Βοσνία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά       Οικονομία      Ιστορία και Πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινή ζωή    Παιδιά και σχολείο   Ενότητα     Φαγητά

Bosnien und Herzegowina auf GlobusΒοσνία-Ερζεγοβίνη - Περίληψη

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σχηματίστηκε από δύο ιστορικά μέρη, γι' αυτό και φέρει το διπλό της όνομα. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Βαλκανική χερσόνησο. Συγκεκριμένα, η χώρα αυτή βρίσκεται στα δυτικά της Σερβίας, στα βορειοανατολικά της Μαυροβουνίου και στα νοτιοανατολικά της Κροατίας. Έχει επίσης μια παράκτια γραμμή στην Αδριατική Θάλασσα, προσφέροντας μια μικτή γεωγραφική κατανομή μεταξύ ηπείρου και παράκτιων περιοχών.

Η χώρα είναι αρκετά ορεινή και διασχίζεται από τις Δειναρικές Άλπεις. Πιο επίπεδη γη μπορεί να βρεθεί στα βόρεια, όπου βρίσκεται η πεδιάδα της Παννονίας. Η χώρα χαρακτηρίζεται από ηπειρωτικό κλίμα, οπότε κάνει αρκετό κρύο το χειμώνα και οι θερμοκρασίες είναι συχνά υψηλότερες το καλοκαίρι.

Οι κάτοικοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ονομάζονται "Βοσνιακοί" ή "Βόσνιοι" και όχι "Βόσνιοι-Ερζεγοβίνιοι", όπως θα περίμενε κανείς. Υπάρχουν τρεις κύριες εθνοτικές ομάδες που ζουν εκεί Βόσνιοι, Σέρβοι και Κροάτες. Οι μισοί περίπου κάτοικοι είναι Βόσνιοι. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ομιλούνται τρεις γλώσσες: η βοσνιακή, η σερβική και η κροατική.

Περίπου η μισή χώρα καλύπτεται από δάση, τα οποία είναι δάση φυλλοβόλων, μικτά δάση και κυρίως δάση κωνοφόρων στα βουνά. Καθώς ολόκληρα τμήματα της χώρας είναι αραιοκατοικημένα, τα άγρια ζώα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους εδώ. Υπάρχουν ακόμη λύκοι, αρκούδες και άγριες γάτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η ανεργία είναι αρκετά υψηλή, ιδίως μεταξύ των νέων. Πολλοί νέοι μεταναστεύουν. Η οικονομία είναι ακόμη υποανάπτυκτη, αλλά υπάρχουν μικρές εταιρείες που παράγουν αγαθά και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δουλειά εδώ. Ο τουρισμός επίσης αναπτύσσεται, αν και αργά, αλλά πολλοί άνθρωποι έρχονται από την Κροατία, για παράδειγμα, για ημερήσιες εκδρομές.
Ο πόλεμος στη Βοσνία έχει αφήσει τα σημάδια του στη χώρα, αλλά και στους ανθρώπους. Η ανοικοδόμηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Το κύριο πρόβλημα της χώρας εξακολουθούν να είναι οι διαφορές μεταξύ των εθνοτικών κοινοτήτων.

Υπάρχει όμως ένα σημάδι συμφιλίωσης και αυτό είναι η ανακατασκευασμένη γέφυρα στο Μόσταρ.

Έκταση 51.197 τ.χμ
Κάτοικος 3,3 εκατ
Γλώσσα Βοσνιακά, Σερβικά και Κροατικά
Πρωτεύουσα Σεράγεβο
Ο μεγαλύτερος ποταμός Δρίνος (346 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Μαγκλίτς (2386 m)
νόμισμα Μετατρέψιμο Μάρκο

Bosnien und Herzegowina UmrissΣημαία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Η σημαία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποτελείται από μια κάθετη μπλε λωρίδα, με ένα κίτρινο ισοσκελές τρίγωνο στην κορυφή. Το υπόλοιπο της σημαίας είναι μεσαίο μπλε και έχει επτά ολόκληρα πεντάκτινα αστέρια χρώματος λευκού, με δύο μισά αστέρια στην πάνω και στην κάτω πλευρά, στην υποτείνουσα του τριγώνου. Οι τρεις κορυφές του τριγώνου συμβολίζουν τα τρία έθνη της Βοσνίας: τους Βόσνιους, τους Κροάτες και τους Σέρβους. Εναλλακτικά, συμβολίζει το σχήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο χάρτη, που μοιάζει με τρίγωνο.Τα αστέρια εκπροσωπούν την Ευρώπη και θεωρούνται απεριόριστου αριθμού.Τα χρώματα έχουν να κάνουν με την ουδετερότητα και την ειρήνη: το άσπρο, το μπλε και το κίτρινο.

Εθνικός Ύμνος

Εσύ είσαι το φως της ψυχής
Αιώνια φλόγα πλαμά
Η μητέρα μας Γη είναι η Βοσνία
Σου ανήκουμε

Υπέροχος γαλάζιος ουρανός
Ερζεγοβίνη
Στην καρδιά σου είναι τα ποτάμια σου
Τα βουνά σου

Περήφανοι και διάσημοι
χώρα των προγόνων μας
Θα ζεις στις καρδιές μας
Πάντα

Οι γενιές σας
Λένε ένα πράγμα:
Μαζί πορευόμαστε στο μέλλον!

Leave a Reply