Δανία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Η τοποθεσία της Δανίας επισημαίνεται με κόκκινο χρώμα στο χάρτη

Πού βρίσκεται η Δανία;

Η Δανία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης. Έχει μόνο ένα χερσαίο σύνορο, με τη Γερμανία. Η χώρα περιβάλλεται από τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα. Και οι δύο συνδέονται μεταξύ τους με το Kattegat (μεταξύ Δανίας και Σουηδίας). Η Δανία αποτελείται από περισσότερα από 1400 νησιά. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι πολύ μικρά και ακατοίκητα. Μόνο 443 από τα νησιά έχουν ονόματα. Τα μεγάλα νησιά συνδέονται ως επί το πλείστον με την ηπειρωτική χώρα ή το πλησιέστερο νησί με γέφυρες.

Ο χάρτης δείχνει τη Δανία με τα μεγαλύτερα νησιά και τις πόλεις της.

Τα Νησιά Φερόε και η Γροιλανδία ανήκουν επίσης στη Δανία, αλλά και τα δύο διοικούνται ανεξάρτητα. Τα Νησιά Φερόε βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα, βόρεια της κεντρικής περιοχής της Δανίας. Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και μέρος της Βόρειας Αμερικής. Μαζί με αυτά τα εδάφη, η Δανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη - χωρίς τα Νησιά Φερόε και τη Γροιλανδία, ωστόσο, είναι μία από τις μικρότερες!

Ηπειρωτική χώρα, ζώνες και νησιά στη Δανία

Η ηπειρωτική χώρα της Δανίας περιλαμβάνει μόνο τη χερσόνησο της Γιουτλάνδης. Το μεγαλύτερο νησί της Δανίας είναι η Ζηλανδία. Εκεί βρίσκεται και η πρωτεύουσα Κοπεγχάγη. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Δανίας ζει στην Κοπεγχάγη και τη γύρω περιοχή. Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί είναι η Βόρεια Γιουτλάνδη, ακολουθούμενη από τη Φούνεν και τη Λόλαντ.

Αρκετά από τα μεγαλύτερα νησιά συνδέονται μεταξύ τους και με τη χερσόνησο με γέφυρες: Η Γέφυρα Έρεσουντ συνδέει τη Ζηλανδία με τη Σουηδία. Η «Γέφυρα της Μεγάλης Ζώνης», συνδυασμός γεφυρών και σηράγγων, συνδέει τη Φιονία με τη Ζηλανδία, ενώ η Νεα Γέφυρα της Μικρής Ζώνης συνδέει τη Γιουτλάνδη με τη Φιονία.

Λόγω των πολλών νησιών, η Δανία έχει μια πολύ, πολύ μεγάλη ακτογραμμή συνολικού μήκους 7314 χιλιομέτρων! Η χώρα είναι επίπεδη και δεν έχει μεγάλα βουνά. Ωστόσο, είναι λοφώδης σε ορισμένες περιοχές. Η μεγαλύτερη πόλη είναι η Κοπεγχάγη με περίπου 653.000 κατοίκους, ακολουθούμενη από το Άαρχους και το Όντενσε.

Τι σημαίνει Denmark (Δανία);

Το όνομα Denmark σημαίνει κυριολεκτικά "η συνοριακή χώρα των Δανών". Μια "μάρκα" ήταν η συνοριακή περιοχή μιας αυτοκρατορίας. Οι Δανοί ζούσαν αρχικά στη Σουηδία.

Γέφυρα Έρεσουν
«Γέφυρα της Μεγάλης Ζώνης»

 

 

 

 

 

 

 

 

Έτσι είναι η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη.

Η πρωτεύουσα της Δανίας

Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα της Δανίας. Η Κοπεγχάγη βρίσκεται στο νησί της Ζηλανδίας, στα ανατολικά της χώρας. Το όνομά της σημαίνει "εμπορικό λιμάνι". Η Κοπεγχάγη ήταν ήδη από τον Μεσαίωνα σημαντική εμπορική πόλη και διαθέτει επίσης λιμάνι.

Το ορόσημο της Κοπεγχάγης είναι η Μικρή Γοργόνα. Πρόκειται για ένα μικρό χάλκινο άγαλμα που απεικονίζει την ομώνυμη φιγούρα ενός γνωστού παραμυθιού του Δανού ποιητή Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Κάθεται πάνω σε μια μεγάλη πέτρα στον παραλιακό πεζόδρομο του λιμανιού. Το άγαλμα ανεγέρθηκε το 1913.

Η μικρή γοργόνα στην Κοπεγχάγη

Η Κοπεγχάγη έχει 653.000 κατοίκους (2023). Αν προστεθούν οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, ο αριθμός αυξάνεται σε 1,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2006.

Η Κοπεγχάγη και η σουηδική πόλη Μάλμε συνδέονται με μια γέφυρα, τη γέφυρα Έρεσουντ, από το 2000. Από τότε, είναι δυνατή η διέλευση του Έρεσουντ (το όνομα του στενού μεταξύ Δανίας και Σουηδίας) με αυτοκίνητο και δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεστε στα καράβια.

Στην Κοπεγχάγη εδρεύει το κοινοβούλιο της Δανίας, το οποίο ονομάζεται Folketing. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Δανίας ζουν επίσης στην Κοπεγχάγη και έχουν την κατοικία τους εκεί. Το Tivoli, ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής και ψυχαγωγίας, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Υπάρχει καλή θέα από τον Rundetårn, τον "στρογγυλό πύργο". Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει ύψος 34 μέτρα.

Πώς είναι το κλίμα στη Δανία;

Τα καλοκαίρια είναι μέτρια ζεστά και οι χειμώνες κρύοι. Λόγω της θέσης της δίπλα στη θάλασσα, φυσάει συχνά. Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις είναι λίγες, ιδίως στα ανατολικά της χώρας. Συνολικά, οι βροχοπτώσεις κατανέμονται αρκετά ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια του έτους. Οι λιγότερες βροχές πέφτουν τον Φεβρουάριο, ενώ οι περισσότερες τον Νοέμβριο.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 7,7 βαθμοί. Ο θερμότερος μήνας είναι ο Αύγουστος με μέση θερμοκρασία 15,7 βαθμούς. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος με 0 βαθμούς.

Düppeler Mühle in Dänemark

Τέσσερα μεγάλα γλυπτά αποτελούν το ορόσημο της πόλης Esbjerg. Η ομάδα ονομάζεται "Άνθρωποι δίπλα στη θάλασσα".
Legoland - Η χώρα του Lego
Το κάστρο του Kronborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply