Ρωσία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Ιστορία της Ρωσίας

Διάφορες φυλές ζούσαν στο έδαφος της σημερινής Ρωσίας κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα. Στο ευρωπαϊκό τμήμα ήταν οι ανατολικοί Σλάβοι, στη Σιβηρία κυρίως οι Σκύθες ( ένα σύνολο νομαδικών φυλών που ζούσε στην Κεντρική Ασία και στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας). Αυτοί οι Σκύθες και άλλοι έφιπποι λαοί ζούσαν επίσης στην ευρασιατική στέπα στα νοτιοδυτικά.

Ρως του Κιέβου

Η Παλαιά Ρωσική Αυτοκρατορία - Ρως του Κιέβου

Η Παλαιά Ρωσική Αυτοκρατορία εμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας το 862. Είναι επίσης γνωστή ως Ρως του Κιέβου επειδή η πρωτεύουσά της (από το 882) βρισκόταν στο Κίεβο (στη σημερινή Ουκρανία). Ιδρύθηκε από Βίκινγκς (ένας λαός Σκανδιναβικής προέλευσης, που από τα τέλη του 8ου ως τα τέλη του 11ου αιώνα έκαναν επιδρομές και εμπόριο από τις πατρίδες τους στη Βόρεια Ευρώπη σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης και εξερευνήσεις προς τα δυτικά) που ήρθαν από το βορρά και ταξίδεψαν νότια κατά μήκος των ποταμών. Αποκαλούνται επίσης Ρως. Οι Ρως σύντομα υιοθέτησαν τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Σλάβων. Ο ηγέτης τους Ρούρικ έγινε ο ιδρυτής της δυναστείας των Ρουρίκιδων. Κυβέρνησαν τη Ρωσία μέχρι το 1598.

Πραγματοποιούσαν εμπόριο με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία νότια της Μαύρης Θάλασσας. Το 988, ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος παντρεύτηκε την κόρη του βυζαντινού αυτοκράτορα και έτσι υιοθέτησε την ορθόδοξη πίστη. Ολόκληρη η Ρωσία εκχριστιανίστηκε. Ο αρχαίος ρωσικός λαός ανέπτυξε τον δικό του πολιτισμό. Αργότερα, από αυτούς προέκυψαν οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι και οι Ουκρανοί.

Η ακμή της Παλαιάς Ρωσικής Αυτοκρατορίας ήταν τον 11ο αιώνα. Ιππείς από τις στέπες του νότου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης εισέβαλαν επανειλημμένα στην αυτοκρατορία. Πολλοί άνθρωποι κατέφυγαν στο βορρά και ίδρυσαν εκεί νέες πόλεις. Η αυτοκρατορία διαλύθηκε επίσης επειδή κατακερματίστηκε σε διάφορες μικρές ηγεμονίες. Η διαδοχή στον θρόνο οργανώθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεται ηγεμόνας ο μεγαλύτερος γιος, αλλά πρώτα τα αδέλφια (αρχή της αρχαιότητας). Αυτό οδήγησε σε ανταγωνισμό και συνέβαλε επίσης στην παρακμή της αυτοκρατορίας. Διαλύθηκε σε διάφορες μικρές ηγεμονίες.

Μογγολία χάρτης 1200 - η ιστορία της μογγολίας χάρτη (Ανατολική Ασία - Ασία)Η εισβολή των Μογγόλων

Όταν οι Μογγόλοι εισέβαλαν στη χώρα το 1223 και το 1240, κατέλαβαν την Ρως του Κιέβου και κατέστρεψαν πολλές πόλεις. Μπορείτε να δείτε την έκταση της μογγολικής αυτοκρατορίας το 1295 στο χάρτη και σίγουρα θα την παρατηρήσετε: Το νότιο τμήμα της σημερινής Ρωσίας βρισκόταν υπό μογγολική κυριαρχία.

Μεγάλο Δουκάτο της ΜόσχαςΜοσχοβία - Βικιπαίδεια

Η κατάρρευση της Ρως του Κιέβου άφησε πίσω της αρκετές μικρές ηγεμονίες κατά τον Μεσαίωνα. Το Πριγκιπάτο της Μόσχας απέκτησε τελικά τον τίτλο του Μεγάλου Δουκάτου και μια σημαντική θέση τον 14ο αιώνα. Υπέταξε τις άλλες ηγεμονίες, απώθησε τους Μογγόλους και ανακατέλαβε τα χαμένα ρωσικά εδάφη.

Επί Ιβάν Γ' του Μεγάλου, ο οποίος ήταν Μέγας Δούκας για 43 χρόνια (1462-1505), η επικράτεια του Μεγάλου Δουκάτου τετραπλασιάστηκε. Το 1480, ο στρατός του έδιωξε τελικά τους Μογγόλους. Το 1503, το Μεγάλο Δουκάτο της Λιθουανίας ηττήθηκε και κατακτήθηκε. Ο Ιβάν Γ΄ ήταν ο πρώτος Ρώσος ηγεμόνας που αυτοαποκαλούνταν Τσάρος.

Ωστόσο, ο εγγονός του Ιβάν Δ΄ ήταν αυτός που στέφθηκε τσάρος. Περαιτέρω ηγεμονίες κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του γιου του Ιβάν Γ΄ .

Σταδιακή επέκταση της Ρωσίας 1500-1700

Η τσαρική αυτοκρατορία (1547-1918)

Η Ρωσική Αυτοκρατορία προέκυψε από το Μεγάλο Δουκάτο της Μόσχας το 1547. Ο Ιβάν Δ΄ ο Τρομερός ήταν Μέγας Πρίγκιπας της Μόσχας και στέφθηκε Τσάρος. Συνέχισε την επέκταση της επικράτειας της Ρωσίας. Κατακτήθηκε το Καζάν στα ανατολικά, το οποίο με τη σειρά του άνοιξε το δρόμο προς τη Σιβηρία. Κατακτήθηκε το Αστραχάν στον Βόλγα, δίνοντας στη Ρωσία πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα. Με τον θάνατο των γιων του Ιβάν του Τρομερού, η δυναστεία των Ρουρίκιδων έφτασε στο τέλος της.

Ακολούθησαν αρκετοί τσάροι, ο καθένας για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Το 1613, ο Μιχαήλ Α΄ ήταν ο πρώτος τσάρος από την οικογένεια Ρομανόφ που ανέβηκε στην εξουσία. Μέχρι το 1700, η Ρωσία είχε κατακτήσει τη Σιβηρία και είχε επεκτείνει την επικράτειά της μέχρι τον Ειρηνικό. Η Σιβηρία αποικίστηκε σταδιακά. Ένας αγώνας για την κυριαρχία στην περιοχή της Βαλτικής άρχισε με τη Σουηδία.

Ο Πέτρος Α΄, γνωστός ως Μέγας

Πέτρος ο Μέγας (1689-1725)

Ο Πέτρος Α΄, γνωστός ως Μέγας, ανέβηκε στον τσαρικό θρόνο το 1689. Άνοιξε τη χώρα προς τη Δύση, την εκσυγχρόνισε και έτσι έθεσε τα θεμέλια για τη θέση της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης τον 18ο αιώνα. Η Ρωσία κέρδισε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο εναντίον της Σουηδίας (1700-1721) και έγινε η κυρίαρχη δύναμη στη Βαλτική Θάλασσα. Ο Πέτρος μετέφερε επίσης την πρωτεύουσα από τη Μόσχα στη νεοσύστατη Αγία Πετρούπολη και μετέτρεψε την αυτοκρατορία του σε αυτοκρατορία το 1721, πράγμα που σημαίνει ότι πήρε τον τίτλο του αυτοκράτορα εκτός από αυτόν του τσάρου. Μετά τον θάνατο του Πέτρου το 1725, η Ρωσία είδε στο θρόνο διάφορους ηγεμόνες, οι οποίοι βασίλεψαν όλοι μόνο για λίγο: η σύζυγος του Πέτρου Αικατερίνη Α΄, ο εγγονός του Πέτρου (Πέτρος Β΄), η Άννα, ο Ιβάν ΣΤ΄ και η Ελισάβετ, η κόρη του Πέτρου Α΄.

Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας

Αικατερίνη η Μεγάλη (βασίλευσε 1762-1796)

Το 1762, την κόρη του Πέτρου Ελισάβετ διαδέχθηκε στον τσαρικό θρόνο ο ανιψιός της Πέτρος Γ'. Πολλοί ήταν δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές του, καθώς επέστρεψε όλα τα προηγουμένως κατακτημένα εδάφη στην Πρωσία, για παράδειγμα. Μετά από μια συνωμοσία εναντίον του, η σύζυγός του έγινε τσαρίνα: η Αικατερίνη Β΄, γνωστή και ως Μεγάλη. Παρεμπιπτόντως, ήταν η μόνη γυναίκα ηγεμόνας στην οποία δόθηκε ποτέ αυτό το επίθετο. Ο Πέτρος δολοφονήθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Η Αικατερίνη κυβέρνησε για 34 χρόνια, μέχρι το 1796, και υπό την εξουσία της κατακτήθηκαν κι άλλα εδάφη.

Η Σιβηρία ως τόπος εξορίας

Από τον 18ο αιώνα και μετά, η εξορία σε στρατόπεδο εργασίας στη Σιβηρία ήταν μια από τις πιο αυστηρές τιμωρίες στην τσαρική αυτοκρατορία. Στο τέλος της ποινής τους, οι εξόριστοι έπρεπε να παραμείνουν στη Σιβηρία. Συνέβαλαν στον αποικισμό και έτσι τελικά στον λεγόμενο εκρωσισμό της περιοχής αυτής.

Παύλος Α΄ (1796-1801), Αλέξανδρος Α΄ (1801-1825), Νικόλαος Α΄ (1825-1855)

Γαλλο - ρωσικός πόλεμος

Το 1796, ο γιος της Αικατερίνης Παύλος Α΄ έγινε ο νέος αυτοκράτορας. Ο Παύλος έγινε αντιπαθής στους ευγενείς της χώρας του επειδή ήθελε να τους επιβάλει φόρους. Αυτό οδήγησε στη δολοφονία του από τη φρουρά του παλατιού.

Ο γιος του Παύλου Αλέξανδρος Α΄ κυβέρνησε για 25 χρόνια. Η Ρωσία έλαβε μέρος στους συμμαχικούς πολέμους κατά του Ναπολέοντα, τους οποίους αρχικά κέρδισε η Γαλλία. Ωστόσο, ο Ναπολέων ηττήθηκε στη ρωσική εκστρατεία του 1812.

Η Ρωσία κατείχε πλέον κυρίαρχη θέση στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθούσε να είναι μια υποανάπτυκτη χώρα. Ο αδελφός του Αλέξανδρου Νικόλαος, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο θρόνο και κυβέρνησε μέχρι το 1855, δεν έκανε τίποτα για να το αλλάξει αυτό. Ξεκίνησε τον Κριμαϊκό Πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1853 με την ελπίδα να επεκτείνει περαιτέρω τα εδάφη του.

Αλέξανδρος Β' (1855-1881)

Ο Αλέξανδρος Β΄ αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί την ήττα του στον Κριμαϊκό Πόλεμο. Απέδωσε την ήττα στην υποανάπτυξη της Ρωσίας και πραγματοποίησε πολλές "Μεγάλες Μεταρρυθμίσεις". Το σημαντικότερο έργο του ήταν η κατάργηση της δουλοπαροικίας το 1861, αλλά είχε πολλούς αντιπάλους που τελικά τον σκότωσαν σε απόπειρα δολοφονίας το 1881.

Η Οχράνα σε δράση

Αλέξανδρος Γ΄ (1881-1894)

Ο Αλέξανδρος Γ΄ (1845-1894) κυβέρνησε από το 1881 έως το 1894 και ίδρυσε τη μυστική αστυνομία Οχράνα, η οποία εντόπιζε πολιτικούς αντιπάλους και τους φυλάκιζε σε στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία. Ο φόβος της επανάστασης ήταν μεγάλος και ο Αλέξανδρος αντέδρασε καταλαμβάνοντας την αποκλειστική εξουσία (απολυταρχική διακυβέρνηση). Προώθησε τον συγκεντρωτισμό της διοίκησης και τον εκρωσισμό, δηλαδή εξασφάλισε ότι η ρωσική γλώσσα και ο ρωσικός πολιτισμός υπερίσχυαν των άλλων πολιτισμών και γλωσσών (αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής). Ενώ ο πατέρας του είχε επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση, ο Αλέξανδρος Γ΄ έκανε ένα βήμα πίσω. Η αντίσταση στις πολιτικές του αναζωπυρώθηκε επανειλημμένα στη χώρα.

Νικόλαος Β' (1894-1917)

Η Ρωσία ήταν ακόμη μια υποανάπτυκτη χώρα με μικρή βιομηχανία. Δεν υπήρχε σύνταγμα και δεν υπήρχε εκπροσώπηση του λαού. Οι υπουργοί ήταν υπόλογοι μόνο στον τσάρο. Όπως και ο πατέρας του, ο Νικόλαος κυβερνούσε αυτοκρατορικά. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Οι εντάσεις στη χώρα αυξάνονταν ολοένα και περισσότερο.

Ρωσική Επανάσταση 1905

Ρωσική επανάσταση του 1905

Το 1905, οι εργάτες επαναστάτησαν ενάντια στις κακές συνθήκες και τις ακριβές τιμές. Απαίτησαν την εκπροσώπηση του λαού και το δικαίωμα ψήφου. Οι στρατιώτες σταμάτησαν τους διαδηλωτές και πυροβόλησαν στο πλήθος. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Ξέσπασαν απεργίες και ανταρσίες. Οι εργάτες σχημάτισαν για πρώτη φορά "συμβούλια" (ρωσικά: σοβιέτ) για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους. Στις 30 Οκτωβρίου 1905, ο Τσάρος υποχώρησε και έκανε παραχωρήσεις (Μανιφέστο του Οκτωβρίου).

Πρώτος Παγκόσμιος ΠόλεμοςΗ μάχη που κόστισε τη ζωή δύο εκατομμυρίων ανδρών και "βοήθησε" τη μελλοντική επικράτηση του Λένιν στη Ρωσία. Η τελευταία μάχη στο Ανατολικό μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η Ρωσία θεωρούσε τον εαυτό της προστάτη των σλαβικών λαών των Βαλκανίων, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με την Αυστροουγγαρία. Όταν η Αυστροουγγαρία κήρυξε πόλεμο στη Σερβία μετά τη δολοφονία του διαδόχου του αυστριακού θρόνου, η Ρωσία τάχθηκε στο πλευρό της Σερβίας - και ξεκίνησε ο

 

Συνέλευση του Σοβιέτ του Πέτρογκραντ το 1917.

Επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917

Το 1917 πραγματοποιήθηκε μια επανάσταση που έθεσε τέλος στην κυριαρχία των τσάρων. Η κατάσταση του πληθυσμού ήταν τραγική. Υπήρχαν όλο και περισσότερες διαδηλώσεις και απεργίες μεγάλης κλίμακας. Στα εργοστάσια και τα εργοστάσια εκλέχθηκαν εργατικά συμβούλια (σοβιέτ). Αυτά και η Δούμα (το ρωσικό κοινοβούλιο) ανέλαβαν την εξουσία. Ο Τσάρος παραιτήθηκε τελικά.

Προσωρινή κυβέρνηση (Φεβρουάριος-Οκτώβριος 1917)

Συγκροτήθηκε μια προσωρινή (προσωρινή) κυβέρνηση, η οποία όμως δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε πολλά πράγματα. Τα μέλη της νέας κυβέρνησης προέρχονταν από την ανώτερη μεσαία τάξη, ο μόνος σοσιαλιστής στην κυβέρνηση ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλεξάντερ Κερένσκι.

Τα εργατικά συμβούλια δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά είχαν το λαό πίσω τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διπλή διακυβέρνηση της αστικής κυβέρνησης και των σοσιαλιστικών συμβουλίων. Οι μενσεβίκοι (μετριοπαθείς σοσιαλιστές, στη μειοψηφία) δεν μπόρεσαν να επιβληθούν και έτσι οι μπολσεβίκοι, με επικεφαλής τον Λένιν, πήραν τελικά την εξουσία τον Οκτώβριο του 1917.

Οκτωβριανή Επανάσταση

Οκτωβριανή Επανάσταση 1917

Οι Μπολσεβίκοι ανέλαβαν ήρεμα και ομαλά τον έλεγχο στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Η Ρωσία έγινε έτσι ένα κομμουνιστικό κράτος. Στην Ειρήνη του Μπρεστ-Λιτόφσκ -που συνήφθη μεταξύ της Ρωσίας και των Κεντρικών Δυνάμεων- η Ρωσία παρέδωσε την Πολωνία και τη Λιθουανία στην ανεξαρτησία τους τον Μάρτιο του 1918.

Ολόκληρη η τσαρική οικογένεια δολοφονήθηκε με εντολή των Μπολσεβίκων τη νύχτα της 17ης Ιουλίου 1918. Ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος μαίνεται μέχρι το 1922, με τους αντιπάλους των Μπολσεβίκων να προσπαθούν να ανακτήσουν την εξουσία. Ωστόσο, οι Μπολσεβίκοι ήταν τελικά νικητές και άσκησαν αιματηρή τρομοκρατία.

Σοβιετική Ένωση (1922-1990)

Η Σοβιετική Ένωση ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1922. Ένωσε τη Ρωσική Σοβιετική Δημοκρατία με τις γειτονικές σοβιετικές δημοκρατίες που είχαν ανακηρυχθεί στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Υπερκαυκασία. Μέχρι το 1940 είχαν προστεθεί και άλλες σοβιετικές δημοκρατίες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των δημοκρατιών της Ένωσης να ανέλθει σε 15. Πρωτεύουσα έγινε η Μόσχα.

Η εικόνα στα δεξιά δείχνει τις ενωσιακές δημοκρατίες: 1 Αρμενική SSR, 2 Αζερμπαϊτζάν SSR, 3 Λευκορωσική SSR, 4 Εσθονική SSR, 5 Γεωργιανή SSR, 6 Καζακική SSR, 7 Κιργιζική SSR, 8 Λετονική SSR, 9 Λιθουανική SSR, 10 Μολδαβική SSR, 11 Ρωσική SFSR, 12 Τατζικική SSR, 13 Τουρκμενική SSR, 14 Ουκρανική SSR, 15 Ουζμπεκική SSR.

Επισήμως, το νέο κράτος ονομάστηκε Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ή εν συντομία ΕΣΣΔ.

Ιωσήφ Στάλιν

Στάλιν (1924-1953)

Μετά το θάνατο του Λένιν το 1924, ο Ιωσήφ Στάλιν έγινε ο νέος Γενικός Γραμματέας. Η γεωργία κολεκτιβοποιήθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι τα ατομικά αγροκτήματα έγιναν συνεταιρισμοί, τα σοφχός και οι κολχοί.

Οι ανεξάρτητοι αγρότες συνελήφθησαν, απαλλοτριώθηκαν, στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας (απελάθηκαν) ή εκτελέστηκαν. Από το 1935 και μετά, η τρομοκρατία έγινε ακόμη χειρότερη και αναφέρεται επίσης ως Μεγάλη Τρομοκρατία. Δημιουργήθηκε ένα εκτεταμένο σύστημα καταναγκαστικής εργασίας και σωφρονιστικών στρατοπέδων (Gulag).

Όταν η Γερμανία εισέβαλε στη Ρωσία στις 22 Ιουνίου 1941, η Σοβιετική Ένωση εισήλθε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Μετά το τέλος του πολέμου, ωστόσο, η χώρα αποξενώθηκε όλο και περισσότερο από τους Δυτικούς Συμμάχους. Ξεκίνησε ο Ψυχρός Πόλεμος. Χώρισε τον κόσμο σε μια σοβιετική και μια αμερικανική ζώνη επιρροής και κυριάρχησε στην παγκόσμια πολιτική σκηνή μέχρι το 1989.

Νικίτα Χρουστσόφ

Απόψυξη υπό τον Χρουστσόφ (1953-1964)

Μετά το θάνατο του Στάλιν το 1953, ο Νικίτα Χρουστσόφ έγινε Πρώτος Γραμματέας και το 1958 επίσης επικεφαλής της κυβέρνησης της Σοβιετικής Ένωσης. Επί των ημερών του, υπήρξε μια περίοδος χαλάρωσης και μεγαλύτερης ελευθερίας. Γι' αυτό και η περίοδος αυτή αναφέρεται και ως "απόψυξη".

Ξεκίνησε η "αποσταλινοποίηση". Ο Χρουστσόφ εφάρμοσε πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική άρχισαν να χαλαρώνουν. Αυτό δεν άρεσε στους συντηρητικούς της σοβιετικής ηγεσίας. Ο Χρουστσόφ ανατράπηκε στις 14 Οκτωβρίου 1964. Διάδοχός του ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1964-1982)

Μπρέσνιεφ - Νίξον

Υπό τον Μπρέζνιεφ, η ελευθερία της έκφρασης περιορίστηκε. Στις 21 Αυγούστου 1968, στρατεύματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία για να καταστείλουν βίαια την Άνοιξη της Πράγας.(“Άνοιξη της Πράγας” του 1968 είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για το σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας με επικεφαλής τον Alexander Dubček επιχείρησε να εκδημοκρατίσει το έθνος και να μειώσει το στραγγαλισμό που είχε επιβάλει η Μόσχα.) Ο Μπρέζνιεφ δικαιολόγησε αυτή την επιχείρηση τον Νοέμβριο του 1968 με το Δόγμα Μπρέζνιεφ. Στο δόγμα αυτό, η Σοβιετική Ένωση διεκδικούσε την ηγεσία εντός των σοσιαλιστικών κρατών και το χρησιμοποιούσε για να δικαιολογήσει την επέμβασή της στην Πράγα. Κράτη όπως η Κίνα, η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία απέρριψαν την υπεροχή της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ άλλα, όπως η ΛΔΓ, την αποδέχτηκαν.

Ο Ψυχρός Πόλεμος συνεχίστηκε, παρόλο που ο Μπρέζνιεφ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Νίξον το 1973 και υπέγραψε την Τελική Πράξη της ΚΣΣΕ το 1975. Το 1979, η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει την εκεί κομμουνιστική κυβέρνηση στον εμφύλιο Οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων (pics) | Goal News Cyπόλεμο.

Το 1980, υπό την πίεση της Μόσχας, επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στην Πολωνία. Το μεταρρυθμιστικό κίνημα του συνδικάτου Solidarność συνετρίβη έτσι. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μποϊκοτάρισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα.

Μεταβατική περίοδος υπό τον Αντρόποφ και τον Τσερνένκο (1982-1985)

Μετά τον θάνατο του Μπρέζνιεφ τον Νοέμβριο του 1982, τον διαδέχθηκε αρχικά ο Γιούρι Αντρόποφ. Αυτός πέθανε μετά από μόλις 15 μήνες στην εξουσία. Τον ακολούθησε ο Konstantin Chernenko, ο οποίος επίσης πέθανε μετά από μόλις 13 μήνες. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήρθε τώρα στην εξουσία.

Γκορμπατσόφ σε διαφήμιση της Pizza Hut

Γκορμπατσόφ: Γκλάσνοστ και Περεστρόικα (1985-1991)

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έγινε ο νέος Γενικός Γραμματέας το 1985. Επί των ημερών του πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις που τελικά προανήγγειλαν το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Οι λέξεις glasnost (άνοιγμα) και perestroika (αναδιοργάνωση) είναι στενά συνδεδεμένες μαζί του. Το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σύστημα αναδιοργανώθηκε.

