Η 1η τηλεδιάσκεψη το 1964

Το να κάνουμε σήμερα μια βιντεοκλήση είναι σχετικά απλό, φθηνό και θεωρούμε ως δεδομένο ότι γίνεται, όμως το 1964 έπρεπε και να ξεσπιτωθείς και να την πληρώσεις ακριβά! Η πρώτη τηλεδιάσκεψη στον κόσμο έγινε στις 20 Απριλίου του 1964 με την εικόνα να είναι ασπρόμαυρη και να μεταδίδεται με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο! Το αρχικό κόστος για μια βιντεοκλήση 3 λεπτών, ήταν 16 δολάρια.

Η φωτογραφία που σας παρουσιάζουμε είναι από την πρώτη μέρα λειτουργία της υπηρεσίας Picturephone. Η υπηρεσία των εργαστηρίων της Bell, τίθεται για πρώτη φορά σε δοκιμαστική λειτουργία κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης δημόσιας επίδειξης στην Παγκόσμια Έκθεση στο Queens της Νέας Υόρκης, Εκεί είχαν εγκατασταθεί επτά τηλεφωνικοί θάλαμοι. Οι επισκέπτες της έκθεσης -μέσω μια αντίστοιχη εγκατάστασης- μπορούσαν να επικοινωνήσουν με άτομα που βρίσκοντας στην Disneyland της California.

Την 1η κλήση μέσω Picturephone την πραγματοποίησε ο William Laurence (επιστημονικός υπεύθυνος της προαναφερθείσας έκθεσης) επικοινωνώντας με τον Donald Shaffer (διευθυντή του περιοδικού Anaheim Bulletin, στη Disneyland. Το βίντεο που μεταδόθηκε από το Picturephone ήταν ασπρόμαυρο με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Δύο μήνες αργότερα, στις 24 Ιουνίου, ξεκίνησε η εμπορική υπηρεσία Picturephone της AT&T, με ένα τηλεφώνημα της Πρώτης Κυρίας των Η.Π.Α. Lady Bird Johnson (ήταν η σύζυγος του Προέδρου Lyndon B. Johnson) από την Ουάσιγκτον προς ένα άτομο που βρισκόταν στο περίπτερο στο Grand Central Station στη Νέα Υόρκη. Πρόσθετοι θάλαμοι ήταν διαθέσιμοι στα κεντρικά γραφεία του National Geographic στην Ουάσιγκτον και στο Σικάγο στο κτίριο Prudential Insurance και στο Μουσείο Επιστημών και Βιομηχανίας του Σικάγο. Το ενδιαφέρον του κοινού δεν ήταν το αναμενόμενο διότι μεταξύ άλλων, οι χρήστες αυτής της υπηρεσίας έπρεπε να κάνουν προκράτηση για την ημέρα/ώρα και τα δύο μέρη έπρεπε να εμφανιστούν εγκαίρως στις καθορισμένες τοποθεσίες που είχαν τοποθετηθεί στο Picturephone. Μόνο τρεις πόλεις είχαν πρόσβαση στο φουτουριστικό τηλέφωνο, οπότε η πρόσβαση ήταν αρκετά περιορισμένη. Επιπλέον, ήταν επίσης απίστευτα ακριβό. Μια βιντεοκλήση 3 λεπτών από τη Νέα Υόρκη προς την Ουάσιγκτον κόστιζε 16 $.

Το επόμενο έτος, η AT&T μείωσε τις τιμές σχεδόν 50% για να ενθαρρύνει τους πελάτες να πραγματοποιούν κλήσεις μέσω του Picturephone. Όμως ούτε και εκείνη η προσφορά έκανε το κοινό να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία και έτσι η εταιρεία αποφάσισε να μεταφέρει τους θαλάμους Picturephone σε κτίρια που ανήκαν στην Bell. Και σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά.

Τελικά το 1968, η υπηρεσία σταμάτησε, παρότι οι περισσότεροι χρήστες είχαν καλά λόγια να πουν για το Picturephone, το οποίο είχε βιντεοκάμερα, οθόνη, τηλέφωνο με πλήκτρα, ηχεία και τροφοδοτικό. Η ποιότητα του ήχου και της εικόνας ήταν σε πολύ καλά επίπεδα και σε κάθε περίπτωση φάνταζε και ήταν εντυπωσιακό για τους χρήστες εκείνης της εποχής να μπορούν να βλέπουν τον συνομιλητή τους.

#technologymuseum Αναδημοσίευση από άρθρο

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

@EllinikoMouseioPliroforikis  ·

Leave a Reply