Δανία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Οι χριστουγεννιάτικες καρδιές (Julehjerter) κρέμονται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Δανίας.

Χριστούγεννα στη Δανία

Τα στεφάνια και τα ημερολόγια των Χριστουγέννων είναι εξίσου συνηθισμένα στις δανικές οικογένειες τα Χριστούγεννα όπως και εδώ. Ένα άλλο έθιμο της Advent (Δευτέρα Έλευση που σχετίζεται με το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα, κατά το οποίο οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη Γέννηση του Ιησού Χριστού) είναι το κέρινο ημερόλογιο. Αποτελείται από 24 κεριά και καίγονται ένα - ένα μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Μπισκότα, όπως μελομακάρονα (χωρίς σιρόπι όμως), ψήνονται επίσης ενόψει των Χριστουγέννων.

Το φεστιβάλ Lucia έχει επίσης εξαπλωθεί από τη Σουηδία στη Δανία. Γιορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου. Ένα κορίτσι επιτρέπεται να είναι η Lucia. Συνοδεύεται από άλλα κορίτσια. Όλες φορούν λευκά ρούχα και ένα στεφάνι με κεριά στα μαλλιά τους. Έρχονται σε σχολεία ή επιχειρήσεις και τραγουδούν κάλαντα.

Glædelig jul

Εδώ κάθεται ένα χριστουγεννιάτικο ξωτικό.

Τα Χριστούγεννα ονομάζονται Jul στα δανικά. Η παραμονή των Χριστουγέννων ονομάζεται Juleaften. Το σαλόνι στολίζεται και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στήνεται. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από αυτό. Συχνά διακοσμείται με κόκκινες και λευκές υφαντές χριστουγεννιάτικες καρδιές, τις Julehjerten, που έχουν φτιάξει τα παιδιά. Μερικές φορές τα δέντρα διακοσμούνται επίσης με μικρές δανέζικες σημαίες. Πολλές οικογένειες τρώνε ψητό χοιρινό, πάπια ή χήνα για δείπνο. Σερβίρεται με πατάτες, κόκκινο λάχανο και καφέ σάλτσα.

Παραδοσιακά, για επιδόρπιο σερβίρεται ρυζόγαλο αμυγδάλου. Ένα ολόκληρο αμύγδαλο είναι κρυμμένο μέσα. Όποιος το βρει λαμβάνει ένα μικρό δώρο, για παράδειγμα ένα γουρουνάκι από μαρσιπάνι.

Μετά το γεύμα, ακολουθεί χορός γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το Juletrae. Τραγουδιούνται χριστουγεννιάτικα κάλαντα, για παράδειγμα το "Nu er det jul igen" και το "Et barn er født i Bethlehem".

Ένα μπολ με κόκκινο ζελέ φρούτων τοποθετείται στη σοφίτα ή μπροστά από την πόρτα για τα Weihnachtsnisse. Ποιος είναι αυτός; Οι νιτς είναι καλικάντζαροι, μικρά ανθρωπάκια με λευκά γένια. Τα ξωτικά των Χριστουγέννων βοηθούν τον Αϊ-Βασίλη και σε αντάλλαγμα περιμένουν ένα δώρο από τις οικογένειες...

Αφήστε μια απάντηση