Ρωσία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πού είναι η Ρωσία;

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Το ένα τέταρτο της έκτασής της βρίσκεται στην Ευρώπη και τα τρία τέταρτα στην Ασία. Τα Ουράλια Όρη χωρίζουν το ευρωπαϊκό τμήμα από το ασιατικό. Παρεμπιπτόντως, η κατανομή του πληθυσμού είναι ακριβώς αντίστροφη: τα τρία τέταρτα των Ρώσων ζουν στο ευρωπαϊκό τμήμα.

Τα σύνορα της Ρωσίας και οι γειτονικές χώρες

Η Ρωσία έχει δώδεκα γειτονικές χώρες (μόνο η Κίνα έχει περισσότερες, δηλαδή 14). Οι γείτονες της Ρωσίας είναι η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν (τα μεγαλύτερα κοινά σύνορα είναι 6846 χιλιόμετρα), η Κίνα, η Μογγολία και η Βόρεια Κορέα.

Η Ρωσία συνορεύει με τον Αρκτικό Ωκεανό στα βόρεια και με τον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά. Το βορειοανατολικότερο άκρο της χώρας συνορεύει με τον Βερίγγειο Πορθμό. Εδώ, η Ρωσία απέχει μόλις 85 χιλιόμετρα από την Αλάσκα και επομένως από τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει επίσης γη εκτός της κεντρικής της επικράτειας, ένα εξκλάβιο (Εξκλάβιο είναι ένα μέρος ενός κράτους που χωρίζεται από την υπόλοιπη χώρα με σύνορα.). Πρόκειται για την περιοχή γύρω από την πόλη του Καλίνινγκραντ. Συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Ένα ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο είναι εμπειρία ζωής

Διασχίζοντας τη Ρωσία

Από τα δυτικά προς τα ανατολικά, η Ρωσία έχει μήκος 9000 χιλιόμετρα! Ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζετε το ρολόι σας αρκετά συχνά, καθώς περνάτε από έντεκα ζώνες ώρας!

Η Ρωσία διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο. Ονομάζεται Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος. Το ταξίδι από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ διαρκεί 162 ώρες, δηλαδή σχεδόν μια ολόκληρη εβδομάδα!

 

Πολιτική οργάνωση της Ρωσίας

Αν θέλετε να καταλάβετε την απεραντοσύνη της Ρωσίας, μπορείτε να εξετάσετε τις περιοχές και τα τοπία στα οποία μπορεί να χωριστεί. Υπάρχουν συνολικά 85 ομοσπονδιακά θέματα. Αυτό είναι συγκρίσιμο με ένα ομοσπονδιακό κράτος στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αν και στη Ρωσία υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί ανεξαρτησίας των επιμέρους υποκειμένων της ομοσπονδίας. 21 από αυτά τα θέματα είναι δημοκρατίες (π.χ. Νταγκεστάν, Βόρεια Οσετία ή Τσετσενία), άλλα είναι γνωστά ως krai (περιοχή) ή oblast (περιοχή).

 

Στη χώρα υπάρχουν έξι τύποι ομοσπονδιακών υποκειμένων: 22 δημοκρατίες, 9 κράι, 46 όμπλαστ, 3 ομοσπονδιακές πόλεις, 1 αυτόνομο όμπλαστ και 4 αυτόνομα όκρουγκ

Ρωσικές ομοσπονδιακές περιφέρειες

Αυτά τα 85 θέματα ομαδοποιούνται σε μεγαλύτερες ομοσπονδιακές περιφέρειες. Μπορείτε εύκολα να τις αναγνωρίσετε στο χάρτη. Ονομάζονται, για παράδειγμα, Βόλγα, Ουράλια ή Σιβηρία. Η πρωτεύουσα Μόσχα βρίσκεται στην ομοσπονδιακή περιφέρεια "Κεντρική Ρωσία". Υπάρχουν οκτώ από αυτές τις ομοσπονδιακές περιφέρειες.

Από ρωσική σκοπιά, η Κριμαία προστέθηκε από τον Μάρτιο του 2014. Ως Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, αποτελεί την ένατη ομοσπονδιακή περιφέρεια. Δεδομένου ότι η Κριμαία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου , από την οπτική γωνία της Ουκρανίας και των περισσότερων άλλων χωρών εξακολουθεί να ανήκει στην Ουκρανία .

 

Γεωφυσικός Ρωσίας

Μεγάλα τοπία στη Ρωσία

Εκτός από τη διοικητική κατηγοριοποίηση, η Ρωσία μπορεί επίσης να χωριστεί ανάλογα με τα μεγάλα τοπία της. Υπάρχουν επίπεδες πεδιάδες, βουνά και ποτάμιες πεδιάδες. Η ανατολικοευρωπαϊκή πεδιάδα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής Ρωσίας. Εκτείνεται μέχρι τα Ουράλια. Στα ανατολικά, η πεδιάδα της Δυτικής Σιβηρίας συνορεύει με τον ποταμό Γενισέι.

Russland GroßlandschaftenΌλα τα μεγάλα τοπία από τα δυτικά προς τα ανατολικά είναι:

  1. Πεδιάδα της Ανατολικής Ευρώπης, δυτικά των Ουραλίων Ορέων.
  2. Δυτική Σιβηρική πεδιάδα, ανατολικά των Ουραλίων Ορέων, μέχρι τον ποταμό Γενισέι.
  3. Πεδιάδα της Βόρειας Σιβηρίας, νότια του Αρκτικού Ωκεανού
  4. Όρη της Κεντρικής Σιβηρίας, μεταξύ των ποταμών Γενισέι και Λένα.
  5. Νότια Σιβηρία, βουνά στη Σιβηρία, στο νότιο τμήμα της χώρας
  6. Πεδιάδες της Κεντρικής Σιβηρίας, πεδιάδες των ποταμών Λένα και Βίλιουι
  7. Ορεινά της Ανατολικής Σιβηρίας, διάφορες οροσειρές ανατολικά του ποταμού Λένα
  8. Πεδιάδα της Ανατολικής Σιβηρίας, νότια της Ανατολικής Σιβηρίας Θάλασσας
Τούνδρα
Τάιγκα

Τοπίο στη Ρωσία

Υπάρχουν επίσης δύο τυπικά τοπία στη Ρωσία. Αυτά είναι η τούνδρα και η τάιγκα. Επηρεάζονται από το κλίμα. Η τούνδρα εκτείνεται προς τα βόρεια. Εκεί αναπτύσσονται μόνο χαμηλά φυτά. Ακολουθεί η τάιγκα, όπου αναπτύσσονται κυρίως κωνοφόρα, ενώ νοτιότερα φυλλοβόλα δέντρα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά στην ενότητα Κλίμα και στην ενότητα Ζώα και φυτά στη Ρωσία.

Βουνά, ποτάμια και λίμνες στη Ρωσία

Ο ποταμός Βόλγας

Στον παραπάνω γεωφυσικό χάρτη (αυτόν με τα τοπία) μπορείτε να δείτε τις πράσινες πεδιάδες και τα βουνά. Μπορείτε επίσης να δείτε καθαρά τους μεγάλους ποταμούς που τρέχουν από βορρά προς νότο: τον Βόλγα, τον Ιρτίς και τον Ομπ, τον Γενισέι και τον Λένα. Η Ρωσία έχει συνολικά 120.000 ποτάμια! Παρεμπιπτόντως, ο Βόλγας είναι ο μακρύτερος ποταμός στην Ευρώπη.

Λίμνη Λάντογκα

Υπάρχουν επίσης πολλές λίμνες. Η μεγαλύτερη λίμνη στον κόσμο είναι η Κασπία Θάλασσα, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία καθώς και με άλλες χώρες. Μπορείτε να βρείτε τη λίμνη Βαϊκάλη στον χάρτη; Βρίσκεται στα βουνά της Νότιας Σιβηρίας και είναι η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο. Στο βαθύτερο σημείο της έχει βάθος 1642 μέτρα. Τον χειμώνα παγώνει για μήνες. Η λίμνη Λάντογκα(κοντά στην Αγία Πετρούπολη) και η λίμνη Ονέγκα βρίσκονται στα βορειοδυτικά και επομένως στην Ευρώπη. Είναι οι μεγαλύτερες λίμνες στην Ευρώπη.

Ουράλια Όρη

Υπάρχουν επίσης βουνά. Τα Ουράλια Όρη χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία, αλλά το ύψος τους φτάνει μόνο τα 2000 μέτρα. Υπάρχουν διάφορες οροσειρές στη Σιβηρία: τα βουνά της Ανατολικής Σιβηρίας και τα βουνά της Νότιας Σιβηρίας, που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το Αλτάι. Τα βουνά του Καυκάσου βρίσκονται μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας. Στο ρωσικό τμήμα του βρίσκεται το υψηλότερο βουνό της Ρωσίας, το όρος Ελμπρούς, με ύψος 5642 μέτρα.

