Βοσνία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά      Οικονομία   Ιστορία και Πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινή ζωή    Παιδιά και σχολείο   Ενότητα     Φαγητά

Bosnia and Herzegovina: Review of Efficiency of Services in Pre-University EducationΔιαφορές στη χώρα

Η διδασκαλία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη χαρακτηρίζεται από σημαντικές διαφορές ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Αυτό οφείλεται στη διαίρεση της χώρας στα δύο μέρη της "Βοσνιο-Κροατικής Ομοσπονδίας" και της "Σερβικής Δημοκρατίας" (Republika Srpska). Εντός του βοσνιακό-κροατικού τμήματος, υπάρχει περαιτέρω διαχωρισμός σε καντόνια.

Οι δύο περιοχές αναπτύσσουν τα προγράμματα σπουδών τους ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Στο βοσνιο-κροατικό τμήμα, τα παιδιά της Κροατίας και της Βοσνίας διδάσκονται επίσης χωριστά. Μερικές φορές τα μαθήματα γίνονται στο ίδιο κτίριο, αλλά σε διαφορετικές αίθουσες και σε διαφορετικές ώρες.

Διαχωρισμός από την αρχή

Με το διαχωρισμό των τάξεων σε εθνοτικές ομάδες, τα παιδιά από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες διαχωρίζονται μεταξύ τους από την αρχή της ζωής τους. Αυτό οδηγεί αυτόματα στο να μην βλέπουν τα παιδιά τους εαυτούς τους ως κοινότητα, αλλά ως διαφορετικούς και ξένους. Και μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτό αφήνει τα σημάδια του και στα παιδιά αργότερα στη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το 2018 υπήρχαν ακόμη 56 σχολεία στα οποία οι μαθητές διδάσκονταν κάτω από την ίδια στέγη, αλλά εξακολουθούσαν να διδάσκονται χωριστά. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα σχολεία, αλλά αυτό το κατάλοιπο του βοσνιακού πολέμου διαχωρίζει εδώ και καιρό ιδιαίτερα τους νέους. Βόσνιοι, Σέρβοι και Κροάτες πολέμησαν εδώ ο ένας εναντίον του άλλου.

Σήμερα, τα σχολεία διοικούνται από κοινού, αλλά μερικές φορές εξακολουθεί να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός ανάλογα με την εθνικότητα. Τα περισσότερα παιδιά δεν το θέλουν αυτό.

Τα παιδιά διατηρούν αυτόν τον τρόπο σκέψης και συνήθως παραμένουν της άποψης, ακόμη και στην εφηβεία και την ενηλικίωση, ότι είναι διαφορετικοί από τις άλλες εθνοτικές ομάδες και επομένως πρέπει να ζουν χωριστά η μία από την άλλη. Δυστυχώς, αυτό στέκεται εμπόδιο στην ενοποίηση της χώρας και ταυτόχρονα εμποδίζει τους ανθρώπους που ζουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να βλέπουν τους εαυτούς τους ως μέλη ενός κοινού κράτους.

Education in Bosnia and Herzegovina - WikipediaΤο σχολικό σύστημα

Προαιρετικά τα παιδιά ηλικίας έως 3 ετών παρακολουθούν κέντρα ημερήσιας φροντίδας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών και παρέχεται δωρεάν στα δημόσια σχολεία. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται σε τρεις κύκλους:

Κύκλος 1 αφορά παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών.

Ο κύκλος 2 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών.

Ο κύκλος 3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μαζί με τα κανονικά δημοτικά σχολεία που επικεντρώνονται σε ακαδημαϊκά μαθήματα, υπάρχουν επίσης σχολές μπαλέτου και μουσικής.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι υποχρεωτική και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 15 έως 18 ετών. Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, υπάρχει γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή γυμνάσιο και επαγγελματική και τεχνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Gimnazija) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι 4ετούς διάρκειας, η οποία δίνει έμφαση στα ακαδημαϊκά μαθήματα. Στο τέλος αυτού του επιπέδου, οι μαθητές υποχρεούνται να δώσουν εξετάσεις Matura που οδηγούν στην εισαγωγή τους σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επαγγελματική και τεχνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση διαρκεί 3 έως 4 έτη, ανάλογα με τον τομέα σπουδών.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη προσφέρεται από δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - πανεπιστήμια, ακαδημίες τέχνης και σχολές. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη φιλοξενεί αρκετά ιδιωτικά και διεθνή ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

 

Αφήστε μια απάντηση