Ελληνικά

Kάμερα – Παράδειγμα αυτοματισμού με κάμερα.

Σε ένα αυτοματισμό θα χρησιμοποιηθεί ως αισθητήρας η κάμερα του laptop ή μια φορητή Web Camera.

Παράδειγμα αυτοματισμού με κάμερα...(Πηγή: Κανονισμός διαγωνισμού ρομποτικής 2020, B’ Έκδοση 20/2020)

Σκοπός του αυτοματισμού είναι η αναγνώριση μοτίβων εικόνας από τις λήψης της κάμερας και στη συνέχεια η δράση κάποιου ενεργοποιητή.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση (εσωτερικής ή εξωτερικής USB) βιντεοκάμερας (ακίνητη ή κινούμενη), την εικόνα της οποίας, το Scratch ενσωματώνει στο φόντο του σκηνικού (ταπετσαρία).
Με τη λειτουργία που ονομάζεται στο Scratch "video sensing" (βρίσκεται στο μενού "sensing"), μπορεί το Scratch να ανιχνεύσει: κίνηση, ταχύτητα, αναγνώριση χρώματος ή αλληλεπίδραση με sprites που υπάρχουν ήδη στο Σκηνικό.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να λειτουργήσουμε έναν ενεργοποιητή άρα και να δημιουργήσουμε έναν επιπλέον αυτοματισμό.

Παραδείγματα
  1ο παράδειγμα:

Η ακίνητη κάμερα είναι ανηρτημένη εμπρός από την είσοδο ενός γκαράζ και όταν μέσω του Scratch ανιχνεύσει το χρώμα-στόχο του αυτοκινήτου, ανοίγει την ρομποτική πύλη για τη διέλευσή του ρομποτικού οχήματος...

  2ο παράδειγμα: 

Η ακίνητη κάμερα παρακολουθεί ένα μονοψήφιο 7-segment LED display, και όταν αναγνωρίσει το σωστό αριθμητικό ψηφίο, το ρομποτικό όχημα ξεκινάει...

 

Πρόβλημα1

Η κάμερα να σταματά ... παγώνει ... αφού λειτουργήσει ας πούμε 10 λεπτά ... .. Υπάρχει τρόπος λύσης ... να μην παγώνει;

Απάντηση από κο. Φωτεινάκη ....

Σποραδικά, το λειτουργικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει "παγώματα" σε διάφορα εξαρτήματα και συσκευές. Και φυσικά πάντα υπάρχει η περίπτωση του παγώματος μιας webcameras, ακόμα και για λόγους hybernation. Ένας απλός, πάντα, τρόπος είναι να "φρεσκάρετε" (refresh) την κάμερα, (π.χ., κάθε 2 λεπτά) μέσα από το mind+, χρησιμοποιώντας την παρακάτω τετράδα εντολών από το μενού video sensing:
image.png
Με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέπετε στην κάμερα να πέσει σε "ύπνωση".

 

Αφήστε μια απάντηση