Νορβηγία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Η φύση της Νορβηγίας

Το τοπίο της Νορβηγίας είναι γνωστό για την απέραντη φύση του με τα βουνά, τα οροπέδια και τα φιόρδ. Η ποικιλομορφία των ειδών δεν είναι τόσο μεγάλη και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου φυτά ή ζώα που εμφανίζονται μόνο εδώ, δηλαδή είναι ενδημικά.

Τα δάση στα νότια της χώρας αποτελούνται από φυλλοβόλα δέντρα. Οι σημύδες, τα σκλήθρα, οι φτελιές και οι φλαμουριές, για παράδειγμα, είναι ευρέως διαδεδομένα. Στο έδαφος φυτρώνουν γάλιο ο αρωματικός, το μιγκέ και ανεμώνες δασόφιλες. Προς τα βόρεια, τα φυλλοβόλα δέντρα δίνουν τη θέση τους στα κωνοφόρα. Τα έλατα και τα πεύκα αναπτύσσονται ιδιαίτερα εδώ. Βρύα, μούρα και μανιτάρια βρίσκονται στα δάση.

Τα δάση περιλαμβάνουν επίσης έλη και λίμνες, οι οποίες με τη σειρά τους φιλοξενούν τη δική τους χλωρίδα. Εκεί φυτρώνουν, για παράδειγμα, ίριδες, εριοφόρο και νούφαρα. Στα υψηλά οροπέδια δεν υπάρχουν πια δέντρα, παρά μόνο χαμηλότερα φυτά, όπως νάνοι θάμνοι, χόρτα και λειχήνες.

Εριοφόρο
Μιγκέ
ίρις
Γάλιο το αρωματικό

 

 

 

 

 

 

Ποια ζώα ζουν στη Νορβηγία;

Τα δάση της Νορβηγίας φιλοξενούν ελάφια, λύκους, λύγκες, καφέ αρκούδες και ελάφια. Τα μοσχοβόδια βρίσκονται στα υψηλά οροπέδια. Τάρανδοι, λεμμίνοι και αρκτικές αλεπούδες ζουν επίσης στα βόρεια της χώρας. Οι πολικές αρκούδες ζουν στα νησιά του Σβάλμπαρντ. Ο τάρανδος του Σβάλμπαρντ, ένα υποείδος του ταράνδου, είναι επίσης το σπίτι του εδώ.

ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ
Μοσχόβοες στην Αρκτική
Τάρανδος στη Νορβηγία

 

 

 

 

 

 

 

Τα πουλιά επίσης φτερουγίζουν στη χώρα. Και εδώ υπάρχουν πουλιά που ευδοκιμούν στο κρύο, όπως η Φρατέρκουλα του Ατλαντικού. Άλλα ζουν στα θερμότερα δάση του νότου ή είναι θαλασσοπούλια στις ακτές, όπως ο τριδαχτυλόγλαρος, ο Λεπτοραμφόκεπφος, το Αρκτικό θυελλοπούλι ή η Κοινή άλκα. Οι λόφοι, τα άγονα οροπέδια, έχουν επίσης τη δική τους ορνιθοπανίδα. Εδώ, για παράδειγμα, μπορούν να βρεθεί η πέρδικα του Οντίν.

Τα ψάρια δεν ευδοκιμούν μόνο στη θάλασσα στα ανοικτά της Νορβηγίας, αλλά και στις πολυάριθμες λίμνες και τα ποτάμια. Τα αποθέματα μπακαλιάρου, σολομού, σαλάχι, ρέγγας και σκουμπριού είναι άφθονα. Φώκιες και φάλαινες κολυμπούν μερικές φορές στα φιόρδ.

Τριδαχτυλόγλαρος
Λεπτοραμφόκεπφος
Κοινή άλκα
Αρκτικό θυελλοπούλι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση