Νορβηγία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

 Σχολείο στη Νορβηγία

Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Νορβηγία διαρκεί συνήθως 13 χρόνια. Υπάρχουν δύο κύρια μέρη: το δημοτικό σχολείο (έτη 1-7) και το σχολείο της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (έτη 8-10). Οι μαθητές ξεκινούν το δημοτικό σχολείο το ημερολογιακό έτος κατά το οποίο γίνονται 6 ετών και ολοκληρώνουν το γυμνάσιο κατά κανόνα το έτος κατά το οποίο γίνονται 16 ετών.

Στο επίπεδο του δημοτικού σχολείου δεν δίνονται βαθμοί. Στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές λαμβάνουν βαθμούς στα υποχρεωτικά μαθήματα πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και στο τέλος του σχολικού έτους. Με την ολοκλήρωση της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μαθητές λαμβάνουν πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφονται οι βαθμοί αξιολόγησής τους. Μετά την ολοκλήρωση της κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δικαιούνται τρία χρόνια ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται σε δώδεκα προγράμματα- τέσσερα προγράμματα γενικών σπουδών και οκτώ Primary and lower secondary school in Norway | Nordic cooperationεπαγγελματικά προγράμματα. Τα προγράμματα γενικών σπουδών είναι τριετή προγράμματα που δίνουν έμφαση στα θεωρητικά μαθήματα και οδηγούν στην απόκτηση τίτλου πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα επαγγελματικά προγράμματα οδηγούν συνήθως σε ένα επαγγελματικό δίπλωμα ή πιστοποιητικό τεχνίτη, συνήθως μετά από δύο χρόνια σχολικής φοίτησης και διετή περίοδο μαθητείας. Τα επαγγελματικά προγράμματα για επαγγέλματα που δεν είναι αναγνωρισμένα επαγγέλματα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από σχολική διδασκαλία. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί το προσόν εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη συμπλήρωση μιας επαγγελματικής εκπαίδευσης (με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του ανώτερου δευτεροβάθμιου επιπέδου 3 Συμπληρωματικό πρόγραμμα για την πιστοποίηση της γενικής εισαγωγής στα πανεπιστήμια).

The Norwegian Nomads Start School - Life in NorwayΤα λαϊκά λύκεια είναι οικοτροφεία χωρίς εξετάσεις. Αποτελούν εναλλακτική λύση και συμπλήρωμα του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος. Τα λαϊκά λύκεια υπάρχουν στη Νορβηγία από τα τέλη του 19ου αιώνα και βασίζονται στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης που ανέπτυξε ο Δανός παιδαγωγός και θεολόγος Grundtvig. Κάθε σχολείο είναι ελεύθερο να επιλέξει τις δικές του αξίες και το δικό του προφίλ. Υπάρχουν τόσο ανεξάρτητα, φιλελεύθερα λαϊκά λύκεια όσο και χριστιανικά λαϊκά λύκεια που ανήκουν σε εκκλησίες και χριστιανικές οργανώσεις ή συνδέονται στενά με αυτές. Τα σχολεία προσφέρουν διαφορετικά μαθήματα προγράμματος που συνήθως διδάσκονται κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους (33 εβδομάδες), αλλά ορισμένα προσφέρουν και μικρότερα μαθήματα. Τα περισσότερα σχολεία έχουν όριο ηλικίας τα 18 έτη και πολλοί επιλέγουν να παρακολουθήσουν ένα έτος σε ένα λαϊκό λύκειο μετά την ολοκλήρωση της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα τριτοβάθμια επαγγελματικά προγράμματα είναι σύντομα προγράμματα επαγγελματικών σπουδών που βασίζονται στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή σε ισοδύναμη προηγούμενη μάθηση και εργασιακή εμπειρία. Δεν απαιτείται τίτλος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα τριτοβάθμια επαγγελματικά προγράμματα ποικίλλουν ως προς τη διάρκεια, αλλά πρέπει να έχουν εύρος που αντιστοιχεί σε έξι μήνες έως δύο έτη σπουδών.

Νορβηγικά και άλλα μαθήματα

Εκτός από μαθήματα όπως τα μαθηματικά, η ιστορία, η γεωγραφία, ο αθλητισμός και τα καλλιτεχνικά, οι Νορβηγοί μαθητές παρακολουθούν επίσης μαθήματα στα νορβηγικά (όπως και στα γερμανικά) και στα αγγλικά, τα οποία διδάσκονται από την 1η τάξη. Η διατροφή και η υγεία διδάσκονται επίσης ως μάθημα. Μια δεύτερη ξένη γλώσσα προστίθεται στο έτος 8. Συνήθως επιλέγονται τα γερμανικά, τα ισπανικά ή τα γαλλικά.

Russ

Ποιοι είναι οι Russ;

Όποιος έχει το Απολυτήριο στην τσέπη του είναι πλέον Russ. Όλα τα κορίτσια Russ και τα αγόρια Russ το δείχνουν αυτό φορώντας συγκεκριμένα καπέλα. Υπάρχουν επίσης πολλές γιορτές για τους Russ. Κορυφώνονται και τελειώνουν στις 17 Μαΐου, στις τραπεζικές αργίες. Συχνά γίνεται παρέλαση των παιδιών και στη συνέχεια παρέλαση των Russ.

