Εσθονία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά    Χριστούγεννα

Estonia's primary education system ranks eighth in the worldΠώς είναι το σχολείο στην Εσθονία;

Στην Εσθονία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των επτά ετών. Πριν από αυτό, πρέπει να περάσουν από ένα προσχολικό πρόγραμμα σε ηλικία πέντε και έξι ετών. Στη συνέχεια, πηγαίνουν μαζί στο σχολείο για εννέα χρόνια, το οποίο χωρίζεται σε ένα τετραετές δημοτικό επίπεδο και ένα πενταετές γυμνάσιο. Στο τέλος υπάρχει ένα τεστ. Με το τελικό πιστοποιητικό, μπορούν στη συνέχεια να συνεχίσουν το σχολείο, είτε σε δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση/γυμνάσιο είτε σε επαγγελματική σχολή.

Με την αποφοίτηση από τη δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση, οι μαθητές αποκτούν το Gumnaasiumi Loputunnistus (απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), το οποίο δίνει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών για τη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση μετά την αποφοίτησή τους, λαμβάνουν Πιστοποιητικό για την απόκτηση δευτεροβάθμιας επαγγελματικής και μπορούν να συνεχίσουν σε μεταδευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση .

Οι βαθμοί στην Εσθονία κυμαίνονται από 5 έως 1, με το 5 να είναι ο καλύτερος βαθμός και το 1 ο χειρότερος! Τα μαθήματα διδάσκονται στα εσθονικά. Το σχολικό έτος αρχίζει πάντα την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με μια μακρά παράδοση, οι μαθητές φέρνουν λουλούδια στους δασκάλους τους. Η σχολική χρονιά τελειώνει τον Ιούνιο και οι μαθητές ανυπομονούν για τις τρίμηνες καλοκαιρινές διακοπές!

Στην Εσθονία, κάθε δάσκαλος έχει τη δική του αίθουσα διδασκαλίας και οι μαθητές αλλάζουν αίθουσα διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Δεν υπάρχουν σχολικές στολές. Όλοι οι μαθητές μέχρι την ενάτη τάξη λαμβάνουν δωρεάν γεύμα το μεσημέρι. Τα σχολεία είναι συχνά πολύ ανεπαρκώς εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Παιδί στην Εσθονία

Πώς θα ήταν να μεγαλώσετε στην Εσθονία; Μπορείτε να το φανταστείτε; Θα ξεκινούσατε το σχολείο σε ηλικία επτά ετών και θα φοιτούσατε με τους συμμαθητές σας για εννέα χρόνια.

Θα μιλούσες εσθονικά. Θα ήταν διαφορετικά αν οι γονείς σας ήταν Ρώσοι, επειδή κάθε τέταρτος κάτοικος της Εσθονίας είναι Ρώσος. Τότε τα ρωσικά θα ήταν η μητρική σου γλώσσα.

Για πρωινό, θα θέλατε να φάτε kama, έναν χυλό από αλεύρι και γάλα. Πιθανότατα θα σας σύστηναν επίσης σε μικρή ηλικία στη σάουνα, μια από τις αγαπημένες ασχολίες των Εσθονών.

Ονόματα στην Εσθονία

Ίσως το επώνυμό σας να ήταν Tamm, καθώς αυτό είναι το πιο συνηθισμένο επώνυμο στην Εσθονία. Παρεμπιπτόντως, σημαίνει βελανιδιά.

Το μικρό σας όνομα θα μπορούσε να είναι Sofia, Sandra, Laura, Mirtel ή Alisa αν είστε κορίτσι. Αν είστε αγόρι, το όνομά σας θα μπορούσε να είναι Oliver, Rasmus, Markus, Martin ή Sander.

Αφήστε μια απάντηση