Εσθονία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά    Χριστούγεννα

Estland auf GlobusΗ Εσθονία είναι χώρα της Βαλτικής, το βορειότερο από τα τρία κράτη. Η Εσθονία βρίσκεται στη βορειοανατολική Ευρώπη. Η Εσθονία έχει μόνο δύο γειτονικές χώρες: τη Λετονία στα νότια και τη Ρωσία στα ανατολικά. Τα σύνορα με τη Ρωσία περνούν μέσα από τη λίμνη Πέιπους. Στα βόρεια και στα δυτικά, η χώρα βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα - στα βόρεια στον Κόλπο της Φινλανδίας, στα ανατολικά στον Κόλπο της Ρίγας. Ο καιρός στην Εσθονία τείνει να είναι δροσερός.

Η Εσθονία έχει πολλά δάση και πολλούς βάλτους. Η σημύδα είναι το πιο συνηθισμένο είδος δέντρου. Τα ελάφια, οι καφέ αρκούδες, οι λύκοι και οι λύγκες ζουν στην Εσθονία. Η Εσθονία έχει περισσότερα από 1500 νησιά. Ωστόσο, μόνο λίγα από αυτά κατοικούνται. Τα δύο μεγαλύτερα νησιά είναι το Σαριμά και το Χιουμά. Στην πρωτεύουσα Ταλίν ζουν 430.000 από τα 1,3 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Το ένα τέταρτο του συνόλου των κατοίκων δεν είναι Εσθονοί, αλλά Ρώσοι. Επομένως, εκτός από τα εσθονικά, θα ακούσετε επίσης πολλούς ανθρώπους να μιλούν ρωσικά.

Κατά τον Μεσαίωνα, η περιοχή που είναι σήμερα η Εσθονία ανήκε στο Τευτονικό Τάγμα. Το 1629 έγινε μέρος της Σουηδίας και το 1710 μέρος της Ρωσίας. Η Εσθονία ανεξαρτητοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1918, καθιστώντας την ξεχωριστό κράτος. Το 1940, η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τη χώρα και έγινε σοβιετική δημοκρατία. Πολλοί Ρώσοι ήρθαν επίσης εδώ. Με το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, η Εσθονία έγινε και πάλι ανεξάρτητη το 1991.

Οι Εσθονοί αγαπούν το χορό και το τραγούδι. Τους αρέσει επίσης να πηγαίνουν στη σάουνα και να κάνουν κούνια - ακόμη και ως ενήλικες! Αυτό είναι χαρακτηριστικό για την Εσθονία!

Έκταση 45.227 km²
Κάτοικος 1,35 εκατ
Γλώσσα Εσθονική
Πρωτεύουσα Ταλίν
Ο μεγαλύτερος ποταμός Βόχαντου (162 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Σούουρ Μουναμάγκι (318 μ.)
νόμισμα Ευρώ
Ένταξη στην ΕΕ 1 Μαΐου 2004

 Σημαία Εσθονίας

Η σημαία της Εσθονίας είναι μπλε, μαύρη και άσπρη ριγέ. Το μπλε συμβολίζει τον ουρανό και την ελευθερία, το μαύρο τη γη και τις δύσκολες στιγμές του παρελθόντος και το λευκό το λαμπρό μέλλον. Εισήχθη για πρώτη φορά με την ανεξαρτησία το 1918. Στη συνέχεια απαγορεύτηκε με την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης το 1940 και επανήλθε μόλις το 1990.

Εθνικός Ύμνος
Γενέτειρα γη μου, χαρά και απόλαυσή μου

Γενέτειρα γη μου, χαρά και απόλαυσή μου
Πόσο ωραία εσύ και λαμπρή
Και πουθενά στον κόσμο
Δεν μπορεί να βρεθεί ένα τέτοιο μέρος
Τόσο αγαπημένη όσο είσαι εσύ από μένα,
Αγαπημένη μου γενέτειρα !

Μεγαλώνοντας από μωρό στάθηκα στο χώμα σου
Του οποίου η θεία χάρη ανακουφίζει το μόχθο μου
Με την τελευταία μου πνοή σε ευχαριστώ
γιατί αληθινός ως το θάνατο θα παραμείνω για πάντα
Ω αξιέπαινη, πολυαγαπημένη και εκλεκτή
Εσύ, ακριβή μου πατρίδα !

Είθε ο Θεός στον Παράδεισο να σε προστατεύει,
Μοναδική και ακριβή μου γη!
Είθε Εκείνος να είναι φρουρός και ασπίδα,
Για πάντα Εκείνος να σε ευλογεί και να σε κατευθύνει,
Ω φιλεύσπλαχνα να είναι όλα τα έργα σου,
Ακριβή μου πατρίδα!

 

Leave a Reply