Η Γκλάσνοστ ήταν μια πολιτική που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση και επέτρεπε την ανοικτή συζήτηση πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων, μια πολιτική που μέχρι τότε απαγορευόταν. Η περεστρόικα ήταν το όνομα των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που έλαβαν χώρα στη Σοβιετική Ένωση από τον Απρίλιο του 1985 μέχρι το Δεκέμβριο του 1991

Υπήρξε επίσης αποκλιμάκωση και αφοπλισμός στην εξωτερική πολιτική. Το Δόγμα Μπρέζνιεφ εγκαταλείφθηκε το 1988. Αυτό διευκόλυνε μια σειρά ειρηνικών επαναστάσεων στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Ψυχρός Πόλεμος έφτασε στο τέλος του και η επανένωση της Γερμανίας κατέστη δυνατή. Η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη το 1990, η Γεωργία, η Εσθονία, η Λετονία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και η Λευκορωσία το 1991.

Ρωσική Ομοσπονδία - Η Ρωσία και οι Πρόεδροί της

Στις 25 Δεκεμβρίου 1991, ο Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, αφού είχε εκλεγεί τον Μάρτιο του 1990. Στις 26 Δεκεμβρίου 1991, η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε επίσημα. Το διάδοχο κράτος έγινε η "Ρωσική Ομοσπονδία" ή εν συντομία η Ρωσία.

Έκτοτε, πρόεδροι της Ρωσίας είναι ο Μπόρις Γέλτσιν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και,ενδιάμεσα στις θητείες του Πούτιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Μπορίς Γέλτσιν

Μπόρις Γέλτσιν (1991-1999)

Ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας ήταν ο Μπόρις Γέλτσιν. Το 1993 τέθηκε σε ισχύ ένα νέο σύνταγμα, το οποίο ενίσχυσε τις εξουσίες του προέδρου. Η οικονομία βρισκόταν σε βαθιά κρίση, οι άνθρωποι ήταν ανασφαλείς, η διαφθορά ήταν ευρέως διαδεδομένη και υπήρχε σύγκρουση με την Τσετσενία, η οποία αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της. Ακολούθησαν δύο πόλεμοι με την Τσετσενία: από το 1994 έως το 1996 και από το 1999 έως το 2009. Υπήρξαν επίσης διαμάχες για την εξουσία στη Γιακουτία και τη Βόρεια Οσετία. Στο τέλος, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ήταν παντού νικητές. Στις 31 Δεκεμβρίου 1999, ο Γέλτσιν ανακοίνωσε την παραίτησή του και παρέδωσε την κυβέρνηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βλαντιμίρ Πούτιν (2000-2008 και από το 2012) και Ντμίτρι Μεντβέντεφ (2008-2012) Βλαντίμιρ Πούτιν - Βικιπαίδεια

Ο Πούτιν έγινε για πρώτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας το 2000. Το σύνταγμα ορίζει ότι ένας πρόεδρος μπορεί να επανεκλεγεί μόνο μία φορά, κάτι που συνέβη το 2004. Το 2008, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος και ο Πούτιν ανέλαβε την πρωθυπουργία. Το 2012, ο Πούτιν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Ρωσίας και επανεξελέγη, τώρα ο Μεντβέντεφ έγινε πρωθυπουργός. Η προεδρική θητεία παρατάθηκε από τέσσερα σε έξι χρόνια.

Επί Πούτιν, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας βελτιώθηκε. Το 2002, η Ρωσία έγινε δεκτή στην ομάδα των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών, μεταβαίνοντας από την G7 στην G8. Ο Πούτιν προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της Ρωσίας στα διάδοχα κράτη της Σοβιετικής Ένωσης και καταστέλλει τις προσπάθειες των χωρών αυτών να πλησιάσουν τη Δύση.

