Ada Lovelace: Τι σχέση έχει η πρώτη γυναίκα προγραμματιστής με την Ελλάδα;

H σχέση είναι έμμεση, καθώς η κατά γενική ομολογία αποκαλούμενη και ως «η πρώτη γυναίκα προγραμματιστής» ήταν κόρη του Λόρδου Βύρων.

H Ada Lovelace (Byron), γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 10 Δεκεμβρίου του 1821. Η μητέρα της ήταν η Αnnabella Milbanke Byron και ο πατέρας της ο Lord Byron. Λίγα χρόνια μετά την γέννηση της οι γονείς της χώρισαν και ίδια δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της, όπου απεβίωσε στο Μεσολόγγι 1824. Η μητέρα της Ada, έστρεψε την κόρη της προς τις Θετικές Επιστήμες και τα Γαλλικά καθώς ήθελε να αποφύγει την ιδιαίτερη φύση των κλασσικών σπουδών. Ωστόσο, κατά την διάρκεια σπουδών της, τα μαθηματικά άρεσαν ιδιαίτερα στην Ada.

ada-lovelace

 

Θα περάσουν λίγα χρόνια, ώσπου το 1833 η Ada Lovelace συνάντησε τον μαθηματικό Charles Babbage, ο οποίος είχε σχεδιάσει μια από τις πρώτες υπολογιστικές μηχανές, την “Difference Engine”.  Η δουλειά του Babbage ήταν κάτι αξιοθαύμαστο για την Ada Byron. Ο θαυμασμός αυτός μετατράπηκε γρήγορα σε απορία και η απορία σε ερεύνα προς αυτό το αντικείμενο μελέτης. Κατά την περίοδο αυτή η Ada άρχισε να κάνει παρέα και να συνεργάζεται με τον Babbage. Ο τελευταίος, ήθελε να δημιουργήσει μια νέα, πιο προηγμένη μηχανή. Αυτή όμως δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί με βάση την τότε τεχνογνωσία αλλά και τις αλγοριθμικές διατυπώσεις που είχε έως τότε γνωστές ο Babbage. Στην περίπτωση αυτή τα Γαλλικά μάλλον φάνηκαν χρήσιμα στην Ada, δεδομένου ότι μετέφρασε μια εργασία από τα Γαλλικά, ενός Ιταλού μαθηματικού. Τα δεδομένα της εργασίας αυτής σε συνάρτηση με δικιά της προσωπική εργασία και σκέψεις την οδήγηση στο να ανακαλύψει μια ακολουθία η οποία επέτρεπε να υπολογιστούν οι αριθμοί Bernoulli αλλά και το πως η “Analytical Engine” του Babbage θα μπορούσε να εκτελέσει λειτουργίες εκτός αριθμών, όπως σε νότες.

Παρά ταύτα, η Ada Lovelace απεβίωσε το 1852 μη βλέποντας πολλές από τις εφαρμογές των θεωριών της να εφαρμόζονται. Η κόρη του Byron προσέφερε σε αρκετούς κλάδους της τότε επιστήμης, όπως στην πρώιμη θεωρία υπολογιστών αλλά και στην μηχανική.

Σαν φόρο τιμής, κάθε χρόνο, έχει οριστεί η Ada Lovelace Day στις 11 Οκτωβρίου, προς τιμήν της, με στόχο να τιμήσουν το πρόσωπο της «ως η πρώτη γυναίκα προγραμματίστρια» αλλά και φυσικά ως διεθνής εορτασμός για τα επιτεύγματα των γυναικών στην επιστήμη, την τεχνολογία αλλά και την μηχανική.

 

Πηγή : Τι σχέση έχει η πρώτη γυναίκα προγραμματιστής με την Ελλάδα; 14-12-2022

Leave a Reply