Οι κόκκινοι Russ (rødruss) και οι μπλε Russ (blåruss) διακρίνονται από το χρώμα των ρούχων τους. Οι κόκκινοι Russ αποφοίτησαν από το γυμνάσιο, ενώ οι μπλε Russ από επαγγελματικό γυμνάσιο. Κάθε Russ έχει επίσης τη δική του επαγγελματική κάρτα. Τα αυτοκίνητα των Russ, τα οποία είναι βαμμένα κόκκινα ή μπλε, αποτελούν επίσης μέρος της παράδοσης.

Παρεμπιπτόντως, η λέξη Russ δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία, αλλά αρχικά σημαίνει "σπρώχνω τα κέρατά μου". Αυτό με τη σειρά του έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι νέοι φοιτητές στην Κοπεγχάγη (όπου οι Νορβηγοί έπρεπε να σπουδάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή δεν είχαν δικό τους πανεπιστήμιο) έπαιρναν ένα κέρατο που τους επιτρεπόταν να φορούν όταν περνούσαν τις εξετάσεις τους.

Ονόματα στη Νορβηγία

Τα κορίτσια που γεννιούνται στη Νορβηγία ονομάζονται συχνά Nora, Emma, Sophie, Linea, Sarah, Emilie, Ingrid, Thea ή Lea. Ορισμένα ονόματα είναι επίσης συνηθισμένα στη Νορβηγία, ενώ άλλα όπως το Ingrid ή το Thea χρησιμοποιούνται σπάνια. Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα νορβηγικά ονόματα αγοριών. Εδώ, οι γονείς αποκαλούν συχνά τους γιους τους Lukas, Emil, Mathias, Jonas, Alexander, William, Oskar, Magnus και Markus.

Και τα επώνυμα στη Νορβηγία; Το πιο συνηθισμένο επώνυμο στη Νορβηγία είναι το Hansen. Αυτό σήμαινε αρχικά "γιος του Χανς". Τα επώνυμα δίνονταν με αυτόν τον τρόπο μέχρι το 1901, αλλά έκτοτε τα επώνυμα κληρονομούνται. Ωστόσο, το -sen εξακολουθεί να είναι αναγνωρίσιμο σε πολλά επώνυμα. Παρεμπιπτόντως, το -datter, η λέξη για την κόρη, προστέθηκε στο όνομα μιας κόρης. Άλλα συνηθισμένα επώνυμα στη Νορβηγία είναι τα Johansen, Olsen, Larsen, Andersen, Nilsen, Pedersen, Kristiansen και Jensen.

Παρεμπιπτόντως, πολλοί Νορβηγοί έχουν επίσης ένα μεσαίο όνομα, το Mellomnavn. Αυτό είναι ένα όνομα που δεν μπορεί να είναι πρώτο όνομα. Επομένως, ένας Einar Björn Magnusson δεν έχει μεσαίο όνομα, αλλά δύο μικρά ονόματα. Με τον Ole Fosnes Hansen, από την άλλη πλευρά, το Fosnes είναι το μεσαίο όνομα. Το μεσαίο όνομα είναι συνήθως το επώνυμο της μητέρας.

Πώς ζουν τα παιδιά στη Νορβηγία;

Η Νορβηγία θεωρείται μια ιδιαίτερα φιλική προς την οικογένεια και τα παιδιά χώρα. Τα παιδιά στη Νορβηγία παρακολουθούν συχνά νηπιαγωγείο από την ηλικία του ενός έτους, έτσι οι περισσότερες μητέρες αρχίζουν να εργάζονται ξανά.

Τα παιδιά μένουν στο σχολείο συνήθως μέχρι το απόγευμα και όχι μόνο για μισή ημέρα. Επειδή τα παιδιά και η εργασία μπορούν εύκολα να συμβιβαστούν στη Νορβηγία, υπάρχουν πιθανώς περισσότερα παιδιά στη Νορβηγία από ό,τι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στον ελεύθερο χρόνο τους, τα νορβηγικά παιδιά αρέσκονται επίσης να παίζουν στον υπολογιστή ή να παρακολουθούν τηλεόραση. Έτσι, είναι καλό που μαθαίνουν αγγλικά στο σχολείο από την πρώτη τάξη, επειδή πολλά προγράμματα από το εξωτερικό δεν μεταφράζονται καθόλου. Οι σειρές κινουμένων σχεδίων ή οι κινηματογραφικές ταινίες παρακολουθούνται στα αγγλικά.

Ο χειμώνας στη Νορβηγία είναι αρκετά μακρύς και αρκετά κρύος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλοί Νορβηγοί απολαμβάνουν τα χειμερινά σπορ. Τα περισσότερα νορβηγικά παιδιά μαθαίνουν σκι. Αλλά φυσικά λατρεύουν επίσης το κολύμπι το καλοκαίρι!

Leave a Reply