Ο χάρτης δείχνει την πορεία του πολέμου στον Καύκασο το 2008

Πόλεμος στον Καύκασο (2008)

Ο πόλεμος του Καυκάσου ξέσπασε το 2008. Η Νότια Οσσετία και η Αμπχαζία είχαν ήδη αποσχιστεί από τη Γεωργία το 1990. Η Ρωσία υποστήριξε τη Νότια Οσσετία όταν δέχθηκε επίθεση από τη Γεωργία και την αναγνώρισε ως ανεξάρτητη χώρα μετά τη νίκη, όπως και την Αμπχαζία. Η ανεξαρτησία των δύο χωρών δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Κρίση στην Ουκρανία (από το 2014)

Το 2013, υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησής του, και ο κόσμος άρχισε να κάνει εκστρατεία για προσέγγιση με τη Δύση. Ο Γιανουκόβιτς κατέφυγε στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2014.

Η κρίση της Κριμαίας ξέσπασε στη χερσόνησο της Κριμαίας: ο κατά κύριο λόγο ρωσικός πληθυσμός απαίτησε την προσχώρηση στη Ρωσία, η οποία εγκρίθηκε σε ένα (αμφιλεγόμενο) δημοψήφισμα, και η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 18 Μαρτίου. Η Ουκρανία (και ο δυτικός κόσμος) συνεχίζει να θεωρεί την Κριμαία ως ουκρανικό έδαφος.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές (που θέλουν να δουν την Ουκρανία και πάλι ως τμήμα της Ρωσίας) ανέλαβαν τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, όπου σε ορισμένα μέρη επικρατούσαν συνθήκες που θύμιζαν εμφύλιο πόλεμο. Το δημοψήφισμα του Μαΐου υπέρ της ανεξαρτησίας της ανατολικής Ουκρανίας (ως Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αναφέρονται συλλογικά ως Νέα Ρωσία) δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ ή την Ουκρανία. Μια (εύθραυστη) κατάπαυση του πυρός ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της Ρωσίας. Οι στρατιωτικοί ελιγμοί και οι μετακινήσεις στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία είχαν επιδεινώσει την κατάσταση.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία 2021/2022

Την άνοιξη του 2021, η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα είχε φτάσει τις 150.000. Ρωσικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν επίσης στη Λευκορωσία.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε την αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Ο Πούτιν τους υποσχέθηκε επίσης στρατιωτική υποστήριξη. Ταυτόχρονα, αρνήθηκε σε ολόκληρη την Ουκρανία το δικαίωμά της να υπάρχει - ένα κυρίαρχο κράτος που είχε στραφεί στη δημοκρατία.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία από διάφορες κατευθύνσεις. Με εντολή του προέδρου Πούτιν, αυτό σηματοδότησε την έναρξη ενός πολέμου στην Ευρώπη.

Περί τίνος πρόκειται στη σύγκρουση στην Ουκρανία;

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Μαϊντάν το 2013/14 (βλ. Ουκρανία - Ιστορία και Πολιτική), πολλοί Ουκρανοί ζήτησαν να ενταχθεί η χώρα τους στην ΕΕ. Η Ρωσία προφανώς είδε την προσέγγιση με την ΕΕ ως απειλή. Από το 2021, η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ, τη βορειοατλαντική αμυντική συμμαχία, να δεσμευτεί ότι δεν θα δεχτεί άλλα ανατολικά κράτη. Με τον τρόπο αυτό, όμως, η Ρωσία παρεμβαίνει στις αποφάσεις ενός άλλου κράτους. Οι δυτικές χώρες αντιστέκονται σε αυτή την παρέμβαση. Η επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ουκρανική κυβέρνηση. Έχουν τώρα υιοθετήσει τιμωρητικά μέτρα (κυρώσεις) κατά της Ρωσίας. Για παράδειγμα, η θέση σε λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος επρόκειτο να προμηθεύει φυσικό αέριο από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία, σταμάτησε αμέσως με την έναρξη του πολέμου.

Ορισμένες ρωσικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να δανείζονται χρήματα από τη Δύση. Έτσι, υπάρχουν οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις. Υπάρχουν επίσης κυρώσεις κατά ατόμων, για παράδειγμα απαγορεύσεις ταξιδιών. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται πλέον να ταξιδεύει στην ΕΕ.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση