Ρωσία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

 

Μπαμπούσκα

Τυπικά ρωσικά: matryoshka και αυγά Fabergé

Όποιος ταξιδεύει στη Ρωσία είναι πιθανό να φέρει πίσω μια matryoshka (μπαμπούσκα) ως αναμνηστικό. Πρόκειται για μικρές ξύλινες κούκλες που χωράνε η μία μέσα στην άλλη. Υπάρχει μια μικρότερη κούκλα μέσα στη μία και μια ακόμη μικρότερη μέσα στην άλλη κ.ο.κ. Συνήθως υπάρχουν συνολικά τρεις, πέντε, επτά ή δέκα κούκλες, αλλά υπάρχουν και μερικές με 20 κούκλες.

Αυγό Fabergé

Τα αυγά Fabergé είναι ένα άλλο τυπικό, αν και μάλλον ακριβό, σουβενίρ. Τα πρωτότυπα κατασκευάζονταν σε ένα εργαστήριο στην Αγία Πετρούπολη μέχρι το 1917 από τον Ρώσο χρυσοχόο Peter Carl Fabergé. Τα ζωγραφισμένα ξύλινα αγγεία είναι επίσης τυπικά ρωσικά. Μια πολύ γνωστή τεχνική με φυτικά μοτίβα ονομάζεται τσοχλόμα. Ζωγραφίζεται μόνο με μαύρο και κόκκινο χρώμα σε χρυσό φόντο.

Τραγούδι, χορός και παραμύθια

Baba Yaga

Η μουσική, το θέατρο και η λογοτεχνία παίζουν σημαντικό ρόλο. Το μπαλέτο είναι πολύ δημοφιλές. Το "Kalinka" είναι ένα ρωσικό λαϊκό τραγούδι που είναι επίσης πολύ γνωστό εδώ. Οι Ρώσοι απολαμβάνουν επίσης το χορό και είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους.

Κάθε παιδί γνωρίζει δύο χαρακτήρες ρωσικών παραμυθιών: τον Πατέρα Παγετό (βλ. Χριστούγεννα στη Ρωσία) και τη μάγισσα Baba Yaga (Μπάμπα Γιαγκά, πνεύμα του δάσους και κυρά της μαγείας). Baba σημαίνει γριά γυναίκα ή γιαγιά, η Jaga είναι η συντομογραφία του ονόματος Jadwiga. Υπάρχουν πολλές ιστορίες γι' αυτήν.

 

Leave a Reply