Ρωσία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Σχολείο στη Ρωσία

 

Primary school student in RussiaΤα παιδιά στη Ρωσία ξεκινούν το δημοτικό σχολείο (начальная школа, nachalnaya shkola) σε ηλικία έξι ή επτά ετών και το συνεχίζουν για τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν και κατακτούν τα βασικά μαθηματικά.

Τα περισσότερα δημοτικά σχολεία αρχίζουν επίσης να διδάσκουν στα παιδιά μια ξένη γλώσσα, η οποία συνήθως είναι είτε τα αγγλικά είτε τα γερμανικά. Οι μαθητές μελετούν επίσης μουσική, φυσική αγωγή και ένα μάθημα που ονομάζεται "ο κόσμος γύρω μας" (окружающий мир, okruzhayushchy mir). Αυτό περιλαμβάνει βασικά στοιχεία γεωγραφίας, ιστορίας και κοινωνικών σπουδών.

Primary schools in RussiaΗ φοίτηση στα δημόσια δημοτικά σχολεία είναι δωρεάν στη Ρωσία, αλλά οι γονείς εξακολουθούν να πρέπει να πληρώνουν για τα βιβλία, τα αθλητικά είδη, τη σχολική στολή και άλλα πράγματα που χρειάζονται τα παιδιά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης ποικίλλει ανάλογα με τον τόπο διαμονής. Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Μόσχα, η Αγία Πετρούπολη και το Γιεκατερίνμπουργκ, για παράδειγμα, το επίπεδο της εκπαίδευσης είναι συνήθως υψηλότερο από ό,τι στις αγροτικές περιοχές. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ποικιλία δημοτικών σχολείων για να διαλέξετε, σε σύγκριση με τις μικρές πόλεις και τα χωριά που συχνά διαθέτουν μόνο ένα.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ρωσία χωρίζεται σε δύο μέρη. Βασική γενική εκπαίδευση (основное общее образование, osnovnoye obshcheye obrazovaniye) διαρκεί τέσσερα έτη και ολοκληρώνεται με τις βασικές κρατικές εξετάσεις (Основной государственный экзамен, Osnovnoy gosudarstvenny ekzamen - ОГЭ/OGE). Αυτό καθορίζει τι μπορούν να σπουδάσουν οι μαθητές κατά τα δύο τελευταία έτη της εκπαίδευσής τους.

Secondary school students in Russia writing an examΜετά τις εξετάσεις αυτές, οι μαθητές που έχουν λάβει αρκετά υψηλούς βαθμούς μπορούν να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση (Среднее общее образование, sredneye obshcheye obrazovaniye), η οποία διαρκεί δύο χρόνια και ολοκληρώνεται με τις Ενιαίες Κρατικές Εξετάσεις (EGE). Άλλοι μαθητές μπορούν να αποφασίσουν να περάσουν αυτά τα δύο χρόνια στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Όλα τα παιδιά πρέπει να φοιτούν στο σχολείο μέχρι την ηλικία των 15 ετών, οπότε μπορούν να το εγκαταλείψουν με τη συγκατάθεση των γονέων τους. Κατά τα τέσσερα πρώτα έτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα σπουδάσουν ρωσική γλώσσα, λογοτεχνία, μια ξένη γλώσσα, μαθηματικά, πληροφορική, ιστορία, κοινωνικές σπουδές, γεωγραφία, φυσική, βιολογία, χημεία, μουσική, τέχνη, σχέδιο και τεχνολογία και φυσική αγωγή.

Η περίοδος αυτή ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή των μαθητών στις βασικές κρατικές εξετάσεις (OGE). Μετά από αυτό, μπορούν να επιλέξουν είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους για άλλα δύο χρόνια και να δώσουν τις Ενιαίες Κρατικές Εξετάσεις (EGE), είτε να στραφούν σε επαγγελματική σχολή, είτε να εγκαταλείψουν εντελώς την εκπαίδευση.

Students at a vocational school in RussiaΕπαγγελματικά σχολεία στη Ρωσία

Υπάρχουν δύο τύποι επαγγελματικών σχολών στη Ρωσία: το κολέγιο (колледж, kolledzh) και η τεχνική σχολή (техникум, tekhnikum). Αυτά μπορούν να προετοιμάσουν τους μαθητές για ένα ευρύ φάσμα σταδιοδρομιών, από την αεροπορία και την κτηνιατρική μέχρι τη γραμματειακή εργασία και τη μηχανική. Ωστόσο, ενώ και τα δύο παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση, τα κολέγια προσφέρουν πιο εμπεριστατωμένη εκπαίδευση και πιο προηγμένα προσόντα από τις τεχνικές σχολές.

 

Ρωσικά ονόματα

Τα ρωσικά κορίτσια ονομάζονται συχνά Αναστασία, Μαρία, Σοφία, Αλεξάνδρα, Αικατερίνα, Λουντμίλα, Ίννα, Άννα, Τατιάνα, Γκαλίνα ή Ιρίνα. Δημοφιλή ονόματα αγοριών στη Ρωσία είναι τα Alexander, Dimitri, Andrej, Artjom, Alexej, Kirill, Maxim, Michail, Igor, Wladimir και Sergej.

Τα ρωσικά ονόματα έχουν σχεδόν πάντα μια σύντομη μορφή και μια υποκοριστική μορφή. Για παράδειγμα, η Αναστασία ονομάζεται συνήθως Nastja ή Nastjenka, ο Alexander και η Alexandra ονομάζονται και οι δύο Sascha και ο Andrej γίνεται Andrjuscha.

Κάθε παιδί στη Ρωσία έχει επίσης ένα πατρώνυμο εκτός από το επώνυμό του. Για τα κορίτσια, το -ovna ή -evna προστίθεται στο όνομα του πατέρα, για τα αγόρια το -ovich ή -evich. Για παράδειγμα, μια κόρη του Ιβάν ονομάζεται Irina Ivanovna, ένας γιος Dimitri Ivanovich.

Ένα παράδειγμα είναι ο ποιητής Alexander Sergeyevich Pushkin. Οπότε καταλαβαίνετε αμέσως ότι το όνομα του πατέρα του ήταν Σεργκέι.

Οι Ρώσοι που έχουν το μικρό τους όνομα δεν λένε "Γεια σας, κύριε Πούσκιν" όταν χαιρετιούνται μεταξύ τους, αλλά "Γεια σας, Αλεξάντερ Σεργκέγεβιτς", δηλαδή δίνουν το μικρό τους όνομα και το πατρώνυμο. Παρεμπιπτόντως, τα ρωσικά παιδιά λένε Babushka στη γιαγιά τους και Dedushka (προφέρεται: Djédushka) στον παππού τους.

Leave a Reply