Νορβηγία Καθημερινότητα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Ζώντας στη Νορβηγία

Μοντέρνα καλύβα στη Νορβηγία που γίνεται ένα με το περιβάλλον

Οι Νορβηγοί αγαπούν τη φύση. Και την έχουν σε αφθονία. Πολλές νορβηγικές οικογένειες έχουν μια καλύβα στα βουνά. Τους αρέσει να περνούν τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές τους εκεί. Εκεί κάνουν σκι, το οποίο μαθαίνουν να κάνουν ακόμη και τα μικρότερα παιδιά. Το καλοκαίρι πάνε εκεί για πεζοπορία και ψάρεμα. Επιτρέπεται να περιπλανηθείτε ελεύθερα στη φύση παντού, επειδή στη Νορβηγία όλοι έχουν το δικαίωμα δημόσιας πρόσβασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικές λίμνες ή παραλίες στη Νορβηγία και οι Νορβηγοί αγαπούν το Friluftsliv (ελεύθερο τρόπο ζωής) τους.

Σπίτια Καλύβες Νορβηγία

Το τυπικό νορβηγικό σπίτι είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Τα σπίτια είναι βαμμένα σε όλα τα χρώματα, είτε κίτρινο, μπεζ, κόκκινο ή μπλε. Σήμερα, ωστόσο, τα σπίτια είναι επίσης χτισμένα από πέτρα.

Όπως κι εμείς, οι Νορβηγοί πηγαίνουν συνήθως στο σούπερ μάρκετ για να κάνουν τα ψώνια τους. Συχνά υπάρχουν ταμεία όπου μπορείτε να σκανάρετε μόνοι σας τις αγορές σας. Η πληρωμή γίνεται συνήθως με κάρτα και όχι με μετρητά. Το φαγητό είναι πολύ παρόμοιο με των άλλων βόρειων λαών.

Υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες για πεζούς στους δρόμους, όπου πρέπει να πατήσετε ένα κουμπί για να περάσετε απέναντι. Σε αντίθεση με εδώ, όμως, υπάρχουν διαβάσεις ζέβρας, οι οποίες επισημαίνονται μόνο με πινακίδες και χαμηλωμένο πεζοδρόμιο και όχι με λευκές λωρίδες στο δρόμο. Στην πραγματικότητα, δεν θα τις έβλεπες καν για μεγάλο μέρος του χρόνου, επειδή υπάρχει χιόνι πάνω τους.

Στη Νορβηγία, όλοι μιλάνε με το μικρό τους όνομα. Οι άνθρωποι αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το μικρό τους όνομα. Μόνο ο βασιλιάς και η οικογένειά του αποκαλούνται με τον πληθυντικό ευγενίας . Όλοι είναι επίσης ίσοι. Αυτό λέει ο Janteloven, ο νόμος Jante. Είναι ένα είδος συμφωνίας για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι άνθρωποι. Στις μεταξύ τους σχέσεις, κανείς δεν πρέπει να βάζει τον εαυτό του πάνω από τους άλλους.

Η Νορβηγία δεν μοιράζεται μόνο ένα κοινό παρελθόν με τη Σουηδία και τη Δανία, αλλά και πολλά έθιμα. Παρ' όλα αυτά, βλέπουν πάντα ο ένας τον άλλον ως αντίπαλο, για παράδειγμα σε αθλητικούς αγώνες

Γιορτάζοντας τις γιορτές: οι τραπεζικές αργίες

17 Μαΐου παρέλαση του Όσλο Νορβηγία

Οι Νορβηγοί γιορτάζουν τις αργίες τους στις 17 Μαΐου. Το νορβηγικό σύνταγμα υπογράφηκε την ημέρα αυτή το 1814. Γι' αυτό και ονομάζεται επίσης Ημέρα του Συντάγματος. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1836.

Σε πολλά μέρη γίνονται παρελάσεις παιδιών με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδευόμενες από μπάντες. Πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν. Στη συνέχεια υπάρχουν παιχνίδια για τα παιδιά και τους δίνουν παγωτό και χοτ ντογκ. Οι Νορβηγοί ντύνονται ιδιαίτερα εορταστικά την ημέρα αυτή, συχνά με παραδοσιακές νορβηγικές φορεσιές. Κουνάνε τις σημαίες τους και χαίρονται.

Εορταστικές εκδηλώσεις: Πάσχα

Όπως τα Χριστούγεννα, έτσι και το Πάσχα γιορτάζεται με μεγάλη χαρά. Πολλοί Νορβηγοί πηγαίνουν παραδοσιακά διακοπές για σκι αυτή την εποχή. Τρώνε πασχαλινό αρνί και χαρίζουν ο ένας στον άλλον μεγάλα χάρτινα πασχαλινά αυγά γεμάτα με γλυκά. Το Kvikk Lunsj, μια εξαιρετικά δημοφιλής μπάρα μπισκότων σοκολάτας, είναι επίσης απαραίτητο στις αποσκευές. Σε μετάφραση σημαίνει "γρήγορο γεύμα" ή σνακ. Το Solo, ένα είδος πορτοκαλάδας, είναι ένα αγαπημένο ποτό.

Ασυνήθιστο μεταφορικό μέσο

Οι Νορβηγοί ταξιδεύουν επίσης συνήθως με αυτοκίνητο - αλλά μερικές φορές και με έλκηθρο με άλογα, όπως εδώ στο χωριό Dalsbygda.

Οι Νορβηγοί ταξιδεύουν επίσης συνήθως με αυτοκίνητο - αλλά μερικές φορές και με έλκηθρο με άλογα, όπως εδώ στο χωριό Dalsbygda.

 

Leave a Reply