Ρωσία Καθημερινότητα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Κrushchovkas

Ζώντας στη Ρωσία

Πολλές ρωσικές οικογένειες που ζουν σε μια πόλη μένουν σε ένα πολυώροφο κτίριο ή ένα συγκρότημα κατοικιών. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζήσουν σε κοινόχρηστα διαμερίσματα όπου κάθε οικογένεια είχε μόνο ένα δωμάτιο. Όταν χτίστηκαν νέα σπίτια από τη δεκαετία του 1960 και μετά, όλοι όσοι είχαν τη δυνατότητα να μετακομίσουν ήταν ευτυχισμένοι.

 Κrushchovkas

Τα σπίτια Κrushchovka ήταν τυπικά: Πενταώροφα προκατασκευασμένα κτίρια χωρίς σοφίτες με διαμερίσματα που ήταν όλα χτισμένα σύμφωνα με το ίδιο πρότυπο. Υπάρχει μια κουζίνα, δύο δωμάτια (σαλόνι και υπνοδωμάτιο) και ένα μπάνιο. Το ύψος της οροφής είναι μόλις 2,50 μέτρα. Δεν υπάρχουν ανελκυστήρες στα κτίρια.

συγκρότημα κατοικιών

Τα σπίτια βρίσκονται συνήθως μακριά από το κέντρο της πόλης και το ένα σπίτι διαδέχεται το άλλο. Έχουν πάρει το όνομά τους από τον τότε επικεφαλής της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης. Επειδή χτίστηκαν μαζικά και φτηνά, η άνεση διαβίωσης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Παρόλο που προορίζονταν μόνο για προσωρινά κτίρια, το 10% του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει σε αυτά τα προκατασκευασμένα κτίρια.

Μπάζει

Δεν είναι μόνο τα Κrushchovkas που έχουν κακή μόνωση, αλλά τα ρωσικά σπίτια γενικά. Σε μια χώρα όπου κάνει συχνά κρύο, αυτό φυσικά δεν είναι και τόσο καλό. Μπάζει επίσης από τα παράθυρα.

Συχνά δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα στα διαμερίσματα: αντ' αυτού, υπάρχουν σωλήνες στους τοίχους μέσω των οποίων ρέει ζεστό νερό για τη θέρμανση του διαμερίσματος. Έτσι, δεν μπορείτε να ρυθμίσετε μόνοι σας τη θερμοκρασία. Ελέγχεται από την εγκατάσταση θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα. Ωστόσο, η θερμότητα δεν κατανέμεται ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα σε ορισμένα διαμερίσματα να παγώνετε και να θερμαίνετε επίσης με το φούρνο και σε άλλα να έχετε τα παράθυρα ανοιχτά όλη μέρα.

Κοινόχρηστα διαμερίσματα στη Ρωσία

Κοινόχρηστα διαμερίσματα εξακολουθούν να υπάρχουν, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά. Στην Αγία Πετρούπολη, 660.000 άνθρωποι λέγεται ότι εξακολουθούν να ζουν σε κοινόχρηστα διαμερίσματα (γνωστά και ως Kommunalka). Πολλές οικογένειες μοιράζονται μια κουζίνα, ένα μπάνιο και μια τουαλέτα.

Isba

Ξύλινα σπίτια στην ύπαιθρο: ρωσική αγροικία

Στα χωριά, από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι ζουν σε μικρά, ανεξάρτητα σπίτια. Είναι παραδοσιακά χτισμένα από ξύλινα δοκάρια. Συχνά είναι βαμμένα μπλε ή πράσινα και έχουν σκαλιστά, λευκά βαμμένα κουφώματα. Ονομάζονται Isba. Υπάρχει μόνο ένα μεγάλο δωμάτιο. Περιέχει μια μεγάλη σόμπα, η οποία χρησιμοποιείται όχι μόνο για θέρμανση, αλλά και ως έπιπλο ύπνου.

ντάτσα

Έξω στη ντάτσα στη Ρωσία

Οι κάτοικοι της πόλης αρέσκονται να περνούν τα Σαββατοκύριακα στη ντάτσα τους. Πρόκειται για ένα σπίτι διακοπών με κήπο όπου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά. Η ρωσική ντάτσα βρίσκεται συνήθως 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από το διαμέρισμα.

Προβλήματα στη Ρωσία

Οι τουρίστες που έρχονται στη Ρωσία βλέπουν συνήθως πολύ χρυσό, για παράδειγμα όταν επισκέπτονται τα υπέροχα παλάτια στην Αγία Πετρούπολη. Αλλά η Ρωσία έχει και προβλήματα.

Φτώχεια στη Ρωσία

Παρόλο που η υγεία των Ρώσων βρίσκεται τώρα σε ανοδική πορεία (μετά τα άσχημα χρόνια που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν το προσδόκιμο ζωής ήταν ιδιαίτερα χαμηλό), τα πράγματα εξακολουθούν να μην φαίνονται πραγματικά καλά. Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας το 2023 ήταν ακόμη 0,6% . Το προσδόκιμο ζωής είναι 72 έτη, σε σύγκριση με τα 81 έτη για εμάς.

Η φτώχεια αποτελεί επίσης πρόβλημα. Υπάρχουν λίγοι πολύ πλούσιοι Ρώσοι, αλλά και πολλοί φτωχοί (13% συνολικά). Η κατανομή πλούτου στη χώρα είναι πολύ διαφορετική. Στην Τσετσενία και το Νταγκεστάν ειδικότερα, πολλοί άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, συγκεκριμένα το ήμισυ του πληθυσμού. Το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της Ρωσίας δεν θεωρείται φτωχός, αλλά ανήκει στον πληθυσμό με χαμηλό εισόδημα.

Το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό, 5%, αλλά τα εισοδήματα και οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλά.

Υπάρχουν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος έχει παραμεληθεί εδώ και δεκαετίες. Τα απόβλητα των εργοστασίων συνεχίζουν να μολύνουν το περιβάλλον μέχρι σήμερα. Υπάρχουν ακόμη παλιά εργοστάσια που εκπέμπουν επιβλαβή καυσαέρια ή τα απορρίπτουν σε ποτάμια.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπήρχαν περίπου 650.000 παιδιά χωρίς γονείς. Ζούσαν σε παιδικά ιδρύματα. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός τους έχει μειωθεί. Είτε τα παιδιά παραμένουν με τους γονείς τους παρά τις δύσκολες συνθήκες είτε γίνονται προσπάθειες να βρεθούν ανάδοχοι γονείς. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των παιδικών ιδρυμάτων έχει μειωθεί.

Στοιχεία - σοκ για τα παιδιά των φαναριών και του δρόμου - Aftodioikisi.grΠαιδιά του δρόμου στη Ρωσία

Υπάρχουν παιδιά που ζουν στους δρόμους, ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη. Προέρχονται από διαλυμένα σπίτια και οι γονείς τους συχνά πίνουν πάρα πολύ αλκοόλ. Ο αριθμός των ρωσικών παιδιών του δρόμου υπολογίζεται σε 100.000 έως 150.000. 30.000 έως 50.000 από αυτά λέγεται ότι ζουν μόνο στη Μόσχα, 15.000 στην Αγία Πετρούπολη.

Ορισμένα παιδιά του δρόμου κερδίζουν λίγα χρήματα περιμένοντας στους κεντρικούς δρόμους μέχρι να ανάψουν τα φανάρια με κόκκινο και στη συνέχεια καθαρίζουν τα τζάμια των αυτοκινήτων που σταματούν. Στη συνέχεια, παίρνουν κάποια χρήματα γι' αυτό. Κάποια γίνονται επίσης εγκληματίες και κλέβουν τρόφιμα ή ρούχα, για παράδειγμα, ενώ άλλα ζητιανεύουν ή εμπορεύονται ναρκωτικά. Πολλά από τα παιδιά του δρόμου μυρίζουν κόλλα. Οι ατμοί της κόλλας τα μεθούν και τους επιτρέπουν να ξεχάσουν για λίγο τη δυστυχία τους.

Υπάρχουν προγράμματα βοήθειας, όπως η NAN ή τα Παιδικά Χωριά SOS.

 

Αφήστε μια απάντηση