Εσθονία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Πού βρίσκεται η Εσθονία; Η Εσθονία είναι η βορειότερη από τις τρεις χώρες της Βαλτικής. Ο χάρτης δείχνει τη θέση της Εσθονίας στην Ευρώπη.

Πού βρίσκεται η Εσθονία;

Η Εσθονία βρίσκεται στη βορειοανατολική Ευρώπη. Μαζί με τη Λετονία και τη Λιθουανία είναι ένα από τα τρία κράτη της Βαλτικής. Η Εσθονία έχει χερσαία σύνορα με τη Λετονία στα νότια και τη Ρωσία στα ανατολικά. Η Βαλτική Θάλασσα βρίσκεται στα βόρεια και δυτικά. Παρεμπιπτόντως, η χώρα ονομάζεται Eesti στα εσθονικά και Estonia στα αγγλικά.

Η Εσθονία είναι το βορειότερο κράτος στην περιοχή της Βαλτικής. Η λέξη Βαλτική προέρχεται από τη λατινική λέξη για τη Βαλτική Θάλασσα. Και οι τρεις χώρες της Βαλτικής όχι μόνο βρίσκονται στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά και όλες ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1918, στη συνέχεια κατελήφθησαν από τη Σοβιετική Ένωση το 1940 και ανεξαρτητοποιήθηκαν ξανά το 1991.

Στο χάρτη μπορείτε να δείτε τις περιοχές της Εσθονίας, καθώς και τις γειτονικές χώρες και τη θέση ορισμένων πόλεων και λιμνών.

Πώς μοιάζει η Εσθονία; Ποια τοπία υπάρχουν στην Εσθονία;

Η Εσθονία είναι μια χώρα κατά κύριο λόγο επίπεδη έως ελαφρώς λοφώδης. Το τοπίο στην Εσθονία περιλαμβάνει πολλά δάση και πολλούς βάλτους. Το Σούουρ Μουναμάγκι, το υψηλότερο υψόμετρο της χώρας, βρίσκεται στα νοτιοανατολικά, αλλά με 318 μέτρα δεν είναι πολύ ψηλό.

Στα ανατολικά βρίσκεται η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, μέσω της οποίας περνούν τα σύνορα με τη Ρωσία. Πρόκειται για τη λίμνη Πέιπους ή Λίμνη Πέιπσι-Πίχκβα. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη λίμνη στην Ευρώπη. Λίγο λιγότερο από το μισό της ανήκει στην Εσθονία.

Η Εσθονία είναι μια μάλλον μικρή χώρα. Είναι λίγο μικρότερη από το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Αν τη διασχίσετε από τα ανατολικά προς τα δυτικά, πρέπει να διανύσετε 350 χιλιόμετρα. Από βορρά προς νότο είναι μόνο 240 χιλιόμετρα. Ωστόσο, ολόκληρη η ακτογραμμή της μετρά σχεδόν 3800 χιλιόμετρα!

 

 

Αυτός ο φάρος βρίσκεται στη Σαριμά, το μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας.

Νησιά στην Εσθονία

Η Εσθονία έχει 1520 νησιά. Ωστόσο, μόνο 19 από αυτά κατοικούνται.

Τα μεγαλύτερα νησιά είναι η Σαριμά και η Χιουμά. Περίπου 36.000 άνθρωποι ζουν στη Σαριμά και 11.000 στη Χιουμά. Η Σαριμά βρίσκεται στο βόρειο άκρο του κόλπου της Ρίγας.

Ο Võhandu είναι ο μακρύτερος ποταμός της Εσθονίας. Εδώ διευρύνεται σε λίμνη στη Räpina.

Πριν από περίπου 4000 χρόνια, ένας μετεωρίτης έπεσε στη Σαριμά και άφησε έναν κρατήρα διαμέτρου περίπου 50 μέτρων. Αυτός ο κρατήρας του μετεωρίτη Kaali είναι τώρα μια λίμνη γεμάτη με νερό. Εκτός από τον κύριο κρατήρα, υπάρχουν οκτώ μικρότεροι δευτερεύοντες κρατήρες.

Ποτάμια στην Εσθονία

Αρκετοί ποταμοί διαρρέουν επίσης την Εσθονία. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν είναι πολύ μακρύς. Ο μεγαλύτερος ποταμός στην Εσθονία είναι ο Βόχαντου με μήκος 162 χιλιόμετρα. Αναβλύζει στα νοτιοανατολικά της χώρας και στη συνέχεια εκβάλλει στη λίμνη Πέιπους. Ο Pededze είναι ελάχιστα μικρότερος με 159 χιλιόμετρα. Αναβλύζει στη λίμνη Kirikumäe, ρέει προς τα νότια και αργότερα σχηματίζει τα σύνορα με τη Ρωσία πριν εισέλθει στη Λετονία. Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός που ρέει αμιγώς στην Εσθονία είναι ο Πάρνου με μήκος 144 χιλιόμετρα. Εκβάλλει στον κόλπο της Ρίγας.

Ένας μετεωρίτης χτύπησε το νησί Saaremaa πριν από 4000 χρόνια, αφήνοντας πίσω του έναν σχεδόν κυκλικό κρατήρα.
Σκοτεινά σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από ένα χωράφι με κραμβέλαιο.
Ο ποταμός αυτός ονομάζεται Tarvasjõgi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κλίμα και ο καιρός στην Εσθονία καθορίζονται από τη θέση της που είναι πολύ βόρεια. Οι χειμώνες είναι συνήθως μακριοί και χιονισμένοι.

Πώς  είναι ο καιρός στην Εσθονία;

Το κλίμα στην Εσθονία είναι δροσερό και εύκρατο. Αυτό καθορίζει τον καιρό. Οι χειμώνες είναι κρύοι, παγωμένοι και χιονισμένοι. Τα καλοκαίρια είναι μέτρια ζεστά. Οι χειμώνες είναι μεγάλοι και τα καλοκαίρια μικρά. Μπορεί να κάνει πολύ κρύο το χειμώνα, ιδίως στην ενδοχώρα, ενώ στις ακτές είναι πιο ήπιο λόγω της επιρροής της Βαλτικής Θάλασσας.

Η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο στο Ταλίν είναι 16,5 βαθμοί, ενώ τον Ιανουάριο είναι μείον 6 βαθμοί. Περίπου 650 χιλιοστά βροχόπτωσης πέφτουν κάθε χρόνο, τα περισσότερα από αυτά το καλοκαίρι.

 

Αυτή είναι η πλατεία της αγοράς του Ταλίν στην κάτω πόλη. Στα δεξιά μπορείτε να δείτε το Δημαρχείο του Ταλίν.

Πώς ονομάζεται η πρωτεύουσα της Εσθονίας;

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας ονομάζεται Ταλίν. Το Ταλίν βρίσκεται στα βόρεια της Εσθονίας στη Βαλτική Θάλασσα, στον Φινλανδικό Κόλπο. Πρόκειται για έναν επιμήκη κόλπο στην ανατολική Βαλτική Θάλασσα, στον οποίο βρίσκονται η Φινλανδία, η Εσθονία και η Ρωσία. Περίπου 430.000 άνθρωποι ζουν στο Ταλίν. Μέχρι το 1918, η πόλη ονομαζόταν επίσημα Ρεβάλ.

Το Ταλίν έχει οκτώ γειτονιές. Η συνοικία Kesklinn είναι το κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει την Παλιά Πόλη με την Κάτω Πόλη και την Άνω Πόλη, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται στον λόφο του Καθεδρικού Ναού.

Ο λόφος του Καθεδρικού Ναού είναι ένα από τα ορόσημα του Ταλίν. Εκεί βρίσκονται ο καθεδρικός ναός του Ταλίν, ο καθεδρικός ναός Alexander Nevsky και το κάστρο του Ταλίν με τον εντυπωσιακό γωνιακό πύργο του, τον Long Lord. Από τον λόφο του Καθεδρικού ναού έχετε μια όμορφη θέα στην κάτω πόλη.

Στην κάτω πόλη βρίσκεται η πλατεία της αγοράς με το δημαρχείο και άλλα αξιοθέατα. Το Φαρμακείο του Συμβουλίου του Ταλίν χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και είναι ένα από τα παλαιότερα φαρμακεία στην Ευρώπη. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι επίσης ένα ορόσημο της πόλης. Η εκκλησία Olai, ο πρώην πύργος κανονιών Kiek in de Kök και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, βρίσκονται επίσης στην κάτω πόλη.

 

Ο καθεδρικός ναός Alexander Nevsky βρίσκεται στον λόφο του καθεδρικού ναού στο Ταλίν. Πρόκειται για μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Έχει πέντε κεραμιδένιους τρούλους. Υπάρχουν πολλά ψηφιδωτά στην πρόσοψη, το ένα πάνω από την είσοδο απεικονίζει τη Μητέρα του Θεού.
Ταλίν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση