Δανία Φυτά και Ζώα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Αυτό το δάσος βρίσκεται στη Δανία. Τι άλλα φυτά φυτρώνουν εδώ;

Η φύση της Δανίας

Στη Δανία υπάρχουν πολύ λίγα δάση. Καλύπτει μόνο το 12 τοις εκατό της χώρας. Εδώ φυτρώνουν κυρίως φυλλοβόλα δέντρα όπως η οξιά και η βελανιδιά, αλλά υπάρχουν επίσης φτελιές, καστανιές, σημύδες, πεύκα και φλαμουριές.

Άλλα τοπία περιλαμβάνουν αμμόλοφους και ερημότοπους. Υπάρχουν επίσης ορεινοί βάλτοι στη δυτική Γιουτλάνδη. Η μεγάλη ακτογραμμή (7300 χιλιόμετρα συνολικά!) έχει εν μέρει αμμώδεις παραλίες και εν μέρει βραχώδεις γκρεμούς.

 

 

Ένα ελάφι κοιτάζει. Είναι ένα από τα ζώα που ζουν στη Δανία.

Τα ζώα της Δανίας

Εδώ ζουν ζαρκάδια και ελάφια, ασβοί, αλεπούδες και κουνάβια. Οι λαγοί και οι σκαντζόχοιροι είναι μεταξύ των μικρότερων θηλαστικών. Το ζαρκάδι ήταν επί μακρόν το μεγαλύτερο ζώο της χώρας. Οι βίσονες πρόκειται επίσης να επανεισαχθούν στο νησί Bornholm. Οι λύκοι έχουν μεταναστεύσει από τη Γερμανία.

Τον Ιανουάριο του 2019, οι Δανοί κατασκεύασαν φράχτη για αγριογούρουνα στα σύνορα με τη Γερμανία. Έχει μήκος 70 χιλιομέτρων και εκτείνεται κατά μήκος ολόκληρων των γερμανο-δανικών συνόρων. Σκοπός του είναι να εμποδίσει τους αγριόχοιρους να ταξιδέψουν από τη Γερμανία στη Δανία και να μεταφέρουν μαζί τους την αφρικανική πανώλη των χοίρων. Εάν στη συνέχεια μολύνουν χοίρους στη Δανία, τίθεται σε κίνδυνο η παραγωγή κρέατος της χώρας - και αυτό αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό τομέα για τη Δανία. Τα μικρότερα ζώα μπορούν να περάσουν μέσα από τις τρύπες του φράχτη. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φράχτη και η πανώλη των χοίρων έχει εξαπλωθεί μέχρι στιγμής κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.

Η μεγάλη ακτογραμμή της Δανίας δεν φιλοξενεί μόνο φώκιες στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα, αλλά και πολλά είδη πουλιών που περνούν χρόνο στο νερό, όπως γλάρους, γλάρους και γλαρόνια. Οι καρακάξες, τα περιστέρια, τα κοτσύφια, οι χήνες και οι πάπιες μπορούν να βρεθούν στην ξηρά και στις λίμνες.

Και φυσικά υπάρχουν πολλά ψάρια στη θάλασσα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο μπακαλιάρος, ο σολομός και η ρέγγα.

Αυτές οι φώκιες ζουν στο Fanø.
Οι λαγοί τρέχουν επίσης στη Δανία.
Πορεία χήνας στη Δανία!

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply