Νορβηγία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

κορίτσι Lucia

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στη Νορβηγία;

Οι νορβηγικές γιορτές των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν διάφορα έθιμα. Κατά τη διάρκεια του Advent (περίοδος από 1/12 έως 24/12), αυτό αρχίζει με ένα ημερολόγιο Advent, το οποίο είναι επίσης γνωστό στη Γερμανία. Παραδοσιακά, ένα πορτοκάλι είναι στολισμένο με 24 γαρύφαλλα. Στη συνέχεια αφαιρείται ένα κάθε μέρα μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Στις 13 Δεκεμβρίου, πολλά μέρη γιορτάζουν το Φεστιβάλ Lucia, το οποίο στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Σουηδία. Το κορίτσι Lucia και η συνοδεία της περιπλανώνται το πρωί στα σκοτεινά δωμάτια των παιδικών σταθμών και των σχολείων με κεριά στο κεφάλι. Μοιράζουν μπισκότα Lucia και τραγουδούν τραγούδια Lucia. Παραδοσιακά, επτά είδη χριστουγεννιάτικων μπισκότων ψήνονται κατά τη διάρκεια της Advent.

Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου είναι γνωστό εδώ ως Lille Julaften, ή παραμονή των μικρών Χριστουγέννων. Οι γονείς συνήθως στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο αφού τα παιδιά έχουν πάει για ύπνο. Στη συνέχεια έρχεται η παραμονή των Χριστουγέννων, το Julaften. Τα δώρα τοποθετούνται κάτω από το δέντρο. Σύμφωνα με το παλιό έθιμο, οι άνθρωποι περπατούν γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Όλοι ενώνουν τα χέρια, περπατούν γύρω από το δέντρο και τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν γίνεται μόνο στο σπίτι, αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, για παράδειγμα σε συλλόγους ή σχολεία. Εκεί γιορτάζεται το Juletrefest, η γιορτή του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Παραδοσιακά πιάτα στο Juletre είναι τα svineribbe (παϊδάκια), pinnekjøtt (παϊδάκια αρνιού) ή lutefisk (παστό ψάρι). Στα παιδιά σερβίρεται julebrus, μια κόκκινη λεμονάδα. Για επιδόρπιο, υπάρχει ρυζόγαλο με κρυμμένο αμύγδαλο. Όποιος το βρει παίρνει ένα μικρό δώρο! Συχνά πρόκειται για ένα μικρό γουρουνάκι από μαρσιπάνι.

Ο Άγιος Βασίλης είναι περισσότερο καλικάντζαρος στη Νορβηγία. Το όνομά του είναι Julenissen. Παίρνει επίσης κάτι να φάει. Ένα μπολ με ρυζόγαλο τοποθετείται μπροστά από την πόρτα του ή στη σοφίτα. Η ιδέα είναι να τον κρατάτε ευχαριστημένο, ώστε να μην κάνει κόλπα στην οικογένεια και φυσικά να φέρνει πολλά δώρα!

Ένα άλλο παλιό έθιμο στη Νορβηγία τα Χριστούγεννα είναι να κρύβουν όλες τις σκούπες. Τα κακά πνεύματα και οι μάγισσες αναζητούν σκούπες για να καβαλήσουν. Αν δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να μπουν στο σπίτι!

Ο Θεός Jul! Αυτό σημαίνει Καλά Χριστούγεννα!

Leave a Reply