Νορβηγία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Η Νορβηγία είναι μια πλούσια χώρα

Η Νορβηγία θεωρείται η χώρα με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Οι άνθρωποι κερδίζουν πολλά, αλλά η ζωή είναι επίσης ακριβή και πρέπει να πληρώνουν ένα αρκετά υψηλό ποσοστό φόρων. Με τη σειρά του, το νορβηγικό κράτος καταβάλλει χρήματα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για παράδειγμα σε περίπτωση ανεργίας. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλό, περίπου 3,5 %.

Νορβηγική πλατφόρμα πετρελαίου

Πετρέλαιο και άλλοι φυσικοί πόροι

Το πετρέλαιο είναι ο σημαντικότερος φυσικός πόρος της Νορβηγίας. Παρέχει το 9 τοις εκατό όλων των θέσεων εργασίας, αντιπροσωπεύει το 18 τοις εκατό ολόκληρης της οικονομίας και παράγει περίπου το 46 τοις εκατό των εσόδων από τις εξαγωγές! Ωστόσο, αυτό επιφέρει ένα πρόβλημα: αν η τιμή του αργού πετρελαίου πέσει, τα έσοδα της Νορβηγίας μειώνονται επίσης αμέσως.

Ωστόσο, η χώρα είναι ευλογημένη με άλλους φυσικούς πόρους και είναι επίσης πλούσια σε ψάρια στη θάλασσα, ξύλο στα δάση και αιολική ενέργεια στις ακτές. Σχεδόν το σύνολο των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Εξάγεται επίσης φυσικό αέριο. Ενώ η παραγωγή αργού πετρελαίου μειώνεται από το 2001, η παραγωγή φυσικού αερίου αυξάνεται

Χωράφια σιτηρών στη Νορβηγία: Η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της συνολικής οικονομικής παραγωγής.

Γεωργία και βιομηχανία στη Νορβηγία

Η γεωργία απασχολεί μόνο το 2,1% του εργατικού δυναμικού της Νορβηγίας και αντιπροσωπεύει μόνο το 2,3% της οικονομίας στο σύνολό της. Οι κύριες καλλιέργειες είναι το κριθάρι, το σιτάρι και οι πατάτες. Εκτρέφονται επίσης χοίροι και βοοειδή.

Η βιομηχανία αποφέρει πολύ περισσότερα έσοδα, απασχολώντας το 19% του εργατικού δυναμικού αλλά παράγοντας το 33% του εισοδήματος. Επεξεργάζονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κατασκευάζονται πλοία και παράγονται τρόφιμα, χαρτί, ρούχα, μέταλλα και χημικά.

Νορβηγικό αλιευτικό

Αλιεία και φαλαινοθηρία

Η Νορβηγία είναι ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά έθνη. Ο μπακαλιάρος, η ρέγγα, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί και οι γαρίδες είναι τα πιο συχνά αλιευόμενα ψάρια. Εφαρμόζονται επίσης ιχθυοκαλλιέργειες, ιδίως για σολομό και μπακαλιάρο.

Η Νορβηγία είναι μία από τις λίγες χώρες που ασχολούνται με τη φαλαινοθηρία για να κερδίσουν χρήματα. Τα κυριότερα είδη που αλιεύονται είναι οι φάλαινες μινκ, οι οποίες είναι οι πιο εύκολες στο κυνήγι λόγω του μεγέθους τους. Παρόλο που υπάρχει απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, η Νορβηγία έχει υποβάλει ένσταση και συνεχίζει τη φαλαινοθηρία. Ωστόσο, υπάρχουν ποσοστώσεις. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός φαλαινών μπορεί να κυνηγηθεί κάθε χρόνο, και ο αριθμός αυτός δεν επιτυγχάνεται κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο αλιεύονται περίπου 500 φάλαινες.

Το κρέας της φάλαινας πωλείται στην Ισλανδία και τα Νησιά Φερόε, για παράδειγμα, και χρησιμοποιείται επίσης στη νορβηγική κουζίνα.

Leave a Reply