Google Street View – οδική προβολή από την οπτική ενός σκύλου

Αρχικά με το αυτοκίνητο του Larry Page και συνέχεια με αυτό το βανάκι ξεκίνησε το Google Street View στους δρόμους του San Francisco.

Από το 2001 και το 2007 που κυκλοφόρησε, φθάσαμε στο 2018 όπου η Google Japan ξεκίνησε να προσφέρει οδική προβολή από την οπτική ενός σκύλου.

Το Street View ξεκίνησε το 2001 με το Stanford CityBlock Project, ένα ερευνητικό σχέδιο του Πανεπιστημίου Stanford, χρηματοδοτούμενο από την Google. Το σχέδιο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2006.
Στη συνέχεια «μπήκε» στο αυτοκίνητο του Larry Page -συνιδρυτή & CEO της Google- και από τις 25 Μαΐου 2007 που το Street View δόθηκε σε δημόσια χρήση, έχει γίνει τα «μάτια όλου του κόσμου». Έτσι μπορεί οποιοσδήποτε δωρεάν να επισκεφθεί εκατομμύρια δρόμους και περιοχές του πλανήτη μας!

Το Μάιο του 2008 η Google ανακοίνωσε ότι δοκίμαζε την τεχνολογία θόλωσης προσώπου στις φωτογραφίες της στους πολυσύχναστους δρόμους του Μανχάταν. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να αναζητήσει πρόσωπα στη βάση δεδομένων εικόνων της Google και έπειτα να τα θολώσει για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Τα επόμενα χρόνια το Street View, για την καταγραφή όλων περιοχών του πλανήτη, τοποθετήθηκε σε φορτηγά, αυτοκίνητα, τρίποδα, σακίδια , ποδήλατα, ακόμα και σε snow mobile.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές χώρες δεν έχουν επιτρέψει την λήψη φωτογραφιών για χρήση στο Google Street View. Μια από αυτές είναι η Αυστρία και η απαγόρευση αυτή ίσχυε από το 2010 όταν η Google συγκέντρωσε υλικό χωρίς άδεια. Το 2017 λειτούργησε. Ωστόσο στη Γερμανία, η υπηρεσία Google Street View, δεν είναι μέχρι σήμερα διαθέσιμη σε όλη την επικράτεια και σε δευτερεύουσες οδούς, λόγω της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων.

Στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο από το 2014 με φωτογραφίες να έχουν ληφθεί ήδη από το 2009.

#hellenicITmuseum #elmp #museum #technologymuseum #todayintechhistory #google #googlestreetview #streetview

Leave a Reply