα βακκίνια. Νοτιότερα, εμφανίζονται οι πρώτες νάνες σημύδες και ιτιές. Η δασική τούνδρα συγχωνεύεται με την τάιγκα.

Στην τάιγκα στα νότια, ωστόσο, υπάρχουν τεράστια δάση. Εδώ φυτρώνουν έλατα, πεύκα και ερυθρελάτες, λάρικες στα ανατολικά της Σιβηρίας και φυλλοβόλα δέντρα όπως σημύδα και λεύκη στα νότια.

Στην υποτροπική Μαύρη Θάλασσα υπάρχουν πυκνά φυλλοβόλα δάση, ενώ στη στέπα είναι τόσο ξηρά που εκεί αναπτύσσονται κυρίως χόρτα.

Ποια ζώα ζουν στη Ρωσία;

Οι πολικές περιοχές στο μακρινό βορρά της Ρωσίας φιλοξενούν πολικές αρκούδες. Δακτυλιοφόρες φώκιες, γροιλανδικές φώκιες, φάλαινες μονόκερος, φάλαινες μπελούγκα και θαλάσσιοι ελέφαντες κατοικούν στα κρύα νερά. Υπάρχουν πολύ περισσότερα είδη ψαριών και πτηνών από ό,τι θηλαστικά. Στα είδη πουλιών περιλαμβάνονται οι πολικοί πέρδικα και οι κουκουβάγιες του χιονιού.

Δακτυλιοφόρα φώκια
γροιλανδική φώκια
Φάλαινα μπελούγκα
Θαλάσσιος Ελέφαντας
Πολική Πέρδικα
Κουκουβάγια του χιονιού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην τούνδρα ζουν αρκτικοί λύκοι και αρκτικός λαγός.  Λύκοι και κοπάδια ταράνδων μπορούν επίσης να βρεθούν εδώ. Υπάρχουν επίσης περίπου 70 είδη πουλιών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η  χιονόπαπια και πολλά είδη μπεκάτσας.

Χιονόπαπια
αρκτικός λύκος
Αρκτικός λαγός

 

 

 

 

 

 

Η ποικιλομορφία των ειδών αυξάνεται ακόμη περισσότερο νότια. Τα δάση της τάιγκα φιλοξενούν άλκες, καφέ και μαύρες αρκούδες, καθώς και σκίουρους, αλεπούδες, ασβούς, λαγούς, ζιμπελίνες και αδηφάγους. Οι ζιμπελίνες και οι αδηφάγοι είναι κουνάβια. Μπορούν επίσης να βρεθούν αγριογούρουνα, λύγκες, μινκ και ελάφια. Πολλά πουλιά ζουν εδώ, για παράδειγμα γερανίδες, αγριόκοτες, αγριόκουρκοι, κελαηδότσιχλες, αηδόνια, καρυοθραύστες, κουκουβάγιες και γλαύκοι.

αδηφάγος
Ζιμπελίνα
γλαῦξ
Καρυοθραύστης
κελαηδότσιχλα
Αγριόκουρκος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η τίγρη της Σιβηρίας μπορεί να βρεθεί μόνο στην Άπω Ανατολή. Ο πληθυσμός της κινδυνεύει με εξαφάνιση και εκτιμάται σε μόλις 500 ζώα συνολικά. Η τίγρη της Σιβηρίας είναι η μεγαλύτερη γάτα στον κόσμο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τη λεοπάρδαλη του Αμούρ, από την οποία πιστεύεται ότι υπάρχουν μόνο περίπου 60 ζώα.

τίγρη της Σιβηρίας
Λεοπάρδαλη του Αμουρ: Κινδυνεύει με εξαφάνιση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας, κατά μήκος των ποταμών Ντον, Βόλγα και Ουράλη, ζει ο ρωσικός ντεσμάν. Πρόκειται για ένα είδος τυφλοπόντικας που ζει δίπλα στο νερό. Οι φωλιές τους είναι υπόγειες και προσβάσιμες μόνο από το νερό (παρόμοια με του κάστορα).

Ρωσικό Ντεσμάν

Η στέπα φιλοξενεί χάμστερ, σκίουρους εδάφους, πολιορκητές και αλεπούδες της στέπας. Η Αντιλόπη σάιγκα με τη μύτη που μοιάζει με κορμό μπορεί επίσης να βρεθεί εδώ.

Αντιλόπη σάιγκα

Η λίμνη Βαϊκάλη στη Σιβηρία φιλοξενεί μια μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Περίπου 1000 είδη μπορούν να βρεθούν μόνο εδώ! Σε αυτά περιλαμβάνεται και η φώκια της Βαϊκάλης, το μοναδικό είδος φώκιας που ζει σε γλυκό νερό. Υπάρχουν επίσης 68 είδη ψαριών. Ένα από αυτά είναι το Baikal oilfish. Είναι χωρίς λέπια και έχει ημιδιαφανές κίτρινο χρώμα και τρώγεται από τις φώκιες της Βαϊκάλης. Τα αμφίποδα εξασφαλίζουν τον φυσικό καθαρισμό του νερού. Τρώνε φύκια και βακτήρια.

Φώκια της λίμνης Βαϊκάλης
Baikal oilfish
Αμφίποδα

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply