English

Βιώσιμη ανάπτυξη

Βιώσιμη – αειφόρος ανάπτυξη

Βασική αρχή της οικολογίας είναι ότι κάθε ζωντανός οργανισμός έχει μια προοδευτική και συνεχόμενη σχέση με κάθε άλλο στοιχείο που απαρτίζει το περιβάλλον του. Ο άνθρωπος είναι ένα από τα πολυπληθή αλληλεπιδρώντα στοιχεία των οικοσυστημάτων. Έχει αποκτήσει την ικανότητα να βρίσκεται συχνά σε αδυναμία να διαχειριστεί με επιτυχία και να προστατεύσει από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των δραστηριοτήτων του.

Η έννοια της αειφορίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δομή και τη λειτουργία των συστημάτων. Αειφόρα συστήματα είναι αυτά που χαρακτηρίζονται από αυτο-οργάνωση και αυτο-ανανέωση και έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν με στόχο να διαιωνίζονται και να προσαρμόζονται. Χρειαζόμαστε, επομένως, «οικολογική αειφορία» με ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων. Το κεντρικό περιεχόμενο και ο στόχος της αειφόρου ανάπτυξης, της οποίας τα αγαθά θα μοιράζονται με δίκαιο τρόπο, η φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων δε θα πλήττεται και, κατά συνέπεια, δε θα τίθεται σε κίνδυνο η ικανοποίηση των αναγκών των μελλοντικών γενεών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το βιώσιμο μέλλον υπηρετείται από υγιείς ανθρώπους που ζουν σε υγιείς κοινότητες. Αυτό σημαίνει πως άνθρωποι, κοινότητες και φυσικό περιβάλλον είναι άρρηκτα δεμένοι σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Από οικονομική άποψη, ο όρος «αειφόρος ανάπτυξη»για τις πλούσιες χώρες της Δύσης σημαίνει αναγκαστική μείωση των ποσών ενέργειας και των φυσικών πόρων που καταναλώνουν. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η χρήση νέων τεχνολογικών παραγωγής ενέργειας, αλλά κυρίως η αλλαγή φιλοσοφίας των δυτικών κοινωνιών μέσω μιας γενικότερης αλλαγής στον τρόπο της ζωής τους. Επομένως ,οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση της αναπτυξιακής αειφορικής επιλογής. Είναι αυτές που κυρίως ρύπαναν τον πλανήτη μέχρι σήμερα και επιπλέον έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση αυτή.

Αντίθετα, για τις χώρες του Τρίτου Κόσμου αειφορική ανάπτυξη σημαίνει αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια, θα κάνουν οτιδήποτε χωρίς να σκεφτούν το περιβαλλοντικό κόστος. Όσον αφορά τον ανθρώπινο πληθυσμό του πλανήτη, αειφορική ανάπτυξη σημαίνει σταθεροποίηση του πληθυσμού, αλλά και προστασία των φυσικών πόρων (ορθολογική διαχείρισή τους} και αύξηση της παραγωγής τροφής, ώστε να επαρκέσει για έναν διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό. Σημαίνει, επίσης, μείωση όλων των μορφών ρύπανσης, καθώς και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, διασφαλίζοντας έτσι τη ζωή στη γη που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές.