English

Πυρηνική ενέργεια

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Είναι εύλογος, δεδομένης της προηγηθείσας στρατιωτικής χρήσης της πυρηνικής ισχύος με ολέθρια αποτελέσματα, ο σκεπτικισμός γύρω από τη χρήση της. Οι θιασώτες της πυρηνικής ενέργειας διατείνονται ότι η αξιοποίησή της είναι επιβεβλημένη, γιατί προσφέρει διέξοδο στο πρόβλημα της εξάντλησης ενεργειακών αποθεμάτων επιτρέποντας τηςν παραγωγή ρεύματος με μικρότερο σχετικά κόστος χωρίς παράλληλα να επιβαρύνει το περιβάλλον. Θεωρούν, επίσης, ότι η εφαρμογή της θα επιλύσει τα προβλήματα στον Τρίτο Κόσμο, αφού η παραγωγή αγαθών δε θα είναι οικονομικά ασύμφορη.

Στον αντίποδα της προσέγγισης, οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας είναι βέβαιοι ότι η χρήση της είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Ισχυρίζονται ότι η γενίκευση των εφαρμογών της θα νομιμοποιήσει και τη χρήση της για στρατιωτικούς σκοπούς, δεδομένου του αδυσώπητου οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών, των συγκρουσιακών σχέσεων και της αναζωπύρωσης του εθνικισμού και του φονταμενταλισμού στο σύγχρονο κόσμο. Επειτα, αμφισβητείται έντονα ο οικολογικός χαρακτήρας της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και τα οικολογικά κίνητρα των υποστηρικτών της, καθώς τα ραδιενεργά κατάλοιπα δεν εξουδετερώνονται και δε γνωρίζουμε τη μελλοντική συμπεριφορά τους (π.χ. ενδεχόμενος κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα). Φυσικά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τεχνολογικού ατυχήματος ή ανθρώπινου λάθους ή ακόμα και σεισμού που καθιστούν επισφαλή τη χρήση της.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ

  • ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Απαγόρευση πυρηνικών δοκιμών, αυστηρός έλεγχος στις χώρες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τους διεθνείς οργανισμούς, ασφαλείς όροι λειτουργίας των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αναζήτηση μορφών ακίνδυνης ενέργειας (αιολικής, ηλιακής) και επένδυση σε αυτές.
  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Οφείλει να διεξάγει τις έρευνές της με υψηλό δείκτη κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης , με εντιμότητα και σοβαρότητα, με αίσθημα καθήκοντος και διάθεση κοινωνικής προσφοράς. Η επιστημονική γνώση δεν παράγεται σε πολιτικοκοινωνικό κενό, αλλά παίρνει τη θέση της σε μια συγκεκριμένη κοινωνία. Έτσι, δεν επιτρέπεται στους επιστήμονες να προβάλλουν ως άλλοθι το δόγμα «η επιστήμη για την επιστήμη», αλλά να συμμετάσχουν σε έρευνες για τις οποίες είναι όσο το δυνατό βέβαιοι, προβλέποντας ακόμα και πιθανές μελλοντικές εφαρμογές των επιστημονικών πορισμάτων τους, ότι θα συμβάλλουν στην κοινωνική τους αποστολή.
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: Η διεξαγωγή ερευνών και οι εφαρμογές των επιστημονικών πορισμάτων είναι θέμα βαθιά πολιτικό και η κοινωνία πολιτών είναι εγκληματικό να μένει αμέτοχη με το αιτιολογικό ότι δε γνωρίζει. Σήμερα, που οι κρουνοί της πληροφόρησης απελευθερώνουν επεξεργασμένες αναλύσεις, είναι αδικαιολόγητη και ανεύθυνη η μοιρολατρική στάση των πολιτών. Χρέος, επομένως, του σύγχρονου ανθρώπου η διαρκής ενημέρωση, η άσκηση ελέγχου στο επιστημονικό έργο και ιδιαίτερα στο κράτος ή στα εξωθεσμικά κέντρα που το καθορίζουν και το χρηματοδοτούν. Επιπλέον, ο δημοκρατικός πολίτης οφείλει να περιβάλλει με εμπιστοσύνη τους έντιμους επιστήμονες, να αποζητά τη δημόσια αναγνώριση της προσφοράς τους, να προχωρά στην κατακραυγή και περιθωριοποίηση των επίορκων επιστημόνων.