Δανία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική          Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Η αιολική ενέργεια αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας

Η οικονομία της Δανίας

Η βιομηχανία και ο τουρισμός διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Δανίας. Για παράδειγμα, κατασκευάζονται μηχανές, μεταλλικά είδη και φάρμακα. Πωλούνται επίσης στο εξωτερικό. Περίπου το 23% της συνολικής οικονομικής παραγωγής προέρχεται από τη βιομηχανία. Οι παραθεριστές έρχονται στη Δανία κυρίως από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Μένουν κυρίως σε διαμερίσματα διακοπών ή σε κάμπινγκ.

Η ενέργεια είναι επίσης σημαντική για τη δανική οικονομία. Η Δανία παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα. Επιπλέον, ο άνεμος, ο οποίος συνήθως φυσά κατά μήκος της ακτής, αξιοποιείται για αιολική ενέργεια. Υπάρχουν πολλά αιολικά πάρκα στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η Δανία εξάγει φυσικό αέριο

Η γεωργία συμβάλλει μόνο σε πολύ μικρό βαθμό στην οικονομική παραγωγή της χώρας, δηλαδή κατά 1,3% - παρόλο που πάνω από το ήμισυ της γης της χώρας χρησιμοποιείται για γεωργία. Οι κύριες καλλιέργειες που καλλιεργούνται είναι το κριθάρι, το σιτάρι, οι πατάτες και τα ζαχαρότευτλα. Οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο της οικονομίας, λίγο κάτω από το 76%.

Η αλιεία είναι σημαντική. Παράγονται επίσης κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η χοιροτροφία είναι ιδιαίτερα σημαντική. 12 εκατομμύρια από αυτά ζουν στη Δανία - δηλαδή διπλάσιοι από τους κατοίκους της χώρας. Και σε αυτά δεν υπολογίζονται καν τα γουρουνάκια.

Υπάρχουν λίγοι άνεργοι στη Δανία. Ήταν 5,8% το 2017 και μόνο 5,2% το 2022. Το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλό, αλλά οι Δανοί πληρώνουν επίσης υψηλούς φόρους.

Στη Δανία, πληρώνετε με τη δανική κορώνα

Με τι πληρώνετε στη Δανία;

Η Δανία είναι μέλος της ΕΕ, αλλά όχι της ευρωζώνης: εδώ δεν πληρώνετε με το ευρώ, αλλά με τη δανική κορώνα. Μια δανική κορώνα είναι 100 öre (Øre). Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι είναι η Γερμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Νορβηγία. Εξάγονται περισσότερα από όσα εισάγονται, οπότε το εμπορικό ισοζύγιο είναι θετικό.

Leave a Reply