Εσθονία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά    Χριστούγεννα

Το Ταλίν είναι το οικονομικό κέντρο της Εσθονίας.

Η οικονομία της Εσθονίας παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από την ανεξαρτησία της το 1991. Αρχικά, ολόκληρη η οικονομία αναδιοργανώθηκε και μετατράπηκε από ελεγχόμενη σε οικονομία της αγοράς. Αναζητήθηκαν νέοι εμπορικοί εταίροι και ιδιωτικοποιήθηκαν εταιρείες.

Η οικονομία αναπτύχθηκε αργά και τελικά πέτυχε ισχυρή ανάπτυξη. Μαζί με τη Λετονία και τη Λιθουανία, η Εσθονία ήταν επομένως γνωστή ως "Τίγρης της Βαλτικής". Η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε σε ύφεση και την Εσθονία.

Ωστόσο, η οικονομία ανακάμπτει από το 2011. Με εξαίρεση το έτος 2020 που αφορούσε τον κοροναϊό, η οικονομία αναπτυσσόταν κάθε χρόνο. Το 2021, η ανάπτυξη έφτασε ακόμη και το 8,3 τοις εκατό.

Το ξύλο επεξεργάζεται σε αυτό το εργοστάσιο της Εσθονίας. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο της εσθονικής οικονομίας.

Από το 2011, η Εσθονία πληρώνει με το ευρώ και η χώρα έγινε μέρος της ευρωζώνης.

Βιομηχανία και γεωργία στην Εσθονία

Η Εσθονία παράγει έπιπλα, ανταλλακτικά οχημάτων, ηλεκτρονικές συσκευές, τρόφιμα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Με ποσοστό 27%, η βιομηχανία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής οικονομικής παραγωγής. Τα προϊόντα που εξάγονται είναι ευρέως διαφοροποιημένα. Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ο τουρισμός, το εμπόριο και οι κατασκευές είναι επίσης σημαντικές για την οικονομία.

Η γεωργία, από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύει μόνο λίγο κάτω από το 3 τοις εκατό. Καλλιεργούνται δημητριακά, πατάτες και λαχανικά.

Ο σχιστόλιθος που εξορύσσεται στη χώρα χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεγάλου μέρους της ενέργειας της χώρας. Η Εσθονία υπερηφανεύεται ότι είναι ιδιαίτερα καλά συνδεδεμένη ηλεκτρονικά. Εδώ μπορείτε να καλέσετε ακόμη και με SMS. Παρεμπιπτόντως, η διαδικτυακή τηλεφωνική υπηρεσία Skype εφευρέθηκε στην Εσθονία.

Αφήστε μια απάντηση