Βοσνία Ενότητα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά      Οικονομία   Ιστορία και Πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινή ζωή    Παιδιά και σχολείο   Ενότητα     Φαγητά

Η συμφωνία του Ντέιτον υπογράφηκε στο Παρίσι στις 14 Δεκεμβρίου 1995.

Αδύναμη συνοχή

Με την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον του 1995, αποφασίστηκε ότι η Δημοκρατία της Σέρπσκα και η Βοσνιακό-Κροατική Ομοσπονδία θα αποτελούσαν από κοινού τη χώρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Δυστυχώς, όμως, πολλοί άνθρωποι, ιδίως στο σερβικό τμήμα της χώρας, δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως Βόσνιους, αλλά ως Σέρβους, και αγωνίζονται για ένα ανεξάρτητο σερβικό κράτος. Οι εθνικιστές πολιτικοί γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στη μερική κυβέρνηση της δημοκρατίας.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χωρίζεται πολιτικά σε δύο περιοχές.

Ακόμα και ενάντια στη θέληση της κεντρικής κυβέρνησης ολόκληρης της χώρας και ενάντια σε αυτή της ΕΕ, καθιερώθηκε ξεχωριστή αργία στις 9 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή, το 1992, οι Σέρβοι εθνικιστές ανακήρυξαν τη "Δημοκρατία του σερβικού λαού". Αυτό συνέβη λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία. Μεταξύ των ιδρυτών ήταν πολλοί εγκληματίες πολέμου που δολοφόνησαν πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια των μαχών και ανέλαβαν σκληρή δράση κατά των Βόσνιων και των Κροατών. Κατά κάποιον τρόπο, η ημέρα συμβολίζει το διαχωρισμό των εθνοτικών ομάδων στη χώρα και την έναρξη του πολέμου, ωστόσο η πλειοψηφία των Σέρβων ήθελε να είναι αργία. Δυστυχώς, αυτό το παράδειγμα δείχνει για άλλη μια φορά ότι υπάρχει μεγάλη διχόνοια μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων της χώρας.

Πολιτική διαίρεση

Από τη Συμφωνία του Ντέιτον, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία. Παρόλο που η χώρα διαθέτει ένα είδος κεντρικής κυβέρνησης στην οποία οι εκπρόσωποι των εθνοτικών ομάδων εναλλάσσονται για να κυβερνήσουν από κοινού, οι δύο υποπεριφέρειες εξακολουθούν να έχουν τα δικά τους κοινοβούλια.

Στη σερβική πλευρά, επανειλημμένα ακούγονται στην πολιτική εθνικιστικές φωνές που θέλουν να μετατρέψουν τη Σερβική Δημοκρατία της Σερβίας σε δικό της ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, προκειμένου να αναπτυχθεί πολιτικά και να ενταχθεί κάποτε ακόμη και στην ΕΕ, η χώρα θα πρέπει να σκέφτεται περισσότερο ως ενιαίο κράτος, κάτι που δεν ισχύει ακόμη επαρκώς.

Η γέφυρα του Μόσταρ έγινε σύμβολο της (επιθυμητής) ενότητας των Βόσνιων.

Σύμβολα συνοχής

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι διάφορες εθνοτικές ομάδες Σέρβων, Βόσνιων και Κροατών πολέμησαν μεταξύ τους. Κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον και τόνιζαν τις διαφορές τους. Μια τέτοια διαφορά ήταν η θρησκεία. Οι Βόσνιοι είναι παραδοσιακά μουσουλμάνοι και οι Κροάτες και οι Σέρβοι είναι χριστιανοί, αν και με διαφορετικά δόγματα.

Η χώρα και οι πόλεις συχνά χωρίζονταν σε μουσουλμανικές και χριστιανικές περιοχές, για παράδειγμα στην πόλη Μόσταρ υπήρχε μια μουσουλμανική και μια χριστιανική γειτονιά. Αυτές συνδέονταν μεταξύ τους με μια γέφυρα. Η γέφυρα αυτή καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1993. Από τότε που ξαναχτίστηκε μετά τον πόλεμο, αποτελεί σύμβολο συμφιλίωσης μεταξύ των εθνοτικών ομάδων της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση