Βοσνία Καθημερινότητα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία   Ιστορία και Πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινή ζωή    Παιδιά και σχολείο   Ενότητα     Φαγητά

Αυτή η πινακίδα προειδοποιεί για νάρκες.

Υπάρχουν ακόμη νάρκες

Ο πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να έχει τελειώσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά έχει αφήσει τα σημάδια του μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, νάρκες χρησιμοποιήθηκαν και κρύφτηκαν σε πολλά μέρη της χώρας. Ωστόσο, επειδή οι τοποθεσίες αυτές συχνά δεν σημειώνονταν στους χάρτες και οι έντονες βροχοπτώσεις παρέσυραν τις νάρκες σε πολλά σημεία, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πού βρίσκονται και επομένως πώς να τις απομακρύνει όλες.

Τα παιδιά που παίζουν έξω στη φύση απειλούνται ιδιαίτερα από αυτόν τον κίνδυνο. Οι περισσότερες νάρκες βρίσκονται κατά μήκος της πρώην γραμμής του μετώπου και σε απομακρυσμένες περιοχές με δάση ή λιβάδια. Από τον πόλεμο μέχρι σήμερα, περίπου 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1200 έχουν τραυματιστεί από αυτές τις νάρκες. Σήμερα δεν υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια ατυχήματα, περίπου 20 το χρόνο. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει κανείς να έχει επίγνωση του κινδύνου.

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ απολαμβάνουν να κατρακυλούν στις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Jahorina

Αθλητισμός

Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1984 διεξήχθησαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αναμνηστικά των αγώνων διατίθενται ακόμη και σήμερα, ενώ πολλά από τα πρώην στάδια έχουν καταστραφεί. Οι πρώην ολυμπιακές πίστες στην Bjelasnica και την Jahorina εξακολουθούν να είναι επισκέψιμες και να χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.

Δυστυχώς, υπάρχουν επανειλημμένα κρούσματα παιδικής εργασίας.

Το ποδόσφαιρο είναι επίσης πολύ δημοφιλές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το 2014, η εθνική ομάδα προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, δεν χειροκρότησαν όλοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αυτή την ομάδα κατά τη διάρκεια των αγώνων, καθώς οι Σέρβοι της Βοσνίας προτίμησαν να χειροκροτήσουν τη σερβική ομάδα της γειτονικής χώρας. Αυτό αποτελεί απόδειξη της διχόνοιας που δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα. Φυσικά, δεν είναι μόνο η εθνική ομάδα της χώρας που απολαμβάνει να παίζει το δημοφιλές άθλημα της μπάλας, αλλά και πολλά παιδιά μπορεί κανείς να δει με ενθουσιασμό να κλωτσάνε μια μπάλα στους δρόμους.

Παιδιά

Αυτή η μητέρα και το παιδί της ζητιανεύουν χρήματα στο Σαράγεβο. Ανήκουν στους Ρομά

Ευτυχώς, ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει μειωθεί απότομα τα χρόνια μετά τον πόλεμο. Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερα στα 100 παιδιά βοηθούν τους γονείς τους στα χωράφια, ζητιανεύουν ή πωλούνται. Δυστυχώς, αυτό είναι αποτέλεσμα της αποσπασματικής κοινωνικής πολιτικής της χώρας και των πολλών ανθρώπων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Υπάρχουν πολλοί άνεργοι στη χώρα. Επιπλέον, για κάθε 100 ανθρώπους, περίπου 18 ζουν σε συνθήκες φτώχειας, γι' αυτό και τα παιδιά προσπαθούν να στηρίξουν τις οικογένειές τους και να κερδίσουν κάποια επιπλέον χρήματα με τη δουλειά τους.

Μειονότητες

Η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των εθνοτικών ομάδων των Βοσνίων, των Σέρβων και των Κροατών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη συχνά επισκιάζει τα προβλήματα των μειονοτήτων.

Για παράδειγμα, η χώρα φιλοξενεί επίσης μέλη των Ρομά, οι οποίοι υφίστανται μειονεκτήματα και διακρίσεις στη χώρα. Τα παιδιά Ρομά συχνά δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και συχνά περιθωριοποιούνται από τους συμμαθητές τους στο σχολείο.

Αφήστε μια απάντηση