Διαδίκτυο των πραγμάτων

Με τον όρο διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things διεθνώς) αναφερόμαστε στη τεχνολογία που αποτελεί το δίκτυο επικοινωνίας όλων των συσκευών που ενσωματώνουν αισθητήρες, λογισμικό και είναι ικανές να ανταλλάσσουν πληροφορία μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου.

 

Αν το θέσουμε απλοϊκά, διαδίκτυο των πραγμάτων είναι ο όρος που δίνουμε στις συσκευές που είναι ικανές να «συνομιλούν» ή συνδιαλέγονται, ορθότερα, μεταξύ τους μέσω του παγκόσμιου ιστού (Internet).

Με τον όρο «πράγματα» αναφερόμαστε σε μια πληθώρα διαφορετικών συσκευών όπως οχήματα, οικιακές συσκευές, φώτα, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια, ακόμα και φωτεινούς σηματοδότες. Το βασικό χαρακτηριστικό μιας συσκευής, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο διαδίκτυο των πραγμάτων είναι η ικανότητα σύνδεσης και ανταλλαγής πληροφορίας με τη χρήση του διαδικτύου.

 

Συνδυάζοντας τις δυνατότητες σύνδεσης των συσκευών αυτών με τα συστήματα αυτοματισμού και ρομποτικής, ...

κατασκευάζονται συσκευές που συγκεντρώνουν πληροφορίες, τις αναλύουν και εκτελούν μια ενέργεια πολύ γρήγορα, ώστε να βοηθήσουν στην εκτέλεση μιας εργασίας από τον άνθρωπο.

Η τεχνολογία αυτή, αν και δεν περιλαμβάνει σπουδαίες ανακαλύψεις, συνδυάζει τις γνώσεις μας στα δίκτυα επικοινωνιών, την ηλεκτρονική και τη τεχνολογία λογισμικού, ώστε να δημιουργήσει παγκόσμια δίκτυα συσκευών που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους προσφέροντας νέες δυνατότητες.

 

Leave a Reply