Βοσνία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά      Οικονομία      Ιστορία και Πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινή ζωή    Παιδιά και σχολείο   Ενότητα     Φαγητά

Ποιος ζει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη;

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι γεωγραφικά και πολιτιστικά πολύ ποικίλη, με πολλές διαφορετικές ομάδες και παραδόσεις. Εκτός από τους τρεις κύριους εθνικούς ομίλους, υπάρχουν επίσης μικρότερες κοινότητες όπως οι Άλβανοι, οι Ρομά, οι Τούρκοι, οι Σλοβένοι και άλλοι. Τα πολυεθνικά χαρακτηριστικά της χώρας έχουν δημιουργήσει πολλές προκλήσεις και συγκρούσεις στο παρελθόν, αλλά έχουν επίσης συμβάλει στην πολιτιστική πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Οι εθνοτικές ομάδες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Οι μισοί περίπου άνθρωποι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανήκουν στους Βόσνιους. Την αμέσως μεγαλύτερη ομάδα αποτελούν οι Σέρβοι, στους οποίους ανήκουν περίπου 30 στους 100 Βόσνιους. Οι 15 στους 100 Βόσνιους είναι Κροάτες. Εκτός από αυτές τις τρεις μεγάλες εθνοτικές ομάδες, υπάρχουν επίσης αρκετές μειονότητες στη χώρα, όπως οι Εβραίοι και οι Ρομά.

Ποια γλώσσα ομιλείται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη;

Οι επίσημες γλώσσες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι η βοσνιακή, η κροατική και η σερβική. Αυτές οι γλώσσες ανήκουν στην ομάδα των γλωσσών Σλαβικής καταγωγής και είναι παρόμοιες μεταξύ τους, με μικρές διαφορές στη γραμματική και το λεξιλόγιο. Επιπλέον, η βοσνιακή γλώσσα χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο, η κροατική χρησιμοποιεί το λατινικό ή το κυριλλικό αλφάβητο, ενώ η σερβική χρησιμοποιεί αποκλειστικά το κυριλλικό αλφάβητο. Επομένως, οι κάτοικοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μπορούν να επικοινωνούν σε οποιαδήποτε από αυτές τις γλώσσες, ανάλογα με την προτίμησή τους.

Σε τι πιστεύουν οι άνθρωποι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη;

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια χώρα με πολύπλοκη ιστορία και πολιτισμική ποικιλομορφία. Η κύρια θρησκευτική κατανομή στη χώρα περιλαμβάνει τους μουσουλμάνους, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα με περίπου 50% του πληθυσμού, τους ορθόδοξους Χριστιανούς που ανέρχονται στο 30% και τους καθολικούς που αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού. Υπάρχει επίσης μια μικρή κοινότητα άλλων θρησκειών, όπως οι Προτεστάντες και οι Εβραίοι. Οι Βόσνιοι είναι μουσουλμάνοι, οι Σέρβοι ορθόδοξοι και οι Κροάτες καθολικοί. Οι μειονότητες, όπως οι Εβραίοι και οι Ρομά, έχουν τις δικές τους θρησκείες.

Leave a Reply