 

 

Οι πόλεις της Ρωσίας

Μόσχα
Αγία Πετρούπολη

Η μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας είναι η πρωτεύουσα Μόσχα. Είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης. Ακολουθεί η Αγία Πετρούπολη - η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρώπη με πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Επί τσαρικής κυριαρχίας ήταν η πρωτεύουσα της χώρας από το 1712 έως το 1918- κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης ονομαζόταν Λένινγκραντ. Ένα δημοψήφισμα το 1991 είχε ως αποτέλεσμα η πόλη να μετονομαστεί ξανά σε Αγία Πετρούπολη. Λόγω της βασιλείας των τσάρων, υπάρχουν πολλά υπέροχα παλάτια και εκκλησίες στην πόλη και τη γύρω περιοχή.

Οι επόμενες μεγαλύτερες πόλεις μετά τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη είναι το Νοβοσιμπίρσκ, το Γεκατερινμπούργκ ή Αικατερινούπολη και το Νίζνι Νόβγκοροντ. Το Βλαδιβοστόκ βρίσκεται στα ανατολικά. Μπορείτε να ταξιδέψετε από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ με τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο, με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο. Η διαδρομή έχει μήκος 9288 χιλιόμετρα!

Περισσότερες από τις μισές πόλεις της Ρωσίας έχουν ηλικία μόλις λίγων δεκαετιών. Πολλές από αυτές ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1960.

Κρεμλίνο

Η πρωτεύουσα: Μόσχα

Η Μόσχα είναι η πρωτεύουσα της Ρωσίας. Βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας. Το 2010, η Μόσχα είχε 11,5 εκατομμύρια κατοίκους. Το 2012, ενσωματώθηκαν δύο ακόμη περιοχές, έτσι ώστε η Μόσχα να έχει πλέον πληθυσμό 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρώπη. Η Μόσχα είναι επίσης η μεγαλύτερη βιομηχανική πόλη της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο στην Κόκκινη Πλατεία. Ο πρόεδρος έχει την επίσημη κατοικία του στο πρώην φρούριο. Στην Κόκκινη Πλατεία βρίσκονται το Μαυσωλείο του Λένιν και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου, ένα από τα αξιοθέατα της Μόσχας.

Ο ποταμός Μόσχα διασχίζει τη Μόσχα. Η πόλη της Μόσχας έχει το ίδιο όνομα στα ρωσικά, Moskva. Ωστόσο, το "ο" προφέρεται σαν "α" και η έμφαση δίνεται στη δεύτερη συλλαβή: Maskvá.

Η Μόσχα θεωρείται μια από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο. Πληρώνεις πολλά για ψώνια, αλλά και αν θέλεις να νοικιάσεις διαμέρισμα ή να χτίσεις σπίτι. Η Μόσχα φιλοξενεί το ψηλότερο κτήριο της Ευρώπης, τον Πύργο της Πόλης Mercury . Έχει ύψος 339 μέτρα και 75 ορόφους.

Αγία Πετρούπολη

Αγία Πετρούπολη

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας είναι η Αγία Πετρούπολη. Εδώ ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι. Η πόλη βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα, όπου ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Μέγας Πέτρος ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη το 1703 και της έδωσε το όνομα του αποστόλου Πέτρου, αλλά δημιούργησε και ένα μνημείο για τον εαυτό του. Αργότερα η πόλη ονομάστηκε Πετρούπολη και Λένινγκραντ πριν μετονομαστεί ξανά σε Αγία Πετρούπολη το 1991.

Το Ερμιτάζ βρίσκεται στον ποταμό Νέβα. Κάποτε ήταν το χειμερινό παλάτι των τσάρων. Τα Χειμερινά Ανάκτορα ήταν η κύρια κατοικία των τσάρων, δηλαδή η έδρα της εξουσίας τους. Σήμερα στεγάζει μαζί με τα γειτονικά κτίρια το Ερμιτάζ. Πρόκειται για ένα μουσείο τέχνης. Το Ερμιτάζ στεγάζει διάσημους και πολύτιμους πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά.

Στην άλλη πλευρά του Ερμιτάζ βρίσκεται η πλατεία των Ανακτόρων. Πρόκειται για μια τεράστια πλατεία με τη στήλη του Αλεξάνδρου στο κέντρο. Είναι αφιερωμένη στον τσάρο Αλέξανδρο Α΄.

Πώς θα είναι ο καιρός στη Ρωσία;

Λόγω του μεγέθους της χώρας, υπάρχουν επίσης πολύ διαφορετικές κλιματικές ζώνες στη Ρωσία. Κυμαίνονται από αρκτικές έως υποτροπικές! Γενικά επικρατεί το ηπειρωτικό κλίμα: τα καλοκαίρια είναι σύντομα και ζεστά, ενώ οι χειμώνες μακριοί και κρύοι. Όσο πιο ανατολικά πηγαίνετε, τόσο πιο ακραίες γίνονται οι διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα.

Αποστολή στη χερσόνησο Taimyr

Ψυχρές έρημοι στα βόρεια της Ρωσίας

Διαφορετικές κλιματικές ζώνες διακρίνονται από το βορρά προς το νότο. Τα νησιά στον Αρκτικό Ωκεανό και τμήματα των ακτών, ιδίως η χερσόνησος Taimyr, είναι ψυχρές έρημοι. Ανήκουν στις πολικές περιοχές και στην ψυχρή κλιματική ζώνη.

Το τοπίο είναι πετρώδες και μόνο λειχήνες, βρύα και χόρτα μπορούν να αναπτυχθούν εδώ. Το έδαφος είναι παγωμένο όλο το χρόνο. Πολύ λίγοι άνθρωποι ζουν εδώ. Τον Ιανουάριο, η μέση θερμοκρασία είναι μείον 30 βαθμοί - ανατριχίλα! Και ακόμη και το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν μόνο λίγο πάνω από το μηδέν.

 

Ρωσική Τούνδρα

Τούνδρα στη Ρωσία

Αυτό το εχθρικό κλίμα ακολουθείται στα νότια από την εύκρατη κλιματική ζώνη. Εδώ βρίσκεται η τούνδρα. Πρόκειται για ένα ανοιχτό, άδενδρο τοπίο. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους είναι μόνιμα παγωμένο και ξεπαγώνει μόνο επιφανειακά το καλοκαίρι. Ως αποτέλεσμα, η βροχή δεν μπορεί να απορροφηθεί και σχηματίζονται πλημμύρες, βάλτοι και έλη. Στην τούνδρα αναπτύσσονται βρύα, λειχήνες, χόρτα και νάνοι θάμνοι.

Στην Ανατολική Σιβηρία, στο Οϊμιάκον και στο γειτονικό Βερκχογιάνσκ, έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ μετρηθεί σε κατοικημένα μέρη της γης: μείον 67,8 βαθμοί! Το καλοκαίρι, ωστόσο, μπορεί να φτάσει εδώ τους συν 30 βαθμούς!

Όσο πιο νότια πηγαίνετε στη Ρωσία, τόσο περισσότερο η πραγματική τούνδρα μετατρέπεται σε δασική τούνδρα: εδώ φυτρώνουν δέντρα, κυρίως κωνοφόρα, όπως πεύκα και ερυθρελάτη. Η δασική τούνδρα αποτελεί τη μετάβαση στην τάιγκα.

Τάιγκα

Τάιγκα στη Ρωσία

Η τάιγκα εκτείνεται σε μια ευρεία ζώνη γύρω από τη γη. Είναι επίσης γνωστή ως δάσος κωνοφόρων του βόρειου τομέα. Στις βόρειες περιοχές της τάιγκα, το έδαφος είναι επίσης μόνιμα παγωμένο και μετατρέπεται σε ελώδεις περιοχές στις αρχές του καλοκαιριού.

Στην τάιγκα φύονται έλατα, πεύκα και έλατα, καθώς και πικροδάφνες στα ανατολικά της Σιβηρίας και φυλλοβόλα δέντρα όπως η σημύδα και η λεύκη προς τα νότια.

Στέπα στη Ρωσία

Η τάιγκα ακολουθείται από τη στέπα νοτιότερα. Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τη ζώνη της Ευρασιατικής στέπας με κόκκινο χρώμα. Το μεγαλύτερο μέρος του έτους είναι πολύ ξηρά εδώ. Ωστόσο, είναι υγρή για μερικούς μήνες του έτους, όταν βρέχει και τα ποτάμια μεταφέρουν νερό. Το δάσος γίνεται όλο και λιγότερο προς τα νότια (δασική στέπα) και στη συνέχεια εξαφανίζεται εντελώς. Η στέπα καλύπτεται κυρίως από χόρτα.

Δάσος των μουσώνων

Κλίμα μουσώνων στα νοτιοανατολικά

Το νοτιοανατολικό τμήμα έχει κλίμα τροπικών μουσώνων. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και βρέχει πολύ. Οι χειμώνες, από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον ξηροί. Επικρατεί το μουσωνικό δάσος με φυλλοβόλα δέντρα.

Υποτροπικό στη Μαύρη Θάλασσα

Στη Μαύρη Θάλασσα, στο νοτιοδυτικότερο τμήμα της Ρωσίας, υπάρχει ακόμη και υποτροπικό κλίμα. Ωστόσο, πρόκειται μόνο για ένα πολύ μικρό τμήμα της χώρας. Εδώ είναι πολύ θερμότερο από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Υπάρχουν πυκνά φυλλοβόλα δάση.

 

 

 

 

Leave a Reply