Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ

της Ιωάννας Κωστούλα

     Τελευταία, γινόμαστε  μάρτυρες διάφορων φυσικών καταστροφών με σοβαρές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων.

     Πιο συγκεκριμένα, φωτιές σε δάση, πλημμύρες, μόλυνση της ατμόσφαιρας και των θαλασσών είναι μερικά από τα φαινόμενα που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι επιπτώσεις στη φύση είναι καταλυτικές με αποτέλεσμα να απειλείται η ισορροπία στον πλανήτη και να κινδυνεύει η ίδια η ζωή.

     Ο άνθρωπος βρίσκεται επομένως μπροστά σ’ ένα μεγάλο δίλημμα. Θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο να καταστρέφει το φυσικό του περιβάλλον ή θα πάρει όσο είναι νωρίς τα  απαραίτητα μέτρα για την προστασία του. Πιστεύω, η απάντηση είναι μία. Χρειάζεται όλοι μας να δράσουμε δυναμικά, ώστε να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον όσο είναι ακόμα νωρίς. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση όσων υλικών γίνεται και η χρήση υλικών από ανανεώσιμους φυσικούς πόρους. Οι πολίτες από την άλλη χρειάζεται να υιοθετήσουν τρόπους συμπεριφοράς που θα βοηθήσουν δραστικά στην προστασία της φύσης, όπως ο περιορισμός της κατανάλωσης, η χρησιμοποίηση οικολογικών προϊόντων και ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων με τα αυτοκίνητα.     

Συμπερασματικά, αυτό που νομίζω ότι θα αποβεί κρίσιμο, είναι η συνειδητοποίηση πως η προστασία της φύσης είναι υπόθεση όλων μας.

Leave a Reply