Δανία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Einwohner von Dänemark: zwei Dänen im Museum
Αυτοί οι δύο είναι κάτοικοι της Δανίας. Οι δύο Δανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μουσείο.

Οι κάτοικοι της Δανίας

Η Δανία έχει πληθυσμό 5,94 εκατομμύρια κατοίκους. 90 τοις εκατό των κατοίκων της Δανίας είναι Δανοί. Το υπόλοιπο 10% περιλαμβάνει υπηκόους άλλων σκανδιναβικών χωρών (π.χ. Σουηδία) και τη "γερμανική μειονότητα", η οποία ζει κυρίως στη συνοριακή περιοχή με τη Γερμανία.

Θρησκεία στη Δανία

Μητέρα και παιδί στη Δανία

Το 75 τοις εκατό του πληθυσμού ανήκει στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Δανίας και επομένως είναι προτεστάντες. Υπάρχουν λίγοι καθολικοί (0,6%) και μουσουλμάνοι (3%). Οι περισσότεροι Δανοί, το 88 τοις εκατό, ζουν στην πόλη.

Ποια γλώσσα ομιλείται στη Δανία;

Στη Δανία ομιλείται η δανική γλώσσα. Τα δανικά ανήκουν στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και στις βορειογερμανικές (σκανδιναβικές ή σκανδιναβικές) γλώσσες. Τα δανικά, τα σουηδικά και τα νορβηγικά μοιάζουν τόσο πολύ που ένας Δανός μπορεί εύκολα να καταλάβει έναν Νορβηγό - πρακτικό, έτσι δεν είναι;

Επιγραφή δρόμου στη Δανία στα δανικά Το δανέζικο Ö, δηλαδή το Ø, που είναι χαρακτηριστικό της δανέζικης γλώσσας, συναντάται και στις πινακίδες του δρόμου

Υπάρχουν διάφορες διάλεκτοι της δανικής γλώσσας. Στην Γιουτλάνδη, για παράδειγμα, οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικά (γιουτίσκα) από ό,τι στα νησιά, όπως για παράδειγμα στη Ζελανδία και στο Φούνεν (νησιωτική δανική). Το Bornholm, το ανατολικότερο νησί της Δανίας, έχει επίσης μια διάλεκτο: Bornholmian ή Ανατολική Δανική.

Δεν υπάρχουν umlauts (δηλ. ä, ö, ü) όπως στα γερμανικά. Ωστόσο, το γερμανικό "ä" αντιστοιχεί στο Æ (πεζά γράμματα: æ) στα δανικά. Το γερμανικό "ö" αντιστοιχεί στο διαγώνια διαγραμμένο δανέζικο o: Ø (πεζά γράμματα: ø).

Στη συνέχεια, υπάρχει το "Α" με μια μπούκλα στην κορυφή: Å (πεζό γράμμα: å). Αντικατέστησε το διπλό "αα" σε μια ορθογραφική μεταρρύθμιση το 1948. Προφέρεται περισσότερο σαν "ο". Η μικρή μπούκλα αντιπροσωπεύει το "ο".

Από το 1948, τα ουσιαστικά στα δανικά γράφονται επίσης με πεζά γράμματα (όπως στα αγγλικά).

Leave a Reply