Βοσνία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά      Οικονομία      Ιστορία και Πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινή ζωή    Παιδιά και σχολείο   Ενότητα     Φαγητά

Τα ίχνη του πολέμου είναι ακόμη ορατά σε πολλά μέρη, όπως εδώ στην πρωτεύουσα Σαράγεβο.

Η οικονομική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Μετά τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους, η οικονομία της Βοσνίας έπρεπε πρώτα να ανακάμψει. Ωστόσο, αυτό συνέβη αρκετά γρήγορα στα χρόνια που ακολούθησαν. Η οικονομία της χώρας είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Ευρώπης, γεγονός που βοήθησε τη χώρα να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτές οι επιτυχίες δεν είναι καθόλου αρκετές, καθώς η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παραμένει μια φτωχή χώρα. Η ανεργία πλήττει περίπου 28 στους 100 κατοίκους, ποσοστό πολύ υψηλό.

Το έτος 2020 έφερε φτωχά αποτελέσματα για την οικονομία. Και η κρίση του κοροναϊού συνέβαλε στις κακές οικονομικές επιδόσεις. Η οικονομία ανακάμπτει από το 2022. Ωστόσο, οι λόγοι για την προβληματική κατάσταση της χώρας δεν έχουν αλλάξει. Ειδικότερα, η έξοδος των νέων εργαζομένων αποτελεί πρόβλημα για τη χώρα.

Η Αυστρία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η οικονομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χρειάζεται τους νέους για να προχωρήσει.

"Διαρροή εγκεφάλων" - τι υποτίθεται ότι είναι αυτό;

Όπως και σε πολλά άλλα βαλκανικά κράτη και γενικότερα σε φτωχότερες χώρες, έτσι και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπάρχουν πολλοί νέοι που εγκαταλείπουν τη χώρα για να βρουν εργασία και κατάρτιση αλλού. Η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νέων. Σε ορισμένες περιοχές, περίπου 60 στους 100 νέους είναι άνεργοι. Οι άνθρωποι ελπίζουν να βρουν καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται brain drain, η οποία μπορεί να μεταφραστεί κατά προσέγγιση ως "μετανάστευση εγκεφάλων". Ωστόσο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δύσκολα μπορεί να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση χωρίς καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους. Πρόκειται επομένως για ένα είδος φαύλου κύκλου.

Τι μπορείτε να αγοράσετε σε αυτά τα καταστήματα στο Σαράγεβο;

Ποιοι οικονομικοί τομείς υπάρχουν;

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διαθέτει μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης δημιουργηθεί πολυάριθμες θέσεις εργασίας εδώ. Ωστόσο, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά να γίνουν σε αυτόν τον τομέα, καθώς περισσότερο από το ήμισυ του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των γιουγκοσλαβικών πολέμων.

Τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι απολαμβάνουν τον καφέ στο Σαράγεβο.

Οι μικρότερες εταιρείες που παράγουν διάφορα αγαθά και στη συνέχεια τα πωλούν στο εξωτερικό είναι επίσης πολύ σημαντικές στη χώρα. Εκεί βρίσκουν δουλειά οι περισσότεροι άνθρωποι. Υπάρχει επίσης ο γεωργικός τομέας, αν και αυτός χρειάζεται ακόμη ανάπτυξη και είναι ελάχιστα ανταγωνιστικός. Υπάρχει έλλειψη προηγμένης τεχνολογίας και υποδομών καθώς και επαρκής βιομηχανία.

Τουρισμός

Ιστορικές πόλεις όπως το Σαράγεβο, αλλά και η πανέμορφη φύση της χώρας, προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Τα χειμερινά σπορ είναι επίσης πολύ δημοφιλή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Επισκέπτες από γειτονικές χώρες με πιο ανεπτυγμένο τουρισμό, όπως η Κροατία, έρχονται τακτικά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για ημερήσιες εκδρομές. Δυστυχώς, ένα πρόβλημα όσον αφορά τον τουρισμό είναι ορισμένες νάρκες που έχουν απομείνει από τον πόλεμο, οι οποίες αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο στις αγροτικές περιοχές.

 

Leave a Reply