Εσθονία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά      Χριστούγεννα

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην Εσθονία;

Τα Χριστούγεννα ονομάζονται Jõulud στα εσθονικά. Οι Εσθονοί αρχίζουν να στολίζουν τα σπίτια και τους δρόμους τους για τα Χριστούγεννα κατά την περίοδο της Advent (Δευτέρα Έλευση που σχετίζεται με το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα, κατά το οποίο οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη Γέννηση του Ιησού Χριστού).

Ψήνονται επίσης χριστουγεννιάτικα μπισκότα, με τα σκούρα μελομακάρονα (piparkoogid) να είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Έχει πέσει χιόνι; Τότε όλοι στο Ταλίν σπεύδουν στο Sängerwiese, γιατί μετατρέπεται σε μια τεράστια πίστα έλκηθρου.

Μια βόλτα στη χριστουγεννιάτικη αγορά συντομεύει επίσης τον χρόνο αναμονής. Στο Ταλίν, η αγορά στήνεται στην πλατεία του δημαρχείου. Ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στέκεται στο κέντρο της πλατείας. Το πρώτο τέτοιο χριστουγεννιάτικο δέντρο λέγεται ότι στήθηκε εδώ ήδη από το 1441 - ίσως ήταν το πρώτο στην Ευρώπη; Το Ταρτού διαθέτει επίσης χριστουγεννιάτικη αγορά. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίγουν συνήθως τον Νοέμβριο και διαρκούν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Μια από τις παραδόσεις είναι ότι τα παιδιά βάζουν τις παντόφλες τους στο παράθυρο το βράδυ πριν από τα Χριστούγεννα. Τα χριστουγεννιάτικα ξωτικά, τα Päkapikk, τις γεμίζουν στη συνέχεια με λιχουδιές.

Η παραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή η 24η Δεκεμβρίου, είναι δημόσια αργία στην Εσθονία από το 2005. Μια επίσκεψη στο νεκροταφείο και μια σάουνα είναι στο πρόγραμμα πολλών Εσθονών αυτή την ημέρα. Ο Άγιος Βασίλης ονομάζεται εδώ Jõuluvana και έρχεται με έλκηθρο από τη Φινλανδία. Πριν μοιράσει τα δώρα, όμως, θέλει να ακούσει ένα ποίημα ή ένα τραγούδι!

Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δείπνο στην Εσθονία περιλαμβάνει ψητό χοιρινό, λάχανο τουρσί και πατάτες σακάκι. Για πολλές οικογένειες, η μαύρη πουτίγκα (verivorst) και η παντζαροσαλάτα (rosolje) είναι απαραίτητα. Η Kasukas είναι σαλάτα με στρώσεις ρέγγας. Επτά, εννέα ή δώδεκα πιάτα είναι τα αγαπημένα, καθώς λέγεται ότι αυτό φέρνει καλή τύχη στο σπίτι.

Η 25η και η 26η Δεκεμβρίου είναι επίσης αργίες.

Leave a Reply