Νορβηγία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα      Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά     Χριστούγεννα

Τι τρώνε οι άνθρωποι στη Νορβηγία;

Lefse

Τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά είναι σημαντικά τρόφιμα στη Νορβηγία. Τα συνοδευτικά πιάτα είναι συνήθως πατάτες. Για ψωμί, οι άνθρωποι προτιμούν το πλατύ ψωμί, είτε σε αποξηραμένη μορφή, το οποίο ονομάζεται flatbrød. Ή μπορείτε να το φάτε ως lefse. Αυτό είναι το όνομα που δίνεται σε ένα στρογγυλό, μαλακό πλατύ ψωμί που φτιάχνεται από πατάτες, αλεύρι σίκαλης και σιταριού. Το κύριο γεύμα στη Νορβηγία τρώγεται το βράδυ. Ονομάζεται middag επειδή παλαιότερα τρώγονταν το μεσημέρι. Τρώγεται μεταξύ 5 και 6 μ.μ.

Όχι μόνο σολομός - αλλά και ψάρια

Με τόσο μεγάλη ακτογραμμή και πολλά ποτάμια και λίμνες, τα ψάρια ήταν πάντα ένα κοινό πιάτο στη Νορβηγία. Ο νορβηγικός σολομός πωλείται σε πολλές άλλες χώρες, αλλά είναι δημοφιλής και στην ίδια τη Νορβηγία. Η ρέγγα, ο μπακαλιάρος και το σκουμπρί είναι επίσης δημοφιλή.

Αποξηραμένος μπακαλιάρος

Το ψάρι εξακολουθεί να είναι αγαπημένο: διατηρείται με ξήρανση. Στα νορβηγικά ονομάζεται tørrfisk. Το ψάρι κρεμιέται σε μεγάλες ξύλινες σχάρες, στο "ραβδί". Αποξηραίνεται έξω για τρεις μήνες. Στη συνέχεια πρέπει να ωριμάσει σε εσωτερικό χώρο. Το stockfish παράγεται κυρίως στα νησιά Lofoten. Μπορείτε να δείτε τα ψάρια να κρέμονται στα ράφια - και μπορείτε ακόμη και να τα μυρίσετε - ειδικά μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου. Δύο ψάρια κάθε φορά δένονται μεταξύ τους και ξηραίνονται στον αέρα πάνω από μια σόμπα.

Μοσχάρι, πρόβατο και κρέας φάλαινας!

Αλλά το κρέας υπάρχει και στο νορβηγικό μενού. Προέρχεται από πρόβατα, βοοειδή, χοίρους και κοτόπουλα, καθώς και από ελάφια και ταράνδους. Το κρέας φάλαινας δεν παίζει σχεδόν καθόλου ρόλο σήμερα, αλλά εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο. Γνωστά πιάτα με κρέας είναι το kjøttkaker (κεφτεδάκια με καφέ σάλτσα, παρόμοια με το Köttbullar από τη Σουηδία), το fårikål (αρνίσιο κρέας με λάχανο) ή το pinnekjøtt (παϊδάκια αρνιού).

kjøttkaker
Fårikål
pinnekjøtt

 

 

 

 

 

 

Κάτι γλυκό, παρακαλώ!

Στους Νορβηγούς αρέσουν επίσης τα γλυκά. Τα ψωμάκια κανέλας ονομάζονται Kanelboller εδώ. Τα Boller είναι από μόνα τους γλυκά κουλούρια γάλακτος. Με γέμιση βανίλιας, γίνονται καλοκαιρινά bollers.

Το Krassekake είναι ένα δημοφιλές κέικ. Δαχτυλίδια από ψημένο μαρσίπανο είναι γλασαρισμένα σε σχήμα βρόχου. Το Krassekake σερβίρεται συχνά σε γάμους ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Kanelboller
Krassekake

Αφήστε μια απάντηση