Βοσνία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά       Οικονομία   Ιστορία και Πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινή ζωή    Παιδιά και σχολείο   Ενότητα     Φαγητά

Οι βοσνιακές παντόφλες έχουν ως πρότυπο τις τουρκικές παντόφλες.

Βοσνιακές παντόφλες

Πολλοί Βόσνιοι φορούν papuce στο σπίτι. Πρόκειται για παντόφλες που μοιάζουν λίγο με κάτι από ταινία του Αλαντίν και θυμίζουν παραμύθια από τις Αραβικές Νύχτες. Αυτό το ανατολίτικο στυλ προέρχεται από το γεγονός ότι οι παντόφλες αυτές μεταφέρθηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από τους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής της περιοχής.

Παρεμπιπτόντως, οι πραγματικά παραδοσιακές παντόφλες Papuce εξακολουθούν να κατασκευάζονται και να κεντιούνται με το χέρι. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παπούτσι είναι μοναδικό. Έχουν δερμάτινη σόλα και συχνά καλύπτονται εξωτερικά με βελούδο. Ορισμένες είναι διακοσμημένες με χάντρες. Είναι επίσης μια παλιά βοσνιακή παράδοση η πεθερά να δίνει τέτοια παπούτσια στη νύφη μετά το γάμο, ώστε να μπορεί να μπει για πρώτη φορά στο νέο σπίτι του συζύγου της.

Έτσι σερβίρεται παραδοσιακά ο βοσνιακός καφές: σε ένα μικρό μπρίκι με ένα ποτήρι νερό και κάτι γλυκό.

Βοσνιακός καφές

Ο καφές πίνεται πολύ σε πολλές βαλκανικές χώρες. Το ζεστό ρόφημα είναι επίσης δημοφιλές και πολύ τυπικό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ωστόσο, ο βοσνιακός καφές δεν είναι ένας οποιοσδήποτε καφές, αλλά παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι κόκκοι αλέθονται με το χέρι. Αυτό είναι αρκετά επίπονο, διότι με τα γουδί των επτά κιλών που ονομάζονται dibek, χρειάζεται μια ολόκληρη ώρα για να αλέσει κανείς 100 γραμμάρια καφέ.

Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιούσατε ποτέ ένα ηλεκτρονικό γουδί για καλό βοσνιακό μόκα, καθώς αυτή η διαδικασία άλεσης έχει ως αποτέλεσμα οι κόκκοι να ζεσταίνονται κατά την άλεση και να χάνουν τη γεύση τους. Επομένως, ο παραδοσιακός καφές είναι ακόμη πιο δυνατός και πιο γευστικός.

Το Ramazanski Bajram γιορτάζεται από τους μουσουλμάνους στο τέλος του Ραμαζανιού.

Στους ανθρώπους αρέσει επίσης να πίνουν ιδιαίτερα καλό καφέ από όμορφα πορσελάνινα σκεύη, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε σε πολλά καταστήματα σε πόλεις όπως το Σαράγεβο. Οι άνθρωποι προτιμούν να καλούν φίλους, γνωστούς ή συγγενείς για καφέ και να απολαμβάνουν μαζί την εθνική σπεσιαλιτέ.

Διαφορετικές εθνικότητες - διαφορετικές γιορτές

Η σερβική ορθόδοξη, η καθολική και η ισλαμική θρησκεία έχουν πολύ διαφορετικές αργίες. Επειδή οι διάφορες πληθυσμιακές ομάδες έχουν η καθεμία τη δική της θρησκεία, υπάρχουν αντίστοιχα πολλές δημόσιες αργίες. Η Nova Godina είναι η Πρωτοχρονιά και γιορτάζεται στην πραγματικότητα από όλους, παρόλο που πραγματοποιείται μόλις στις 13 Ιανουαρίου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Ημέρα της Εργασίας, Prvi maj, γιορτάζεται επίσης από όλους και πραγματοποιείται την 1η και 2α Μαΐου σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ωστόσο, εκτός από αυτές τις εθνικές εορτές, οι οποίες ισχύουν για όλους τους Βόσνιους, υπάρχουν επίσης ξεχωριστές εορτές εντός των δημοκρατιών, οι οποίες δυστυχώς τονίζουν τις διαφορές μεταξύ των εθνοτικών ομάδων. Οι Σέρβοι, για παράδειγμα, έχουν τις δικές τους αμφιλεγόμενες αργίες. Ωστόσο, οι Σέρβοι δεν γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας (Dan nezavisnosti) την 1η Μαρτίου. Εορτάζεται η ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στις 29 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 1992, όταν οι Σέρβοι τάχθηκαν κατά της αποχώρησης από τη Γιουγκοσλαβία.

Παραδοσιακός χορός στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ένας δημοφιλής στρογγυλός χορός, ο kolo, χορευόταν ήδη στη Γιουγκοσλαβία. Είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ Κροατών, Σέρβων και Βόσνιων. Τουλάχιστον τρία άτομα χορεύουν το kolo μαζί, κρατώντας τα χέρια, τους γοφούς ή τους ώμους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χορέψει κανείς το kolo. Άλλοτε χρησιμοποιούνται περισσότερο οι γοφοί και άλλοτε περισσότερο τα πόδια.

Leave a Reply