Ελβετία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Έθιμα

Τα φύλλα του σφενδάμου γίνονται κόκκινα το φθινόπωρο

Ποια φυτά υπάρχουν στην Ελβετία;

Καθώς το κλίμα στην Ελβετία ποικίλλει πολύ ανάλογα με την περιοχή, αναπτύσσονται εκεί και διαφορετικά φυτά. Πάνω απ' όλα, η Ελβετία φιλοξενεί πολλά είδη δέντρων. Το ένα τρίτο της Ελβετίας καλύπτεται από δάση. Τα κωνοφόρα βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα και τα φυλλοβόλα δέντρα, όπως ο σφένδαμος, η βελανιδιά και η οξιά, αναπτύσσονται σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ελβετία

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή γίνεται αισθητή και εδώ. Πολλά δέντρα που μπορούσαν να αναπτυχθούν σε χαμηλότερες περιοχές ευδοκιμούν πλέον μόνο σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Τα αλπικά φυτά υποχωρούν επίσης σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Αυτό έχει συνέπειες και για τον ζωικό κόσμο, καθώς μπορεί να μην είναι σε θέση να προσαρμοστεί το ίδιο γρήγορα στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ωστόσο, μια μελέτη επιστημόνων διαπίστωσε ότι σε μια περίοδο οκτώ ετών (τα φυτά παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου), τα φυτά έχουν μετατοπιστεί "προς τα πάνω" κατά οκτώ μέτρα. Τα ζώα "μετανάστευσαν" ακόμη ψηλότερα κατά την ίδια περίοδο. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. Τα ζώα και τα φυτά αναζητούν ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Αν αυτό γίνεται πολύ ζεστό, προσαρμόζονται - αν αυτό είναι δυνατό - και μεταναστεύουν σε υψηλότερες και επομένως συνήθως (ακόμη) πιο δροσερές περιοχές. Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν γίνει σε ολόκληρη την Ελβετία.

Στη νότια Ελβετία επικρατούν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Φυτά που κατά τα άλλα απαντώνται στις υποτροπικές περιοχές αναπτύσσονται και εδώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κυπαρίσσια, η δάφνη και οι αμυγδαλιές που ανθίζουν υπέροχα την άνοιξη. Οι Άλπεις ειδικότερα αποτελούν καταφύγιο για πολλά σπάνια φυτά, όπως ο γεντιανός και το εντελβάις.

Τα λιβάδια μεταξύ 1.800 και 2.400 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας φιλοξενούν το ματ. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα φυτά, όπως η άρνικα, τα καμπανούλια και το αλπικό τριφύλλι. Ειδικά το αλπικό τριφύλλι έχει υπέροχο άρωμα. Ένας άλλος τύπος χορτολιβαδικής έκτασης είναι το λιβάδι με μπλε γρασίδι. Εδώ μπορεί να βρεθεί ο αιχμηρός θάμνος του βουνού. Η αλπική αγκινάρα και το αλπικό γαϊδουράγκαθο είναι άλλα φυτά που αναπτύσσονται στο γρασίδι. Καθώς αυτό το γρασίδι έχει τόσο νόστιμη γεύση, οι αγελάδες βόσκουν εδώ και τρώνε το φρέσκο πράσινο χορτάρι.

Το δυτικό αλπικό τριφύλλι αναπτύσσεται στον παγετώνα Aletsch, για παράδειγμα.
Ο γεντιανός ανθίζει μπλε, μπλε, μπλε!
Πιθανώς το πιο γνωστό και συμβολικό λουλούδι στις Άλπεις είναι το αλπικό εντελβάις.
Η Ελβετία είναι επίσης η πατρίδα της πεταλούδας καριτέ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο λύγκας αισθάνεται σαν στο σπίτι του στις Άλπεις.

Ποια ζώα ζουν στην Ελβετία;

Οι Άλπεις δεν αποτελούν καταφύγιο μόνο για τα φυτά, αλλά και για πολλά ζώα. Για παράδειγμα, ο λύγκας, ο οποίος είχε σχεδόν εξαφανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί τώρα να βρεθεί ξανά, ιδίως στις νότιες και κεντρικές Άλπεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο λύγκας κυνηγήθηκε από τον άνθρωπο και ο πληθυσμός του συνέχισε να μειώνεται.Ο λύγκας είναι η μεγαλύτερη άγρια γάτα που ζει στην Ευρώπη. Οι λύγκες έχουν επίσης εξαπλωθεί και πάλι στην Αυστρία και στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

 

 

Ένα αλπικό κατσίκι με εντυπωσιακά κέρατα

Αιγόκεροι, αλεπούδες και λύκοι

Οι Αιγόκεροι σκαρφαλώνουν στους απότομους βράχους των Άλπεων, κουνώντας επιδέξια τις ουρές τους για να πάνε από μέρος σε μέρος. Εδώ μπορούν επίσης να βρεθούν γουρούνια, κόκκινα ελάφια και αγριογούρουνα. Οι μαρμότες δεν είναι ορατές, αλλά μερικές φορές ακούγονται, κάνοντας γνωστή την παρουσία τους με το σφύριγμά τους.

Οι αλεπούδες περιφέρονται επίσης στο δάσος. Μερικές φορές ένας λύκος περιπλανιέται ακόμη και στις ελβετικές περιοχές. Αυτοί οι λύκοι προέρχονται συνήθως από την Ιταλία και δεν σταματούν στα σύνορα της Ελβετίας.

Ένας χρυσαετός παρακολουθεί άγρυπνα το θήραμά του.

Οι βασιλιάδες του ουρανού

Ο αλπικός κόσμος προσελκύει επίσης πολλά πουλιά των βουνών. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι χρυσαετοί και τα αλπικά κοτσύφια, αλλά και οι πορφυροί ερωδιοί μπορούν επίσης να βρεθούν εδώ. Γνωρίζατε ότι ο χρυσαετός ζούσε κάποτε σε πολλά μέρη της Ευρώπης, αλλά καταδιώχθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα; Σήμερα συναντάται μόνο σε ορισμένες περιοχές, όπως οι Άλπεις.

Αλλά δεν ζουν εδώ μόνο πολλά αρπακτικά πουλιά, αλλά και υδρόβια πουλιά κάνουν ένα διάλειμμα στις αμέτρητες ελβετικές λίμνες και ποτάμια στο δρόμο τους προς τα χειμερινά τους καταλύματα.

 

Υπάρχουν επικίνδυνα ζώα στην Ελβετία;

Υπάρχουν επίσης δηλητηριώδη είδη φιδιών στην Ελβετία, όπως η οχιά. Αλλά αν είστε προσεκτικοί, δεν υπάρχει κίνδυνος από αυτά τα φίδια. Είναι πολύ δειλά και υποχωρούν γρήγορα αν πλησιάσει άνθρωπος. Ωστόσο, όταν κάνετε πεζοπορία στις Άλπεις, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι φοράτε καλά, ανθεκτικά παπούτσια. Αυτό θα σας προστατεύσει σε περίπτωση που πατήσετε κάποιο φίδι. Διαφορετικά, θα συναντήσετε και πολλά μη δηλητηριώδη είδη φιδιών, ειδικά στις Άλπεις.

Αφήστε μια απάντηση