Νορβηγία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Πανόραμα Νορβηγίας : Μαγεία των Φιορδ - Δρόμος ΑτλαντικούΞεχωριστό στη Νορβηγία:  Φιόρδ (Fjords)

Τα φιόρδ συμβολίζουν τη Νορβηγία όπως κανένα άλλο. Αποτελούν την τυπική μορφή τοπίου κατά μήκος ολόκληρης της ακτής.

Υπάρχουν πάνω από χίλια φιόρδ στη Νορβηγία. Ανάμεσα σε πανίσχυρα βουνά, αυτοί οι κόλποι οδηγούν μακριά στην ενδοχώρα. Αν και μοιάζουν με λίμνες, μεταφέρουν μαζί τους αλμυρό θαλασσινό νερό.

Καταρράκτες ρέουν από τα βουνά, τα οποία συχνά υψώνονται απότομα δίπλα τους. Παρεμπιπτόντως, τα φιόρδ είναι συχνά πολύ βαθιά, γι' αυτό και ακόμη και μεγάλα κρουαζιερόπλοια μπορούν να πλεύσουν μέσα από αυτά.

Τρολ: μικροί και μεγάλοι μπελάδες της σκανδιναβικής μυθολογίας — Will  o'WispsΤρολς στη Νορβηγία

Ένα άλλο σύμβολο της Νορβηγίας είναι τα τρολ. Είναι γίγαντες και προέρχονται από τους σκανδιναβικούς μύθους, δηλαδή ιστορίες από πολύ παλιά. Εμφανίζονται επίσης σε παραμύθια. Τα τρολ λέγεται ότι ζουν στα απέραντα δάση της Νορβηγίας...

Αν συναντήσετε ποτέ ένα από αυτά, σίγουρα θα το αναγνωρίσετε: Τα τρολ είναι ψηλά και συνήθως καμπούρια, με μεγάλη κοιλιά και βολβοειδή μύτη. Έχουν τέσσερα δάχτυλα σε κάθε χέρι. Κάποια έχουν μόνο ένα μάτι, ενώ άλλα έχουν πολλά κεφάλια. Τα τρολ είναι επίσης ένα δημοφιλές σουβενίρ στη Νορβηγία, για παράδειγμα ως σκαλιστές φιγούρες.

Original Norweger pullover von Norwool aus SchurwolleΝορβηγικό πουλόβερ

Ένα άλλο τυπικό νορβηγικό είδος είναι το νορβηγικό άλμα! Πρόκειται για ένα πλεκτό πουλόβερ με σχέδιο. Το οκταγωνικό αστέρι είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, αλλά μπορούν επίσης να απεικονίζονται ρίγες, ακόμη και τάρανδοι. Το μαύρο, το λευκό και το κόκκινο ήταν τα τυπικά χρώματα, σήμερα διατίθενται σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, αλλά σπάνια χρησιμοποιούνται περισσότερα από τρία χρώματα. Παρεμπιπτόντως, τα πουλόβερ ονομάζονται Lusekofte στα νορβηγικά.

Σκι

Sondre Norheim

Όταν σκεφτόμαστε το σκι, στο μυαλό μας έρχονται οι Άλπεις. Αλλά η Νορβηγία είναι επίσης ένας πραγματικός παράδεισος για τους σκιέρ. Υπάρχουν περισσότερα από εκατό χιονοδρομικά κέντρα. Πολλές σημαντικές εφευρέσεις στο σκι προέρχονται επίσης από τη Νορβηγία. Για παράδειγμα, ο Sondre Norheim εφηύρε το πρώτο σύγχρονο εξοπλισμό για σκι τον 19ο αιώνα. Εκτός από το σκι κατάβασης, μπορείτε επίσης να απολαύσετε το σκι ανωμάλου δρόμου στη Νορβηγία.

Κυνηγώντας το Βόρειο Σέλας στη Νορβηγία

Βόρειο Σέλας

Το Βόρειο Σέλας δεν υπάρχει μόνο στη Νορβηγία, αλλά η πιθανότητα να το δείτε εδώ είναι αρκετά υψηλή. Η καλύτερη εποχή για να δείτε αυτά τα φώτα είναι τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο ή τον Μάρτιο.

Γιατί εμφανίζονται τα σέλας; Είναι αρκετά περίπλοκο, αλλά έχει να κάνει με τον ήλιο. Όταν εκσφενδονίζει σωματίδια στο διάστημα και αυτά προσκρούουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης, οδηγούνται προς τον μαγνητικό βόρειο πόλο. Στη συνέχεια απελευθερώνεται ενέργεια, την οποία βλέπουμε ως σέλας.

Σήραγγα

Οι πολλές σήραγγες στη χώρα είναι επίσης χαρακτηριστικές για τη Νορβηγία. Περισσότερες από 900 σήραγγες μεταφοράς έχουν ήδη κατασκευαστεί στη χώρα. Πρόκειται είτε για σήραγγες για αυτοκίνητα, δηλαδή οδικές σήραγγες, είτε για τρένα, δηλαδή σιδηροδρομικές σήραγγες. Είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν τόσες πολλές σήραγγες επειδή η χώρα είναι τόσο ορεινή. Αν έπρεπε πάντα να οδηγείτε πάνω από το βουνό, αυτό θα διαρκούσε πολύ περισσότερο ή δεν θα ήταν καθόλου εφικτό.

Lærdalstunnel

Παρεμπιπτόντως, η Νορβηγία διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο. Πρόκειται για το Lærdalstunnel. Έχει μήκος 24,51 χιλιόμετρα! Είναι ειδικά φωτισμένο για να μην κουράζονται οι οδηγοί. Ωστόσο, σύντομα θα παραδώσει το ρεκόρ του σε μια άλλη νορβηγική σήραγγα. Η σήραγγα Boknafjord θα έχει μήκος 26,7 χιλιόμετρα όταν ολοκληρωθεί, πιθανότατα το 2025. Δεν περνάει μέσα από βουνό, αλλά είναι μια υποθαλάσσια σήραγγα.

Friluftsliv

Friluftsliv

Μπορείτε να μαντέψετε τι σημαίνει Friluftsliv; Η άμεση προέλευση θα ήταν "υπαίθρια ζωή". Αυτό ακριβώς εννοούν οι Νορβηγοί, το να ζεις στην ύπαιθρο και να γυμνάζεσαι στη φύση μαζί με άλλους ανθρώπους. Αλλά σημαίνει επίσης έναν ολόκληρο τρόπο ζωής. Η πεζοπορία στα βουνά, το κανό ή το σκι είναι εξίσου μέρος της όπως και το μάζεμα μούρων ή ο ύπνος σε σκηνή.

 

Αφήστε μια απάντηση