Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά Χριστούγεννα
Κάτοικοι της Νορβηγίας: οι Νορβηγοί
Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Νορβηγία. Το 2023, η Νορβηγία είχε 5,48 εκατομμύρια κατοίκους.
Το 84% από αυτούς ζει στην πόλη και το 16% στην ύπαιθρο. Οι περισσότερες πόλεις βρίσκονται στις ακτές της χώρας, όπου το κλίμα είναι ηπιότερο και η περιοχή πιο προσιτή από ό,τι στα βουνά. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι το Όσλο, το Μπέργκεν, το Τροντχάιμ και το Σταβάνγκερ. Όλες αυτές οι πόλεις βρίσκονται στα νότια της χώρας. Συνολικά, ο νότος είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένος από τον βορρά.
Ο λαός των Σαάμι ζει στο βόρειο τμήμα της χώρας. Είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία, με τον μακράν μεγαλύτερο αριθμό Σαάμι να ζει στη Νορβηγία. Υπολογίζεται ότι 60.000 Σαάμι ζουν στη Νορβηγία. Η περιοχή εγκατάστασής τους είναι επίσης γνωστή ως Λαπωνία.
Υπάρχουν και άλλες μικρές ομάδες που ζουν ως μειονότητες στη Νορβηγία. Σε αυτές περιλαμβάνονται δύο ομάδες Φινλανδών. Οι Φινλανδοί του δάσους μετανάστευσαν στη Νορβηγία (και τη Σουηδία) τον 17ο αιώνα. Αρχικά δημιούργησαν γη για χωράφια στην πατρίδα τους με τη γεωργία με καυσόξυλα. Όταν η απόδοση μειώθηκε μετά από λίγα χρόνια, έπρεπε να αποψιλωθούν νέα δάση και έτσι οι Φινλανδοί ήρθαν στη Νορβηγία. Η περιοχή εγκατάστασής τους στη Νορβηγία ονομάστηκε Finnmark. Έτσι ονομάζεται η περιοχή ακόμη και σήμερα ως νορβηγική επαρχία. Οι άνθρωποι δασικής φινλανδικής καταγωγής που ζουν σήμερα στη Νορβηγία έχουν ενσωματωθεί στη νορβηγική κοινωνία και δεν μιλούν πλέον φινλανδικά.
Οι Kvenen είναι επίσης φινλανδικής καταγωγής. Περίπου 10.000 από αυτούς ζουν στη Νορβηγία. Οι περισσότεροι από αυτούς ήρθαν στη Νορβηγία τον 18ο και 19ο αιώνα, αλλά πριν από το 1945. Η γλώσσα τους είναι τα Κβενικά, τα οποία σχετίζονται με τα φινλανδικά, αλλά διαφέρουν επίσης σημαντικά.
Θρησκεία στη Νορβηγία
Το 68% των Νορβηγών ανήκουν στην προτεσταντική εκκλησία, την Εκκλησία της Νορβηγίας. Ως το μεγαλύτερο δόγμα, θεωρείται εθνική εκκλησία. Οι καθολικοί και οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 3% του πληθυσμού της Νορβηγίας. Περίπου το 19 τοις εκατό δεν έχει καμία θρησκευτική ένταξη.
Ποια γλώσσα ομιλείται στη Νορβηγία;
Τα νορβηγικά ομιλούνται στη Νορβηγία. Μαζί με τα δανικά, τα σουηδικά και τα ισλανδικά, τα νορβηγικά είναι μία από τις σκανδιναβικές γλώσσες. Προήλθαν από την Παλαιά Νορβηγική, τη γλώσσα των γερμανικών φυλών στη βόρεια Ευρώπη. Οι Νορβηγοί μπορούν να συνεννοηθούν αρκετά καλά με τους Σουηδούς και κυρίως με τους Δανούς αν μιλούν αργά.
Bokmål και Nynorsk
Υπάρχουν δύο μορφές της νορβηγικής γλώσσας που θεωρούνται τυπική νορβηγική (σε αντίθεση με τις διαλέκτους). Οι περισσότεροι Νορβηγοί (85-90%) χρησιμοποιούν την μποκμάλ, η οποία μεταφράζεται ως "γλώσσα του βιβλίου". Βασίζεται στη δανική γλώσσα. Η δεύτερη μορφή είναι η νινόρσκ ("νέα νορβηγική"). Η Nynorsk χρησιμοποιείται κυρίως στα νοτιοδυτικά και βασίζεται στις αγροτικές νορβηγικές διαλέκτους. Μπορείτε να δείτε την κατανομή της στη χώρα στο χάρτη.
Παρεμπιπτόντως, και οι δύο παραλλαγές διδάσκονται στο σχολείο. Ακολουθεί ένα παράδειγμα: "Πώς σε λένε;" είναι Hva heter du; στο Bokmål και Kva heiter du; στο Nynorsk. Η διαφορά είναι μικρή, αλλά υπάρχει διαφορά. Και οι δύο είναι γραπτές γλώσσες. Ωστόσο, είναι κυρίως οι διάλεκτοι της νορβηγικής που ομιλούνται.
Παρεμπιπτόντως, τα νορβηγικά έχουν το γράμμα Æ (πεζά: æ) για το γερμανικό ä και Ø (πεζά: ø) για το γερμανικό ö. Το o αποδίδεται συνήθως ως Å και å. Ωστόσο, αν υπάρχει ένα o στη λέξη, συνήθως προφέρεται ως u. Επομένως, το Όσλο προφέρεται περισσότερο σαν "Uslu". Για το ü υπάρχει το y.
Μειονοτικές γλώσσες
Οι μειονότητες της χώρας μιλούν επίσης τις δικές τους γλώσσες εκτός από τα νορβηγικά: Οι Σαάμι μιλούν τη γλώσσα των Σαάμι και οι Κβένεν μιλούν τα Κβένις. Μόνο οι Φινλανδοί του δάσους έχουν προσαρμοστεί πλήρως και δεν μιλούν πλέον φινλανδικά. Τα παιδιά των Σαάμι έχουν δικαίωμα σε σχολική εκπαίδευση στη γλώσσα των Σαάμι, εάν ζουν σε περιοχές των Σαάμι ή εάν περισσότερα από δέκα μαθητές είναι Σαάμι.